elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyada İlk:
Geri Dönüştürülebilir Rüzgar Türbini Kanadı Üretildi

Ahşap veya polietilen tereftalat (PET) gibi bir çekirdek malzemeden oluşan kanatlar, cam ve karbon fiber kullanılarak dökülüyor ve ardından hepsini birbirine bağlayan bir reçine ile kaplanıyor. Kanat ömrünü tamamladıktan sonra reçinenin çıkarılması maliyetlidir. Bu sebeple, rüzgar türbininin kule ve motor bölümü büyük ölçüde geri dönüştürülebilirken, kanadı dönüştürülemez. Siemens, reçineyi değiştirerek kanat bileşenlerinin reçineden kurtarılmasını çok daha kolay hale getirdi. Detaylar haberin devamında



A- A+
21.09.2021 tarihli yazı 2046 kez okunmuştur.
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş hız kazanırken yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Enerji sürdürülebilir bir şekilde üretilirken onu üretmek için kullanılan ekipman, kullanım ömrü sonunda çevreyi önemli ölçüde kirletiyor. Bu durum, rüzgar türbinlerinin kanatlarında da karşımıza çıkıyor. Ömrü çöplüklerde son bulan kanatları azaltmak için Siemens dünyanın ilk geri dönüştürülebilir rüzgar türbini kanadını geliştirdi.


İlginizi Çekebilir: Taşınabilir Rüzgar Türbini: Wind Catcher
 
Bir rüzgâr türbininin kule ve motor bölümü büyük ölçüde geri dönüştürülebilirken, kanadı dönüştürülemez. Ahşap veya polietilen tereftalat (PET) gibi bir çekirdek malzemeden oluşan kanatlar, cam ve karbon fiber kullanılarak dökülüyor ve ardından hepsini birbirine bağlayan bir reçine ile kaplanıyor. Kanat ömrünü tamamladıktan sonra reçinenin çıkarılması maliyetlidir. Bu nedenle kanatlar çöplüklerde son buluyor. Rüzgar türbini kanatları şu anda Avrupa'daki fiberle desteklenmiş kompozitlerin (FGK) 10'da birini oluşturuyor. Daha fazla kanat kullanım dışı kaldıkça sorun daha da kötüleşecek.


İlginizi Çekebilir: Kuşlar Rüzgar Türbinlerine Çarpmayacak
 
Siemens, reçineyi değiştirerek kanat bileşenlerinin reçineden kurtarılmasını çok daha kolay hale getirdi. Şirketin kullanmayı planladığı yeni reçine, hafif asidik bir çözelti içinde kolay bir şekilde eriyerek bileşenlerin geri dönüşümünü ve yeniden kullanımını uygun hale getiriyor. Siemens, bu kanatların ilk setini Danimarka'daki fabrikasında üretti ve bunları en az üç müşterisiyle birlikte sahalarda test etmeyi planlıyor. Bu müşterilerden ikisi kanatları gelecekteki projelerinde kullanmayı planlarken, biri kanatları önümüzdeki yıl devreye alınması planlanan Almanya'daki Kaskasi açık deniz çiftliğinde kullanacak.



Şirketin Kalite Yönetimi ve Sağlık, Güvenlik ve Çevre Başkanı Gregorio Acero basın açıklamasında, hedeflerinin 20-30 yıl boyunca yenilenebilir enerji sağlayabilecek rüzgar türbinleri üretmek olduğunu ifade etti. RecyclableBlade’in çevre konusunda atılmış büyük bir adım olduğunu ve ömrü sonunda malzemelerinin yeni ilgili uygulamalar için ayrılıp kullanılabileceğini ekledi.

Şirket, türbinlerini 2040 yılına kadar % 100 geri dönüştürülebilir bir hale getirmeyi planlıyor. Bu adımların da 2050 yılına kadar 10 milyon ton malzemeyi geri dönüştürülebilir hale getireceği tahmin ediliyor.

 
Rüzgar enerjisi, iklim acil durumuyla mücadele arayışının temel taşlarından birisi olduğu için her geçen yıl kurulumu artıyor. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından 2030 yılına kadar kurulması öngörülen 200 GW'tan fazla yeni açık deniz kapasitesi, geri dönüştürülebilir çözümlerin hızla sunulmasına kritik bir önem yüklüyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde RecyclableBlade gibi öncü çalışmaların çevre açısından oldukça önem taşıdığı görülüyor. 

Kaynak:

► interestingengineering.com
Serhat Sancı Serhat Sancı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.