Hidrojen Yakıt Pili ile Çalışan İlk Tren
Berlin’de düzenlenen Inno Trans fuarında Alstom firması dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan trenini tanıttı. Hidrojen pil teknolojisinin ulaşımdaki geleneksel fosil yakıt sorununa çözüm olacağı ümit ediliyor. Dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan trenini sizler için inceledik.
05.10.2016 tarihli yazı 8490 kez okunmuştur.
Avrupa demiryolu ağında yer yer elektrikli motorlar kullanılsa da büyük bir kısmı dizel motorlara bağımlı durumda. Almanya'da ki trenlerin dizel motorlara bağımlılığını azaltmak amacı ile Alstom firması hidrojen yakıt pili ile çalışan treni geliştirdi. Coradia iLint adı verilen tren, dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan yolcu treni oldu. Bununla birlikte Alstom firması Coradia iLint'in motorunu fosil yakıt ve hidrojen yakıt pili ile çalışmasını destekleyecek alt yapıya sahip çeşitli kombine sistemlerle tasarlamış.
Dünyanın çeşitli yerlerinde hidrojen yakıt pili ile çalışan yük trenlerinin geliştirildiği bilinmekte. Fakat uzun mesafe yolcu trenleri için hidrojen yakıt pili kullanımı bir ilk. Raporlar bize Coradia iLint’in tam dolu bir depo ile 600-800 kilometre arası yol alabileceğini söylüyor. Ayrıca oldukça sessiz çalışan bir motora sahip ve saatte maksimum 140 km hıza ulaşabiliyor. Almanya’nın Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinin toplu taşıma kurumları yöneticileri hidrojen yakıt pili ile çalışan yeşil ulaşım treni Coradia iLint’i kullanmak için 2014 yılında niyet mektubu yazmışlar.
2016’ya gelindiğinde, "Almanya Ulaşım ve Dijital Altyapı Bakanlığı" hidrojen yakıt pili ile çalışan trenlerin yerel ve teknik ön koşulları için ulusal organizasyon rehberi açıkladı. Hazırlanan rehber bize hidrojen yakıt kullanımının dizel yakıt kullanımından % 25 oranında daha ekonomik ve çevreye daha az zararlı gaz salanımı yaptığını söylüyor.
Hollanda, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerin de ulaşım bakanlıkları tıpkı Almanya gibi hidrojen yakıt pili kullanan yeşil ulaşım konusunda raporlar hazırlamakta. Yakın gelecekte Avrupa’da hidrojen yakıt pili ile çalışan trenleri daha fazla görebilirsiniz.
Kaynak:
►interestingengineering
Yazar:Osman Nuri KOÇ
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.