elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Daniell Pili |
John Frederick Daniell

Günlük yaşantımızdaki enerji ihtiyacımızın depolanması ve verimli bir şekilde kullanılması yüzyıllardır araştırma konusu olmuştur. Bu yazımızda sizler için gelişime katkıda bulunmuş, gizemli bir bilim adamı olan John F. Daniell'in hayatını içeren bir yazı hazırladık...



A- A+
13.03.2014 tarihli yazı 21050 kez okunmuştur.
Aslında John F. Daniell'i sadece pil araştırmalarıyla anmak eksik kalır. 1790 yılında doğmuş olan F. Daniell kendi kendini eğiterek kimya alanında uzmanlaşmış bunun yanında klimatoloji - atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilimdalı ve meteoroloji alanlarında bilimin öncülerinden kabul edilen bir polimattır. Polimat kavramı, pek çok farklı konuda engin bilgiye sahip olan kişi anlamına gelir ve antik yunandan gelir. 
 


 Şekil-1: John F. Daniell ve Faraday
                                                                                         
 ►İlginizi Çekebilir : Zamanın Ötesindeki Dahi | Nikola Tesla
        
Teknoloji için çalışmalarına şeker arıtma endüstrisinde gelişmeler yaparak başladı. Daha sonra Amerika ve Avrupa aydınlatma endüstrisine, terebentin içindeki reçinenin damıltılmasıyla elde ettiği bir gazla geliştirmelerde bulundu. 1820 yılına gelindiğinde meteoroloji adına çok önemli bir icat olan higrometreyle adından söz ettirdi. Higrometre, havadaki nemi göreleli olarak ölçmek için kullanılır. Bu cihaz iki ince cam lamba içerir. Bu lambalar biri sıvı ether ve termometre içerir. Diğer lamba soğuyup tekrar ısındığında termometrede çiy oluşup yok olur. Burada ortalama sıcaklık çiy noktası olarak kabul edilir.
 
 
Şekil-2: Higrometre 
 
1836 yılına gelindiğinde ismininde verildiği Daniell Pilini icat eder. Daniell pili, iki bölümlü bir kaptan oluşur. Birinci bölümde sıvı ZnSO4, ikincisinde sıvı CuSO4 bulunur. Birinci bölümde çinko, ikincide ise bakır bir çubuk batırılmıştır. Tepkime oluşması için pozitif yüklü çinko iyonlarının, bakır çubuğu kaplayıp, kutuplaşma meydana getirmesi gerekir. Oysa bu gerçekleşmez. Pozitif yüklü çinko iyonları bakır çubuğa doğru giderken , ikinci bölümdeki negatif yüklü SO4 iyonlarıyla karşılaşırlar ve tepkime gerçekleşir. İkinci kapta bulunan Cu+SO4 teki pozitif yüklü iyonlar ise pozitif kutuba yani bakır çubuğa doğru gider ve orada birikirler. Bu iyonlar daha sonra elektrik yüklerini sıfırlarlar. Diğer kaptaki SO4 iyonları ise negatif kutba, yani çinko çubuğa giderek onu eritmeye başlarlar. Bu sırada elektron verirler ve kimyasal bir  tepkme gerçekleşir. Gerçekleşen tepkime sonucu atoların hareketleri sayesinde kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür.

 
►İlginizi Çekebilir : Batarya ve Piller
 

F. Daniell'e Kadar Yapılan Piller


Daniell pillerini iyi anlayabilmek için onun zamanına kadar yapılmış pillere bir bakalım.

► İlk pil kavramı Benjamin Franklin'in yüklü cam tüplerine denilmiştir.

 
 
 
Şekil 3: Benjamin Franklin Pili

► Luigi Galvani elektrik dürtülerini keşfederek bundan sonraki piller için köşetaşı olmuştur.(1780)
 


 
Alessandro Volta ilk elektrik üretmenin yolu kabul edilen Volta pillerini icat etmiştir. Bu pil sülfürik asit çözeltisine batırılmış, bakır ve çinko levhalarla akım üretir. Bu pillerin sorunu ise aynı Tesla ve Edison arasındaki akım problemi olan dopru akımın uzun mesafelerde iletilememesi gibi, volta pilleride uzun süre elektrik üretemezler bu sebepten dolayı Daniell pilleri volta pillerinin yerini almıştır.
 

 
Şekil4: Volta Pili
 
►İlginizi Çekebilir : Organik Güneş Pilleri

John F. Daniell'in hayatını konu alan bu yazımızda onun sadece elektriğe katkısıyla değil meteoroloji gibi birçok alanda uzman olduğundan, yani polimat kişiliğinden bahsettik. 
 
 Aşağıdaki videoda " Higrometre Nedir'i" izleyebilirsiniz :

 
                                       

  Aşağıdaki videoda " Daniell Pili'ni " izleyebilirsiniz :


 




Kaynaklar:

►wikipedia.org
►inventor.about.com
►kcl.ac.uk




Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar