elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İçten Yanmalı Motorlar│2.Bölüm

Döner pistonlu yapıya sahip olan Wankel motorunun tarihsel gelişimini, nerelerde kullanıldığını ve nasıl çalıştığını konu alacağız. Bir zamanlar büyük otomobil firmalarının araştırma odağı olan Wankel motoruna yakından bakalım.



A- A+
19.12.2014 tarihli yazı 15999 kez okunmuştur.

Tarihsel Gelişimi

Wankel motoru tasarımcısı Felix Wankel’in soyadını taşımaktadır. Wankel motoru ile ilgili ilk çalışmalarına 1924'te başlayan Felix, ilk patentini 1929 yılında almıştır. Uzun süren araştırmalar sonucunda Wankel motoru 1963 yılında ancak bir arabanın içerisinde hayat bulmuştur. 
                                                                     

   
        
Şekil 1: Felix Wankel (1902 – 1988)
 

   
►İlginizi Çekebilir: İçten Yanmalı Motorlar│1.Bölüm
 
       

Kullanıldığı Araçlar

Dünyanın ilk Wankel motoruna sahip aracı üreten firma günümüzde Audi ismi ile anılan NSU firmasıdır. NSU Spider ismi ile çıkan ve Wankel motoruna sahip olan bu araç 2 x 497.5 cm³ motor hacmine sahip ve 5500 devir/dakika’da 136 beygir güç üretebilmekteydi. Yıllar içerisinde NSU, Ford, Mercedes Benz, Mazda, Trabant, Wartburg gibi firmalar wankel motoruna sahip araçlar üretmiştir. Birçok otomobil firması tarfından ilgilenilen ve araştırmaları yapılan bu motor günümüzde sadece Mazda firmasının bünyesinde üretilmekte olan RX8 modelinde piyasada bulunmaktadır.
 
 
   
      
Şekil 2: 1963 NSU Spider ( Wankel Motoru ile Üretilen İlk Araç)
    
       
►İlginizi Çekebilir: YEREL %100 Elektrikli Araba Türkiye Turunda 
  

  

Çalışma Prensibi

Basit bir yapıya sahip Wankel motoru oval bir gövde içerisinde merkezden kaçık şekilde dönen üçgensel bir rotora sahiptir. Normal pistonlu bir motora göre daha az hareketli parçalardan oluşan bu motor tek bir dönme hareketinde 4 zamanlı standart bir motora göre 3 kat daha fazla iş yapmaktadır. Motor hareket ettiği sürece emme, sıkıştırma, iş ve egzoz zamanları rotorun çevresinde oluşur. Bu oluşumların rotorun çevresinde oluşmasının doğurduğu sonuç ise sürtünme ve ısınmadır.
 



Şekil 3: Wankel Motorunun Çalışma Şekli

  
  
Segman bulundurmayan rotor sürekli halde içerisinde bulunduğu oval yapı ile temas halindedir. Devir arttıkça ısınan rotor, ısındıkça genleşir ve daha çok sürtünmeye yol açar. Wankel motorlarının en büyük sorunu olan sürtünme pistonun diğer araçlara göre daha sık değiştirilmesine sebep olmaktadır. Su ve hava soğutmalı motor gövdesinin yanlarında emme ve eksoz kanalları karşısında ise ateşleme bujileri yer almaktadır.


 
Kaynak:

►Wikipedia

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar