elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

500 Yıllık Hava Kompresörü Tasarımı Değişecek

Uzun yıllardır kullanılan geleneksel tasarımlı hava kompresörleri değişime uğrayacak. Hemen hemen her yerde kullanılan hava kompresörlerine yeni bir bakışla yaklaşan Carnot isimli firma, daha sürdürülebilir ve daha verimli bir tasarım oluşturdu. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
23.07.2020 tarihli yazı 11104 kez okunmuştur.
Basit hava kompresörleri lastik şişirme ekipmanlarından laboratuvar ekipmanlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Modern atölye ekipmanlarından sayılan hava kompresörleri uzun bir süredir mevcut haliyle kullanılıyor. Ancak gelişim ve yenilik kaçınılmaz olduğu için bu durum değişmek üzere.  Kaliforniya merkezli Carnot firması, geleneksel ve yaygın olarak kullanılan hava kompresörünü daha sürdürülebilir ve daha verimli hale getirdiklerini iddia ediyor.
 
Firma, gürültüyü önemli ölçüde azaltan, daha dayanıklı, ısıyı daha iyi yöneten ve yağ kullanmayan bir hava kompresör tasarımı geliştirdiğini belirtti. Carnot’un yaptığı kompresör, hareketli parçaların sayısını büyük ölçüde azaltmak için garip bir santrifüj işlemi kullanıyor. Yeni tasarım, trompe adı verilen ve 16.yüzyılda ortaya çıkan basınçlı hava üretmek amacıyla kullanılan ve su ile çalışan pompayı içeriyor.

Bir trompenin gerçek bir baskı oluşturması için oldukça büyük olması gerekiyor. Carnot ekibi bu dezavantajı gidermek için küçük bir borudan hava kabarcıklarını hızlandırmalarına izin verecek bir yöntem kullandı. Carnot ekibinin ortaya koyduğu kompresör, üstteki bir filtreden hava emer ve hızlı dönen bir kampana kullanarak su ile havayı karıştırır.

Su ne kadar hızlı dönerse o kadar ağırlaşır, böylece su havayı sıkıştırır ve basınç uygular. Oluşan karışım çıkış kanallarından geçerken basınçlı hava ve suya ayrılır. Sıkıştırılmış hava bir hazneye girer. Bu sırada su bir soğutucuyla soğutulur ve kampananın içine geri yollanır. Bu süreçte hareket eden tek parça, sessiz bir elektrik motoruyla çalışan kampanadır.



Carnot kompresörü geleneksel pistonlu hava kompresörlerine göre daha az enerji kullanıyor ve daha uzun ömürlü. Ekibe göre bu durum Carnot kompresörünün yağ kullanımını ortadan kaldırması sonucu oluşuyor.Geleneksel hava kompresörlerinde yağ kullanımı hava akışının saflığını etkiliyor. 

Carnot kompresörlerinde yağ ve hava karışmıyor dolayısıyla hava saf bir şekilde kullanılıyor. Bu durum hava saflığının büyük önem taşıdığı durumlarda oldukça avantajlı. İlginç ve gelecek vaat eden bir teknoloji olan Carnot kompresörü halen geliştirme aşamasında. Carnot ekibi, yatırımcıların bu teknolojiyi 2025 yılına kadar 40 + milyar ABD Doları değerinde bir piyasaya sokmalarını amaçlıyor.


Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► newatlas.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.