elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Küçük Cerrahi Robotu Geliştirildi

İngiltere’ de tasarlanan dünyanın küçük cerrahi robotu sayesinde açık cerrahi müdahaleler, kapalı ameliyat şeklinde yapılabilecek. Bu sayede ameliyatlar daha hızlı yapılabilecek ve hastanın iyileşme süreci kısalacak.



A- A+
10.09.2018 tarihli yazı 4533 kez okunmuştur.
İngiliz bilim insanları, dünyanın en küçük cerrahi robotunu tasarladırlar. Bu robotun, İngiltere’de 70'ten fazla hastanede kullanılan Amerikan Da Vinci sistemine sahip robota rakip olması bekleniyor. Robotta cep telefonları ve uzay endüstrileri için kullanılan düşük maliyetli teknolojik malzemeler kullanıldı. Bu malzemeler, özellikle anahtar deliği şeklinde vücutta küçük delikler açılarak yapılan ameliyatlarda ilk robot kolunu oluşturmak için kullanıldı. Robot on binlerce hastanın cerrahi ameliyatlarını gerçekleştirmek için tasarlandı. Bu robotlar sayesinde ameliyatların daha hızlı yapılabilmesi ve hastanın iyileşme sürecinin kısa olması bekleniyor.

Cerrahi robota ait kollar insan kolu gibi hareket ederek fıtık tedavisi, kolorektal operasyonlar, prostat, kulak, burun ve boğaz cerrahisi gibi işlemleri uygulamak için kullanılmaktadır. Ameliyatın açık şekilde gerçekleştirilmemiş olması ameliyat sonrası oluşan komplikasyon ve ağrıları azaltır. Aynı zamanda iyileşme süreci hızlanmış olur.



 

Dünyanın En Küçük Robotu Ameliyat Süresini Kısaltacak

Ameliyathanedeki bir cerrah, 3D bir ekran ile robotu yönlendirerek operasyonu gerçekleştirir. Robotu geliştiren Cambridge bulunan tıbbi teknoloji firması CMR Surgical CEO'su Martin Frost, “Ameliyathanede robotların bulunması yeni bir fikir değil” dedi. Ameliyathanede kullanılan robotların büyük olmasının cerrahi müdahaleleri zorlaştırdığı ve maliyetli olduğunu söyleyen Martin Frost robotun büyüklüğü açısından sıkıntıları olmadığını belirterek “Robotumuz tüm bunları yapıyor ve özellikle laparoskopik cerrahi için tasarlanan ilk robotik kol” dedi.

Robot, hasta içerisindeyken yeterli kuvvet uygulandığını belirlemek için direnci tespit eden bir teknolojiye sahip. CMR'deki teknoloji direktörü Luke Hares, “İlhamımızı insan kolundan, tarihin en büyük cerrahi aracından aldık” dedi. Robot kolu, insan kolundaki esnekliğe uyacak şekilde tasarlanmıştır.

Robotun gelecek baharda eğitilen cerrahlar eşliğinde cerrahi müdahalelerde kullanılması bekleniyor. Robot sayesinde açık cerrahi teknikler uygulanarak gerçekleştirilen milyonlarca ameliyat artık daha basit şekilde gerçekleştirilebilecek.




Yazar Adayı: İlgün Fatma Türkyılmaz

 
Kaynak:

Theguardian
Theengineer
BBC

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.