elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrokardiyografi Cihazları
(EKG)

İnsan vücudunun en önemli organı olan kalbin çalışması sonucu derinin dış yüzey bölgesinde meydana gelen elektriksel sinyali algılayan ve bu algı sonucunu elektrokardiyografi kağıdına baskı yapan biyomedikal cihazlar, elektrokardiyografi cihazları olarak tanımlanmaktadır.



A- A+
20.12.2012 tarihli yazı 45713 kez okunmuştur.

Elektrokardiyografi cihazları ortalama bir değer olarak 1mV düzeyindeki elektriksel uyartıları algılayabilirler. Algılama sonuçları cihazın üzerindeki monitörden eş zamanlı olarak görüntülenebilir. Deri yüzeyinden algılanan sinyallerin periyotları ve genlikleri kalbin fizyolojik sağlığı bilgisini verir. Kısaca EKG cihazıda diyebileceğimiz bu biyomedikal teknolojisinin barındırdığı elektronik devreler ile başta çok küçük olan sinyaller yükseltilerek elektrokardiyografi cihazının ekranına yansıtılır.


 

Elektrokardiyografi cihazlarının piyasada birçok çeşidi bulunmaktadır.

Bu çeşitlerden bazılarını sayacak olursak; eforlu EKG , çok kanallı EKG , otomatik veya manuel çalışma düzenine sahip EKG , monitörlü EKG  ve yorumlu EKG olarak sıralamak mümkündür. Elektrokardiyografi cihazları hastanelerin birçok bölümünde sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle ameliyathanelerde, yoğun bakım ünitelerinde, acil servisler ve kardiyoloji bölümünde kullanılmaktadır. Elektrokardiyografi cihazlarının barındırdığı parçalar; hasta kablosu, elektrokardiyografi elektrodu, EKG kağıdı, kablosuz ağ kartı, modem kartı parçalarıdır. Özellikle hasta kabloları sık sık arızalanmaktadır. Hasta kabloları vücudun her bölgesi için farklı renklerde olabilmektedir. Bu renk ayırımında genellikle iki standart uygulanmaktadır. Örneğin elektrokardiyografi cihazı hasta kabloları avrupa standartlarına göre sağ bacak için beyaz, sol bacak için siyah, sağ kol için yeşil, sol kol için kırmızı, gögsün çeşitli bölgeleri için sarı/kahverengi, yeşil/kahverengi, mavi/kahverengi, turuncu/kahverengi, mor/kahverengi olarak belirlenmiştir.
 

Elektrokardiyografi cihazlarının kurulumu yapılırken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır.


Öncelikle EKG cihazınızın kurulumunu yaptığınız yerde manyetik alanın etkisini en aza indirmeye özen göstermeniz gereklidir. Çünkü manyetik alan EKG cihazına zarar verebilir. Ayrıca cihazın etrafında bulunan televizyon ve floresan gibi araçlar EKG cihaz ölçümlerinde sapmalara neden olabilir. EKG tıpta kullanılan anestezik gazların olduğu odalarda kurulmamalıdır. Artifakta olmaması için diğer yükse gerilimle çalışan cihazlarla aynı hat üzerinden bağlanmamalıdır. Çalışma ısısı maksimum 40 derece civarında olmalıdır. Duvara monte işelmi sırasında duvar ile konulacak en ideal mesafe 5 cm civarında olmalıdır. EKG cihazının çalışma sisteminin bozulmaması için ve daha net ölçümler alınabilmesi için çalışma ortamındaki nem minimuma indirilmelidir.



Şimdi de; EKG cihazının kullanma talimatlarına göz atalım. Cihazın fişini topraklanmış prize yerleştirdikten sonra cihazın üzerinde bulunan ve gücün EKG cihazına gelmiş olduğunu gösteren kırmızı ışık yanacaktır. Cihazın güç düğmesini sol tarafa doğru çevirerek EKG cihazını çalıştırırız. Eğer cihazınızın göstergesinde batarya zayıf uyarısını alıyorsanız EKG cihazını kapatınız ve cihazı 12 saat 220 V şebeke gerilimi ile besleyiniz. Bataryayı uzun yıllar kullanmak istiyorsanız düzenli aralıklarla tamamen boşaltıp doldurmalısınız.


YAZAR : Sertan SAMBUR / Karadeniz Teknik Üniversitesi-EEM


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar