elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geleceğin Teknolojisi 3D ve 3D Printer'lar

Hayatımızın her alanına yayılmaya başlayan 3D ve 3D Printerlar'a ilgi gittikçe artıyor. Tasarladığınız her şeyi günlük hayatınızda kullanılacak hale getirebilmeniz, 3D Printerlar'la gittikçe daha da olanaklı hale geliyor. Günlük eşyalardan endüstriyel ürünlere, mimari malzemelerden tıbbi malzemelere kadar oldukça geniş bir yelpazeyle karşımıza çıkan bu teknolojiyi sizler için inceledik.



A- A+
18.11.2014 tarihli yazı 12368 kez okunmuştur.

3D Teknolojisinin Dünü ve Bugünü


1838 yılında Sir Charles Wheatstone, derinlik algısının sürecini ilk defa tanımlamasıyla 3D kapısını bizlere aralamış oldu. Frederic Ives'in, stereo kamerayı icat etmesinin ardından 1922 yılında gösterime giren ilk 3D sinema filmiyle, bu teknoloji beyaz perde de ilerleyişine devam etti. Ancak bu zamana kadar 3D teknolojisi beklentileri tam olarak karşılayamadı.
 



►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılar Rehberi
 
 
1950'li yıllarda televizyonun ABD'de popülerleşmesi ile artış gösteren 3D sinema filmleriyle ilerleme kaydeden 3D'ye daha sonra farklı tekniklerle 2000'li yıllara kadar 3D gözlükler, 3D televizyonlar, 3D oyunlar eşlik etti. Günümüzde ise 3D Printer'lar bu teknolojiye farklı bir yöneliş kazandırdı. 3D filmlere ilgi arttıkça, ihtiyaç duyulan nesneleri bilgisayar ortamında modelleme yoluna gidildi. Bu amaç doğrultusunda bilgisayar ortamında 3D modelleme programları ile nesnelerden zamanla çok daha  iyi boyutlarda istenen sonuçlar elde edilmeye başlandı.

 

3D Printer Nedir?

 
İlerleyen yıllarda hayatımıza çok daha fazla alanda girmeye hazırlanan 3D Printer'lar, katman yığma yöntemi ile çalışan ve 3 boyutlu bir PC verisini cisim haline dönüştüren cihazlardır. Bu cihazlar sizin tasarladığınız 3 boyutlu herhangi bir veriyi çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirebilmektedir.


 
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcıdan En Fazla Ne Çıkabilir?

 
Bilindik üretim tekniklerinde yapılamayan cisimleri üretip, bir de bunun yanında zaman tasarrufu sağlayan 3D Printer'lar işe yararlılık konusunda da gayet dikkat çekiciler.

 

3D Printer'lar Nasıl Baskı Yapar?

 
3D Printerlar, baskı yapmak üzere 2 çeşit veri kabulü yaparlar. Bunlardan birincisi yazılımsal olan CAD programları (Autocad, 3DS Max, Sketch Up, Rhinoceros vb.) ile modellenmiş bir cismin veri kabulüdür. Diğeri ise fiziksel olan ve oluşturulacak cismin aynısını lazer teknolojisiyle tarayarak  gerçekleştirilen veri kabulüdür.
 
Bu iki veri kabulü ile de 3D Printer'lar baskı yapmadan önce hafızalarında bu verileri .STL uzantısına dönüştürerek oluşacak cismi nanometrik katmanlara bölerler ve bir örümceğin ağını örmesi gibi teker teker katmanları örerler. Her örülen katmanda, cisim artık gerçek tasarımdan çıkıp gerçek yüzünü gösterir.

 

3D Printerlara Günümüzde Erişim


3D Printerlar'a ilgi arttıkça oluşturdukları piyasada merak konusu. Fiyatları 600$ ile 15000$ arasında  değişen bu yazıcıları, ülkemizde  çoğalan 3D firmalarından ya da yurt dışından satın almak mümkün. O kadar bütçesi olmayan ancak Printerlar'ı kullanmak isteyen kullanıcılara da hazırladıkları tasarımları üretmek adına firmalar hızlı prototipleme, hızlı imalat ve tersine mühendislik tasarım teknolojileri konularında da daha az bir fiyatlandırma ile çıktılar vermekteler.

 

3D Printer İle Çıkarılan Bazı Ürünler


►Robot Örümcek;
 
ABD' li bir şirketin ürettiği Robugtix adındaki bu robot her bir bacağında 3 motor, karın bölgesinde de 2 motor olmak üzere toplamda 26 adet motora sahip .T8 adlı bu robot, 900 gram ağırlığında ve uzaktan wi-fi ile kontrol edilebiliyor.


 
►Biyonik Kulak;
 
Sesleri insan kulağından 2 kat daha iyi duyan, yaklaşık 1000 dolarlık bir 3D yazıcıyla hayata geçiren Princeton Üniversitesi'nden bir araştırma grubunun ürettiği biyonik kulak, bu teknolojiyle elde edilen en iyi ürünler arasında gösteriliyor.


 
 
►Elektrikli Otomobil;

95 kilometre mesafe katedebilen, saatte 65 km hız yapabilen ve yalnızca 45 saatte printerdan çıkarılan Strati adındaki elektrikli araba, bu teknolojinin gelecekte nerelere ulaşabileceğini gösteriyor.
 
 

 
Kaynak:
 
►Priyoid
►Tomsguide
 
ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar