elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcıyla Uçak Üretildi!

Airbus’a bağlı olan APWorks, 3D baskı modellerine bir yenisini ekleyerek uçak üretti. Hemen hemen tüm parçaları 3D yazıcıyla üretilen Thor isimli uçak, 3D baskının havacılıktaki üretim sektöründe de kullanabileceğini gösteriyor. Thor'un ayrıntıları haberimizde.



A- A+
08.06.2016 tarihli yazı 12490 kez okunmuştur.
3D yazıcılar üretimde söz sahibi olmaya devam ediyor. Bu yazıcılar artık bireysel üretimin dışına çıkıp fabrikalardaki parça üretim süreçleri ve seri üretim süreçlerinde de görev alıyor. Airbus firması da 3D yazıcıların bu popülaritesine ayak uydurarak  geçtiğimiz günlerde 3D yazıcıyla motosiklet üretmişti. Ancak bununla yetinmeyen Airbus, 3D yazıcı teknolojilerini daha ileriye taşıyarak uçak üretmeyi başardı.
 



►İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır?


Airbus’ın Thor isimli drone modeli 3D baskılı uçağı günümzdeki en büyük 3D yazıcıyla üretildi. Hemen hemen tüm parçaları 3D yazıcıyla üretilen Thor’da en fazla 38 cm uzunluğunda parçalar kullamılmış. Normalde 270 ayrı parçayla monte edilebilen motor enjeksiyon düzeneği 3 parçayla tamamlanabilmiş durumda. Parça boyutuna sınır getirilmesiyle üretim daha kolay hale getirilmiş. Prototip olarak sergilenen bu uçağın üretimindeki asıl amaç ise yakıt maliyetini düşürmek gösteriliyor. Uçaklardaki motor ve uçuş verimliliği dışında yakıt maliyetini etkileyen en önemli faktörlerden birinin uçağın ağırlığı olduğu düşünüldüğünde, 3D yazıcıyla daha hafif uçaklar gelecekte üretilebilir.
 
 



►İlginizi Çekebilir: TCG Anadolu | Milli Uçak Gemisi


Fiziksel özelliklerine baktığımızda ise Thor'un 4 metre uzunluğunda 21 kg ağırlığında bir drone modeli olduğunu görüyoruz. Ayrıca malzeme sarfiyatının da çok olduğu uçak üretim sektöründe, 3D yazıcılar çevreci bir tercih de olacak gibi gözüküyor. Thor uçağıyla 3D baskıyı uçaklarda deneyen Airbus %30-50 daha hafif uçaklar üretmeyi ve 2020 yılında test sürüşleri gerçekleşecek Ariane 6 roketinin maliyetini düşürmeyi hedefliyor.


Kaynak:
 

Airbus
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.