elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Taşınabilir Rüzgar Türbini:
Wind Catcher

Rüzgar türbinleri hareket halindeki havanın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine dönüştürür. Bu basit tanımdan anlaşılabileceği üzere rüzgar enerjisi elde edilirken herhangi bir yakıt tüketimi yoktur ve çevreye verdiği zarar oldukça düşük bir seviyededir. Enerjide dışa olan bağımlılığı azaltan rüzgar türbini bir noktaya sabitlenir ve enerji üretebilmek için yüksek oranda rüzgar hızına ihtiyaç duyar. Peki eğer enerjide dışa olan bağımlılığı azaltan rüzgar türbinlerinin bu özelliğini bireysel boyuta indirebilseydik nasıl bir tasarımla karşılaşırdık?



A- A+
25.03.2021 tarihli yazı 7050 kez okunmuştur.
Danimarkalı bir girişim olan Kitex grubu, piyasada yer alan diğer rüzgar enerji sistemlerinden daha hafif, daha güçlü, kullanımı daha kolay olan yeni, taşınabilir ve ‘Wind Catcher’ isimli rüzgar türbini üretti. Bu yeni rüzgar türbini sadece 10 kg ağırlığında ve 600 W’a kadar güç üretebilme kapasitesine sahip.

Rüzgar türbini herhangi bir şebekeden bağımsız bir şekilde, dışarıda seyahat ederken dahi kullanılabiliyor. Bunun yanında kolayca taşınabilir ve sadece 15 dakikada kurulabilir. Yedek piller sayesinde elektrikli bisikletleri, elektronik cihazları ve bataryaları şarj edebilir. Rüzgar sadece 12,8 km/saat hızında esse bile gece ve gündüz çalışma kapasitesine sahiptir. Bunlara ek olarak geri dönüştürülmüş plastiklerden yapıldığı ve temiz, yenilenebilir enerji ürettiği için çevre dostudur. Jackery, Goal Zero ve gibi birçok farklı taşınabilir jeneratör ile uyumludur.

Peki enerji elde etmek için bu şekilde çalışan bir düzenekle; doğada sahip olduğumuz sakinlik, sessizlik başımız üzerinde dönen bir rüzgar türbini tarafından bozulur mu? Bu konuda Wind Catcher’ın tasarımcıları, türbinin çok yumuşak bir sese sahip olduğunu ve enerjisini kullanırken 20 metre uzaklığa konumlandırılırsa hiçbir sesin duyulmayacağını söylüyor.

Wind Catcher türbinleri farklı şekil ve boyutlarda üretiliyor. En büyük versiyonu 8 m/s’lik bir rüzgarda 600 W güç sağlamakta. Bu enerjinin tamamı hava koşullarına ve suya dayanıklı olan 2 metrelik çubuklarda saklanıyor.

En yüksek Wind Catcher 4 metre yüksekliğe sahip. Ayrıca dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek istiyorsanız rüzgar türbininin ihtiyaç duyduğu rüzgar hızı 9 m/s olacaktır.

 
 
Özelliklerinden anlaşılabileceği üzere rüzgar türbini enerjiye ihtiyaç duyulduğunda ancak ağır jeneratör taşıma araçlarına sahip olunmadığında dış mekan gezileri için oldukça iyi bir seçenektir.

Taşınabilir rüzgar türbini iyi bir tasarıma sahip, kullanması kolay ve sabit bir noktada yer alan rüzgar türbinine göre daha az maliyetli. Bunun yanı sıra enerjisini oldukça sessiz üretiyor. Zaman içerisinde yollarda elektrikli bisikletlerini rüzgar türbiniyle şarj eden bisikletçileri görmek oldukça ilginç olacak.

Kaynak:


► Interestingengineering
 kitex.tech
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.