elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın Çalışan İlk Termal Bataryası Geliştirildi

Güney Avustralya'da CCT isimli bir şirket, dünyanın çalışan ilk termal bataryasını tanıttı. Tamamen geri dönüştürülebilir olan ucuz ve yüksek yoğunluklu termal batarya, dünyayı temiz bir enerji geleceğine doğru yönlendirmede kilit bir teknoloji olabilir. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.04.2019 tarihli yazı 6982 kez okunmuştur.
CCT Enerji Depolaması olarak da bilinen İklim Değişikliği Teknolojileri, termal enerji cihazını (TED) geliştirdi. Termal batarya; güneş, rüzgar, fosil yakıt tarafından üretilen veya doğrudan şebekeden gelen elektriği kabul eden modüler bir enerji depolama birimidir. Bu enerji, gerektiğinde bir ısı motoru ile dışarı çekiliyor. Standart bir termal batarya, 1.2MWh’lik enerjiyi depolayabiliyor.

Termal enerji cihazı, bir faz değişim malzemesini ısıtarak ve eriterek elektrik enerjisini termal enerji olarak depoluyor. Enerjiyi, gizli ısı olarak dönüştürmek ve depolamak için her türlü elektriksel girişi kabul ediyor. Bu da; çok yönlü, ekonomik ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Termal batarya, kurşun-asit bataryaya göre 12 kat daha fazla enerji depolayabiliyorken lityum-iyon bataryalardan birkaç kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Herhangi bir kesinti durumunda cihaz, 48 saat boyunca aktif kalabiliyor. Aynı anda şarj ve deşarj olabiliyor. Enerji israfını en aza indirerek ticari sektör için uygulanabilir hale getiriyor. Lityum iyon ve diğer piller zamanla bozulabiliyor ve yaklaşık 5000 döngüde kapasitesi %80’e düşüyor. TED sistemi ise test edildiğinde 3000 hizmet döngüsünden sonra bir bozulma belirtisi göstermedi. CCT genel müdürü Serge Bondarenko, termal bataryanın en az 20 yıl dayanmasını beklediğini söylüyor.




►İlginizi Çekebilir: Patlamayan Lityum İyon Pil Teknolojisi

Bondarenko, “Erimiş silikon, lityum gibi bozulmaz.” diyor ve ekliyor, “Bu kimyasal bir işlemdir, bizim yaptığımız sadece ısı ile faz değişimidir. Aslında silikon her döngüden sonra ısı depoladığında daha da iyi bir hal alıyor. Termal enerji cihazı, kullanılmadığı durumda geri dönüştürülebiliyor. Lityum gibi çevresel sorunlar oluşturmuyor.”

Termal enerji cihazı, depreme dayanıklı ortamlarda bir platform üzerine monte edilebiliyor. Bondarenko, ciddi bir sorun olduğunda, termal enerji cihazını kapatılınca tekrar kullanıma hazır olana kadar soğuduğunu söylüyor. Bu özelliği ile oldukça güvenlidir. Üstelik termal bataryanın sadece üç hareketli parçası vardır, bu nedenle bakıma çok fazla ihtiyacı olmuyor.

CCT, Stillmark Telekomünikasyon’a termal enerji cihazları sağlamak adına ilk anlaşmayı imzaladı. Ayrıca, MIBA Grubu ile karşılıklı üretim anlaşmasını da imzaladı. MIBA Grubu, CCT’nin termal enerji cihazını Danimarka, İsviçre ve Hollanda’ya üretim ve dağıtımını sağlayacak ve listeye diğer Avrupa ülkelerinin eklenmesi ile ilgili görüşmeler de devam ediyor. Cihaz, ticari olarak kanıtlandıktan sonra Bondarenko, şirketin hızla büyüyeceğini ve birkaç yıl içerisinde 100 MW’lık tesisat kurabileceklerini söylüyor.

Rüzgar, güneş, gelgit ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları, talep olduğunda değil de ancak mevcut olduğunda güç üretmede oldukça etkilidir. Şebeke seviyesindeki enerji depolama çözümleri, gündüz enerji depolayıp, güneşin olmadığı günlerde ve akşamları depolanan enerjiyi şebekeye geri gönderiyor. Bu çözüm, yenilenebilir enerji kaynaklarını 24 saat boyunca aktif kullanma imkanı sağlıyor.

Bondarenko, bu termal batarya ile elektrikli araçların şarj edilebileceğini ve bazı büyük feribot üreticileriyle görüşüp bataryayı rıhtımda şarj ederek feribotları çalıştırdıklarını söylüyor. Termal bataryanın herhangi bir büyük ölçekli kullanım için fiyatı da oldukça uygundur. Cihazın,  uygun fiyatlı ve çevre dostu alternatif bir güç kaynağı olarak küresel enerji pazarını değiştirmesi beklenmektedir.


Enerji ve Maden Bakanı, Dan van Holst Pellekaan MP, “Güney Avustralya’nın yenilenebilir enerji üretiminde dünya lideri olduğunu biliyoruz, ancak tüketicilere sağladığı faydaları en üst düzeye çıkarmak ve yenilenebilir enerjiyi dağıtılabilir hale getirmek için depolamadan yararlanılması gerekiyor.” diyerek bu projenin önemini ve gerekliliğini belirtti.

Lonsdale’de üretilen bu termal enerji cihazının ekonomik ve çevre dostu bir alternatif enerji kaynağı olması bekleniyor. Mart ayında piyasaya sürülmeye başlanan termal batarya, ticari işletmelere, uzak topluluklara, telekomünikasyon ağlarına ve ulaşım sistemlerine kadar birçok alanda kullanılabilecek. Bu yıl ticari müşterilerine en az 10 termal batarya tedarik edilmesi ve 2020 yılına kadar bu sayının, 200’e yükselmesi bekleniyor.




Kaynak:

►newatlas.com
►cctenergystorage.com
►innovationtoronto.com
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.