elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları |
Legrand

Elektrikli araçlara olan ilgi son dönemlerde dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın hale gelmeye başladı. Bu konu ile eş zamanlı olarak elektrikli araç şarj istasyonları da etkin yönetim noktasında aktif bir rol oynamaktadır. Peki bu konuda mevcut durum nedir? Detaylar içeriğimizin devamında...



A- A+
02.05.2023 tarihli yazı 2975 kez okunmuştur.

Elektrikli Araçlara Neden İhtiyaç Duyuyoruz?


Benzin ve mazot ihtiyacı olan içten yanmalı konvansiyonel araçların kullanımının her geçen gün artması sera gazı emisyonu salınımına, dolayısıyla da küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre küresel boyutta enerji ile alakalı karbon emisyonlarının %23’ünü ulaşım sektörü oluşturmaktadır [1]. Bu durumda, emisyon salınımının bulunmadığı elektrikli araçlara olan yönelim her geçen gün önem kazanmaktadır. Fakat burada önemli olan husus, elektrikli araçları şarj edecek olan enerjinin olabildiğince güneş ve rüzgâr enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarından karşılanması gerektiğidir.



 

Elektrikli Araç Yöneliminde Muhtemel Dezavantajlar


Elektrikli araçların, konvansiyonel araçların yerini bir anda alması sanıldığı gibi her açıdan avantajlı bir durum değildir. Elektrik şebeke sistemi açısından, böyle bir durumda aniden oluşacak pik şarj yüklenmeleri yüksek enerji kayıplarına ve gerilim kontrolünde zorluklara sebep olabilecekken, araç sahipleri açısından ise şarj zamanı ve şarj süresi boyunca önceliğin kime, nasıl verilmesi gerektiği gibi birtakım problemler de gün yüzüne çıkabilecektir.



Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 132.2 artarak 14 bin 552’ye yükseldi.


 

Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları


Elektrikli araç popülaritesinin kesintiye uğramadan devam edebilmesi için yukarıda sayılan problemlerin eş zamanlı giderilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda geliştirilecek akıllı şarj algoritmaları ve optimizasyon tabanlı yaklaşımlar ile elektrikli araçlar otonom bir şekilde şarj edilebilecek, hem elektrik şebekesine hem de araç sahiplerine makul bir teknoloji kullanımı sunulabilecektir.

Elektrikli araç şarj istasyonları etkin yönetim noktasında aktif bir rol oynamaktadır. AC ve DC şarj olmak üzere iki farklı güçte ve üç ayrı seviyede şarj yönetimi yapılabilmektedir. Yavaş şarj yönetimi daha çok ev tipi uygulamaları içerirken güç aktarımı AC 3 kW-6 kW aralığında gerçekleşmektedir. Hızlı şarj yönetimi ile daha yüksek güçlere çıkılmakta ve ayarlanabilir çıkış gücü sayesinde AC 7 kW-22 kW aralığında yüksek güç aktarımı sağlanabilmektedir. Ultra hızlı şarj işleminde ise AC ile en fazla 43 kW güç aktarımı yapılabilirken, DC ile aktarımda 20 kW-350 kW aralığında esnek bir çözüm sunulmaktadır. Aracın batarya kapasitesine de bağlı olarak; tam dolum yavaş şarj altında 6-12 saat, hızlı şarj altında 1-6 saat ve ultra hızlı şarj altında 15 dk-1 saat aralıklarında gerçekleşmektedir.



 

Haberleşme Altyapısı ve İzleme


Elektrikli araç şarj istasyonlarında etkin bir şarj yönetimi için haberleşme altyapısının entegrasyonu gerekmektedir. Kablolu ya da kablosuz haberleşme protokolleri ile anlık olarak şarj olan ya da bekleyen araç sayısı, şarj durumu ve enerji bilgisi gibi gözlemler gerek şarj cihazı üzerinden gerekse araç sahibinin akıllı telefonu üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu altyapı sayesinde araçların şarj rezervasyon yönetimi, V2X yani araçtan; eve, araca, şebekeye enerji aktarımı ve dağıtım sistemi operatörü ile verimli güç sistemi işletimi gibi akıllı optimizasyon yönetimlerine de ayrıca imkan sağlanacaktır.

 

Sektörel Uygulamalar | Legrand


Legrand, hızlı ve güvenli şarj altyapısı sunan Green’up prizler ve elektrikli araç şarj istasyonu ürünleri ile geleceğe hazır. Elektrikli araç ve plug-in hybrid elektrikli araçlarınız için; evlerde, toplu konutlarda, ofislerde, otoparklarda, alışveriş merkezlerinde, hastahaneler, kamu binaları vb. yerlerde bireysel veya toplu kullanım için farklı şarj istasyonu çözümleri sunan Legrand’ın plastik ve metal tip olmak üzere 2 farklı ürünü bulunmaktadır.


 

Plastik Tip Ürün Özellikleri


IP44 koruma
► IK08 darbelere karşı koruma
► OCPP uyumlu
► 3,7/7,4/22 kW güç seçenekleri
► Mod 3 veya Mode 2&3 çıkış
► Kartlı kontrol
► Dahili Bluetooth
► Duvara veya ek aksesuar ile zemine monte edilebilir
► Lokal veya uzaktan kontrol imkanı

 

Metal Tip Ürün Özellikleri


► IP55 koruma
► IK10 darbelere karşı koruma
► OCPP uyumlu
► 3,7/7,4/22 kW güç seçenekleri
► Mod 3 veya Mod 2&3 çıkış
► Kartlı kontrol
► Dahili Bluetooth
► Ek aksesuarlar ile duvara veya zemine monte edilebilir
► Lokal veya uzaktan kontrol imkanı




 

ECOTAP Elektrikli Araç Şarj İstasyonları


Legrand, 2021 yılında grup bünyesine katılan Ecotap’ın ürün portfoyünde bulunan AC ve DC tip elektrikli araç şarj istasyonları ile pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap vermektedir. AC tipte 22kW, DC tipte ise 180kW'a kadar farklı şarj istasyonları ile elektrikli araç ekosisteminin bir parçası olmaya hazır.






ECOTAP DC Elektrikli Araç Şarj İstasyonları


Hızlı şarj imkanı sunan DC tip elektrikli araç şarj istasyonu çözümleri ile tanışmaya hazır olun.

DC 30



► 
Mod 4
► IK10
► 30kW’a kadar DC güç
► 1 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu



DC 60




► 
Mod 4
► IK10 - 60kW’a kadar DC güç
► 1 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu


DC 120/150/180


► Mod 4
► IK10
► 180kW’a kadar DC güç
► 2 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu





Kaynaklar:

► IEA, Global energy-related CO2 emissions by sector, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/global-energy-related-co2-emissions-by-sector, IEA (1)


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar