elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel IoT Uygulamalarında Kablosuz İletişim |
Advantech Türkiye

Kablosuz iletişimin hızlı evrimi, Endüstriyel IoT sektöründe özel ilgi gören bir konudur. IoT mimarilerinin daha fazla veri toplayabilecek yüksek bir kapasitesi vardır. Elimizde ne kadar çok veri olursa, modellerimiz o kadar iyi olacaktır. Modellerimiz ne kadar iyi olursa, işlerimizi o kadar verimli yürütebiliriz. Ne kadar çok faktörü dikkate alabilirsek o kadar çok kalite, verimlilik veya güvenliği etkileyebilecek küçük farklılıklar ortaya çıkarabiliriz. Modern kablosuz teknolojilerin doğru seçilmesi ve kullanılması hem veri aktarım maliyetini hem de daha önemlisi, ekipman kurulumunu ve ölçümünü çevrimiçi hale getirme maliyetini ve süresini önemli ölçüde azaltabilir. Kablosuz teknolojilerde mevcut seçenekler nelerdir? 5G ne Anlama Geliyor? Advantech Türkiye'nin katkılarıyla bu soruların cevapları makalenin devamında...



A- A+
13.11.2020 tarihli yazı 23208 kez okunmuştur.

Kablosuz İletişime Neden Bu Kadar İlgi Var?


Son yıllarda kablosuz iletişimin hızlı evrimi, Endüstriyel IoT sektöründe özel ilgi gören bir konudur. Doğası gereği, IoT mimarilerinin daha fazla veri toplayabilecek yüksek bir kapasitesi vardır. Elimizde ne kadar çok veri olursa, modellerimiz o kadar iyi olacaktır. Modellerimiz ne kadar iyi olursa, işlerimizi o kadar verimli yürütebiliriz. Ne kadar çok faktörü dikkate alabilirsek (ve dolayısıyla ölçmemiz gereken noktalar ne kadar artarsa), o kadar çok kalite, verimlilik veya güvenliği etkileyebilecek küçük farklılıklar ortaya çıkarabiliriz.



Ancak, yukarıda bahsedilen verilerin sağlanması belirli bir maliyeti de beraberinde getirecektir. Bazıları ölçüm yapmak ve verileri yorumlamak için kullanılan sensörlerin ve edge cihazların maliyeti, bazıları ise geri kazanılan verileri daha geniş kapsamlı sisteme aktarmanın maliyeti olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman en önemli maliyet kalemi ise ekipmanı kurma ve bakım maliyetidir.

Modern kablosuz teknolojilerin doğru seçilmesi ve kullanılması hem veri aktarım maliyetini hem de daha önemlisi, ekipman kurulumunu ve ölçümünü çevrimiçi hale getirme maliyetini ve süresini önemli ölçüde azaltabilir. Daha önce sistemlerimize dahil edilmesi ekonomik açıdan verimli olmayan ölçümler, bilgi sistemlerimizde hesaba kattığımız ve modellediğimiz faktörleri zenginleştirerek mümkün hale gelir.

Ek olarak, aynı zaman dilimi içinde, sistemlerimizden elde edilen çıktıları nasıl kullanacağımız konusunda önemli değişiklikler oldu. Operatör konsollarla dolu özel kontrol odası hala hizmet sunuyor, ancak aynı zamanda bize mobil cihazlarımız aracılığıyla nerede olursak olalım gerçek zamanlı olarak gönderilen özet verileri ve sıra dışı durum bilgilerini almak istiyoruz. Ayrıca bu bilgiler neticesinde daha geniş kapsamlı sistemle anında etkileşime geçebilmek istiyoruz.

Hangi Seçenekler Mevcut?


Kablosuz teknolojiler genel olarak iki ana gruba ayrılabilir. Bunlardan ilki, yerel alan iletimine odaklanan teknolojileri kapsar. Bu, ham sensör verilerini yerel bir edge cihaza iletme veya tek bir site içindeki edge cihazlar arasında ağ oluşturma gibi uygulamaları içerir. İkinci grup, coğrafi olarak dağınık alanları birbirine bağlayan geniş alan iletimine odaklanır. Her zaman olduğu gibi, bir gruptaki teknolojilerin diğerine uygulandığı ve bunun tersi olduğu durumlar vardır, ancak olayları asıl amaçları açısından düşünmek ve özel durumlarla ilgilenmek, tüm kablosuz teknolojilerle bütün olarak ilgilenmekten daha kolaydır.



