elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Hızlı 5 Treni

İlk olarak M.Ö 2600’lü yıllarda Mısır'daki bir piramidin yapımında kullanılan demir yolu taşımacılığı, sanayi devriminden günümüze kadar olan süreçte özellikle gelişmiş ülkelerin en çok önem verdikleri ulaşım türlerinin başında gelmektedir. Demir yolu ulaşımı özellikle son zamanlarda gelişen yüksek hızlı tren teknolojisi ile uzak mesafeli yolculuklarda da tercih edilmeye başlanmıştır. Öyle ki son dönemlerde geleceğin teknolojisi olarak gösterilen ve saatte 500 km'lik hızları aşabilen Maglev trenler, uçak seyahatlerine alternatif olmaktadır. Bu yazımızda dünyanın en hızlı 5 trenini sizler için inceledik.



A- A+
14.01.2014 tarihli yazı 79103 kez okunmuştur.
Genel olarak 'yüksek hızlı tren' terimi saatte 200 kilometrenin üzerinde hız yapan yolcu trenleri için kullanılmaktadır. Bu trenler sahip olduğu yüksek hız özelliğinin yanı sıra çevre dostu olmalarıyla da büyük bir öneme sahiptir. Son dönemde geliştirilen Maglev trenler hiç bir yakıta ihtiyaç duymadan mıknatıslama prensibiyle raylar üzerinde askıda kalarak temazsız bir şekilde yol alabilmektedir. Bu trenler aynı zamanda sahip olduğu yüksek hızlar ile önemli bir avantaj sağlamakta. 21. Yüzyılın taşımacılığında önemli bir yere sahip olması düşünülen demiryolu ulaşımı, ülkemizde halen en az kullanılan ulaşım türüdür.
 

JR-Maglev MLX01 (Japonya)

Central Japan Railway şirketi tarafından geliştirilen  Jr – Maglev adlı tren sahip olduğu 581 km/saat maksimum hız rekoru ile şuanda dünyadaki en hızlı tren. Bu trenin diğer türlerine göre en büyük farkı ise manyetik raylar üzerinde ilerliyor olması. Mıknatıslama sistemi sayesinde havada asılı kalan tren, altında var olan güçlü mıknatıslar sayesinde raylardan 1-10 cm arasında bir yükseklikte raylara temas etmeden ilerleyebiliyor. Geleceğin tren teknolojisi olarak görülen bu sistem üzerinde özellikle Japon’ların önemli çalışmaları bulunmakta. 
 



 İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?
 

TGV V150 (Fransa)

Saatte 574,8 kilometre hız rekoru ile yeryüzündeki en hızlı tekerlekli tren ünvanına sahip olan TGV V150, Fransız hızlı tren servisi olan Alstom ve SNCF firmaları tarafından geliştirilmiştir. Çift motorlu ve çift katlı üç vagona sahip olan TGV V150’nin hız rekoru denemesi sırasında demiryolu üzerindeki yüksek gerilim hatlarına ilave olarak 6.000 volt gönderilerek gücü arttırılmıştır. Aerodinamik bir yapıya sahip olan TGV V150, diğer trenlere oranla daha az köşeli ve daha yuvarlak bir yapıya sahip. Tasarımdaki bu detay, havanın direncini minimize ederek hız kaybını azaltmaktadır. Motor yapısından eklemleme sistemlerine kadar önemli teknolojik donanımlara sahip olan TGV trenler, yüksek hızlı tren alanında önemli bir yere sahiptir.
 



 İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Enerji
 

CRH380AL (Çin)

486 km’lik bir hıza sahip olan CRH380A, China South Locomotive & Rolling Stock Corporation Limited ortaklığıyla yapılmıştır. Dünyanın en hızlı üçüncü treni olan CRH380A, sahip olduğu rejenaratif frenleme sayesinde istasyonlarda duruşu sırasında 800 kWh elektrik enerjisini geri besleyebilmekte. Alüminyum alaşımından oluşan gövdeye sahip olması sayesinde hafif olan bu tren, gelişmiş gürültü kontrol teknolojisi ve yüksek hızlarda oluşan titreşimi engelleme teknolojilerine sahip. Japonlar kadar Çin’lilerde demiryolu ulaşımına büyük önem vermekte. Öyleki 2013 yılında 600 milyar yüenlik yatırım bütçesiyle yeni demiryolları yapımını başlatan Çin hükümeti, 8 bin kilometrelik uzunluğa sahip demiryolu ağını 2020 yılına kadar 50 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyor. CRH380A modelinin devamı olarak CRH380B ve CRH380C modellerini geliştiren Çin’liler yüksek hızlı trenlere de büyük önem veriyor.
 



 İlginizi Çekebilir: Hareketli Tren İstasyonları
 

Transrapid TR-07 (Almanya)

Geleceğin trenleri olarak gösterilen Maglev trenlere bir diğer örnek ise Alman teknolojisi ile üretilen Transrapid. 430 km hıza sahip olan Transrapid, Japon yapımı olan Jr – Maglev trenden farklı olarak çekme modlu-elektromanyetik sistemi geliştirmiştir. Bu geliştirilen sistem sayesinde Maglev trenler uzun mesafelerin yanı sıra şehir içi ulaşım ağlarında da kullanılabilmektedir.
 



 İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Sinyalizasyon
 

AVE Class 103 (İspanya)

403km/saat maksimum hız ile Barcelona–Madrid hattında çalışan Ave Class 103, 404 yolcu kapasitelidir. Siemens tarafından geliştirilen Valero E’nin İspanyol versiyonu olarak düzenlenmiştir. Ave Class, Barcelona Madrid arası 628 km lik bir mesafeyi yaklaşık olarak 2 buçuk saatte gidebilmektedir.
 



 İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

 
Kaynaklar:

Wikipedia
Railway - Technology

Tübitak
 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar