elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Paneli Geri Dönüşüm Tesisi Açıldı

Birçok ülke enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya çalışıyor ve genellikle güneş enerjisine yatırım yapıyor. Peki güneş panellerinin geri dönüşümü mümkün mü? Gelecekte çevre sorunu yaratabilir mi? Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
02.06.2021 tarihli yazı 7801 kez okunmuştur.
Güneş panelleri çevre sürdürülebilirliği açısından en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Buna karşılık, panellerin verimliliğini artırmak için hücrelerine eklenen silikon gibi tehlikeli metaller geri dönüşümü zorlaştırmaktadır. 2017 yılında Çin Yenilenebilir Enerji Topluluğu Genel Sekreteri Lu Fang, güneş panellerinin 20 yıldan 30 yıla kadar uzayan kullanım ömürlerinin bulunduğunu, dolayısıyla güneş paneli imhası sorununun 20 veya 30 yıl içinde patlak vereceğini ifade etti. Büyük miktardaki güneş paneli atığının, geri dönüşümü hayli zor olduğu için çevreye önemli derecede zarar vereceğini ekledi. Güneş panellerinin kullanılamaz ve kimyasal atık haline gelmesi, güneş enerjisi endüstrisine gölge düşürüyor. Bu sorunun önüne geçmek için güneş paneli geri dönüşüm tesisleri gibi çözümler geliştirilmeye çalışılıyor. Avustralya’da, eylül ayında tamamlanan Lotus Energy tarafından çalıştırılan bir tesis, güneş panellerinin yüzde 100'ünü kimyasal kullanmadan geri dönüştürdüğünü öne sürüyor. Tesisten yayınlanan ilgi çekici videoda, güneş panelinin saniyeler içinde iki silindir tarafından ezildiği görülüyor.
 


► İlginizi çekebilir: Güneş Panellerinde En Sık Yaşanan 8 Sorun
 
Lotus Energy, Avustralya'nın ilk özel güneş paneli geri dönüşüm tesisi unvanını aldığını velirtiyor. Ancak şubat ayında Güney Avustralya’da bir güneş paneli geri dönüşüm tesisi geliştirdiğini duyuran Reclaim PV Recycling adlı şirket de bulunuyor. Melbourne merkezli Elecsome adlı başka bir şirkette, 2020 yılında, bir girişim olan güneş paneli ileri dönüşüm tesisini kurmak için federal hükümetten bir destek kazanmıştı. Avustralya'ya herhangi bir güneş paneli geri dönüşüm tesisin ve işletmesinin açılması oldukça memnuniyetle karşılanmaktadır. Bu tesisler olmadan ülke, kullanılmayan güneş paneller dolayısıyla ortaya çıkan kimyasal atıklarla karşı karşıya kalabilir.


Avustralya Ulusal Üniversitesi raporuna göre Avustralya'da yenilenebilir enerji, kişi başına oranla dünya ortalamasından on kat daha hızlı biçimde büyüyor, bu da yeni güneş paneli geri dönüşüm yöntemleri için Avustralya’nın pilot bölge olacağı anlamına geliyor. Güneş paneli geri dönüşüm tesisleri dünyada bir süredir mevcut. Reuters raporuna göre, Avrupa'da ilk güneş paneli geri dönüşüm tesisi 2018 yılında Fransa'da açıldı.

Gedlec Energy müdürü Gerard O'Laoi, Thomastown'daki tesiste, tüm materyallere ikinci bir hayat vererek %100 geri dönüşüm sağlanacağını ve bütün invertörlerin, ray bileşenlerinin ve kabloların bu tesiste işleneceğini ifade etti. Eylül 2020’deki bir basın açıklamasında Lotus Energy, yenilenebilir enerji endüstrisinin döngüsel iktisadına katkıda bulunmaya kararlı olduklarını ve bu süreçte hiçbir kimyasalın kullanılmamasından, geri kazanılan tüm malzemelerin çöp sahasına atık bırakmadan alternatif kullanım için geri dönüştürülmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► reneweconomy.com.au
Serhat Sancı Serhat Sancı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.