          Yerel Alan İletişimi           |          Geniş Alan İletişimi

Lisanssız tescilli sistemler LTE
Bluetooth Smart NB-IoT
WiFi Genel LoRaWAN
Kablosuz Ağ (örn. DUST) Sig-Fox
LoRa ve Özel LoRaWAN Açık özel radyo, örneğin MPT 1329
Özel LTE Mikrodalga
  Uydu



Peki 5G ne Anlama Geliyor?


Mevcut 5G teknolojilerinin kullanıma sunulması, gelecekte M2M ve IoT uygulamaları için, neredeyse gerçek zamanlı iletişim vaadedilmesi ve düşük cihaz gücü gereksinimleri de dahil olmak üzere birçok ilginç seçenek yaratacak. Advantech, teknolojiye kendini adamış bir bilişim firması olarak bir dizi uyumlu yönlendirici ve ağ geçidi çözümü sunmaktadır. Ancak şu anda, M2M açısından en ilginç özellikler hala ikinci aşama konuşlandırmasının bir parçasıdır. Aynı zamanda, operatörlerin yatırımlarını geri kazanma ihtiyacı, başlangıçta daha fazla gelir getiren yüksek veriye ve yüksek bant genişliğine sahip uygulamalara odaklanmalarına yol açmaktadır. En azından önümüzdeki birkaç yıl için, 5G ile gelecekteki teknolojilerin uyumluluğunun düşünülmesi gerekirken, çoğu durumda 5G'nin vaadlerini beklemek yerine mevcut teknolojiler kullanarak daha iyi uygulamalar yapılabilir.




Doğru Teknoloji Nasıl Seçilir


Bireysel bir uygulama için doğru teknolojiyi seçmek, birçok faktörü dengelemek anlamına gelir.

► Alandaki bir değişikliğin sistemde ne kadar hızlı yayılması gerektiği
► Veri aktarımlarının yalnızca tek yönde olup olmadığı veya çift yönlü veri aktarımının gerekli olup olmadığı
► Verinin değeri - ara sıra meydana gelen veri kayıplarına müsamaha gösterip göstermediği
► İletilen veri akışlarının güvenliği
► Verinin kurtarılması gereken coğrafi alan
► Veri noktalarının örneklenmesi gereken hız
► Her bir numuneden elde edilen veri hacmi
► İletişim ekipmanı satın alımıyla ilgili sermaye harcaması
► İletişim ekipmanı kurulum operasyonu ve bakımı ile ilgili operasyonel harcamalar
► Kurulumun niteliği: geçici/kalıcı; sabit/mobil
► Kurulum sahalarındaki çevresel ve fiziksel koşullar
► Elektrikli makinelerden kaynaklanan radyo paraziti
► Metal nesnelerden radyo yansıması 
► Bina, coğrafi şekiller ve insan kaynaklı radyo penetrasyonu ve absorpsiyonu
► Diğer sistemlerden ve kullanıcılardan gelen hava dalgası tıkanıklığı

Bu faktörlerin dengelenmesi, genellikle yalnızca tek bir teknolojiye dayanmayan, bunun yerine çok modlu optimal bir çözümle sonuçlanır. Advantech mühendisleri iş ortaklarını ve müşterilerini vizyonlarını ve hedeflerini gerçekleştirmeleri için teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilmeleri konusunda bilgilendirirler ve veriyi verimli bir şekilde iletişim medyası aracılığıyla toplamak, filtrelemek ve aktarmak için edge bilişimin uygun kullanımı gibi genel sistem performansını etkileyen diğer faktörleri değerlendirmelerini sağlar.

Endüstriyel IoT projelerinizde kablosuz teknolojileri kullanmayı düşünüyorsanız, Advantech Türkiye ile iletişime geçebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Advantech Türkiye Pazarlama Yöneticisi Sn. Gökçe Ayhan'a gokce.ayhan@advantech.com.tr maili üzerinden ulaşabilirsiniz.

Advantech Türkiye Destek Hattı için tıklayınız...


Kaynak:



 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar