Gustav Robert Kirchhoff Kimdir?
9 yaşında matematik ve fizik seminerlerine katılan, 21 yaşında kendi adıyla anılan Kirchhoff yasalarını ortaya atan, bilimsel çalışmaları ve icatlarıyla fizik dünyasına önemli katkılar sağlayan büyük fizikçi Gustav Robert Kirchhoff'u ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.
17.10.2014 tarihli yazı 28544 kez okunmuştur.
Gustav Robert Kirchhoff, 12 Mart 1824 tarihinde Königsberg, Prusya'da (şimdiki adıyla Kaliningrad, Rusya) doğmuş, Alman fizikçidir. 1833'ten itibaren yani 9 yaşından beri Franz Neumann ve Jacobi'nin düzenlediği matematik ve fizik ile ilgili seminerlere katılan Kirchhoff, 1843'te matematik okumak için Königsberg Üniversitesi'ne gitmiştir. Königsberg Üniversitesi'nde matematik eğitimine devam ederken, elektriksel indüksiyonla ilgili araştırmalar yapan Neumann ile çalışarak elektriksel akım ile ilgili araştırmasını tamamlar.
1845 yılına gelindiğinde, sadece 21 yaşındayken ünlü Kirchhoff kanunlarını ortaya koyan Kirchhoff, bu çalışmasıyla fizik dünyasında büyük bir çığır açmıştır. Kirchhoff'un adını taşıyan bu kanun, aynı zamanda düğüm yasası veya birinci yasa olarak da tanımlanır. Kirchhoff kanunu, karmaşık devrelerde elektrik yükünün ve enerjisinin korunumunu anlatan bir kanundur. Kirchoff bu kanun ile Ohm yasasını daha da geliştirip detaylandırmıştır.
Kirchhoff yasasını anlatan bir video
Königsberg Üniversitesi'nden 1847 yılında mezun olan Kirchhoff, Berlin'e giderek burada bir süre para almadan eğitim verir. Burada Wilhelm Weber, Denis Poisson, Marie-Sophie Germain ve Robert Bunsen gibi bilim adamlarıyla çalışan Kirchhoff, karısının hayatını kaybetmesiyle rahatsızlanmış ve tekerlekli sandalyeyle yaşamaya başlamıştır.
Heidelberg'de yaşamaya devam eden ve ilerleyen zamanlarda birçok üniversiteden teklif alan Kirchhoff, Heidelberg'de mutlu olduğu için birçoğunu reddetmiş ancak bir süre sonra Berlin'den gelen matematiksel fizik bölüm başkanlığı teklifini kabul etmiştir. 1875'ten itibaren Berlin Üniversitesi'nde tekerlekli sandalye ile ders vermeye devam eden Gustav Robert Kirchhoff, 17 Ekim 1887'de Berlin'de hayatını kaybetmiştir.
Bilimsel Çalışmaları
Kirchhoff kanunları ile 21 yaşında fizik dünyasına büyük bir katkı sağlayan Kirchhoff, Berlin’deki çalışmalarında elektrik akımını ve elektrostatiğin doğruluğunu tekrar kanıtlamış, ayrıca elastik levha bozulmaları ile ilgili problemleri çözüme kavuşturmuştur. Wilhelm Weber ile beraber de çalışan Kirchhoff, hızın telin cinsine bağlı olduğu ve ışık hızına yakın bir hızda olduğunu göstermişlerdir.
Kirchhoff'un Robert Bunsen ile birlikte icat ettiği spektroskop
Kirchhoff'un fizik bilimine sağladığı en büyük katkılardan biri olan spektroskopu Robert Bunsen ile birlikte icat etmiştir. Bu icat ile yeni elementlerin keşfinin hızını artırmıştır ve bu sayede ilk 50 element bu dönemde keşfedilmiştir ve kendileri de sezyum ve rubidyum elementlerini bulmuşlardır. Ayrıca radyasyon yasasını açıklamış ve siyah nesne radyasyonu araştırmasından doğan kuantum teorisini ortaya atmıştır.
Kaynak:
►The MacTutor
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET