elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

1024 Robottan Oluşan Sürü |
Kilobot

Harvard Üniversitesi robotikçileri tarafından tasarlanan ve her biri madeni bozuk para büyüklüğünde olan 1024 robotun oluşturduğu kilobotlar, birbirleri ile iletişim kurarak uyumlu bir şekilde hareket edebiliyor. Her biri 14$ değerindeki robotlardan oluşan kilobotlar, arı ve karınca gibi hayvanların kolektif uyumlarından esinlenerek tasarlanmış.



A- A+
23.08.2014 tarihli yazı 11716 kez okunmuştur.
Harvard Üniversitesi robotikçileri, sürü halinde hareket eden canlılardan esinlenerek kilobotları tasarladı. Çalışmalarına 2011 yılında 25 mikro robot ile başlanan projede, bu yıl itibari ile 1024 mini robotun sürü halinde hareketi sağlanabiliyor. 1024 sayısının bilgisayar terimlerindeki karşılığından dolayı robot kolonisinin adı 'Kilobot' belirlenmiş.



İlginizi Çekebilir: Olta Misinasından Yapay Kas Üretildi


Kilobot'u oluşturan mini robotların her biri otonom hareket mekanizmasına sahip. Mini robotlara kızılötesi alıcı ve vericiler yerleştirilerek tek seferde her robota aynı kodun yüklenebilmesi sağlanmış. Böylelikle otonom hareket mekanizmasına sahip bireylere, kollektif uyum ile adeta canlı bir sürü özelliği kazandırılmış. Kızılötesi veri transferinin en büyük artısı ise sürüdeki herhangi bir robotun kırılması, bozulması gibi durumlarda bu aksaklıktan sürünün hiç etkilenmemesi olmuş.




 
Kalabalık robot süründeki şarj sorunu ise sürünün iki iletken yüzey arasına yerleştirilmesi ile çözülüyor. Peki bu kalabalık robot sürüsü ile ne mi yapılabilir?

Sürüdeki birey sayısı arttırılarak gezegen keşifleri, madencilik ve tarım gibi alanlarda önemli görevler üstlenebilirler.

►Kilobot sürüsünün uyumlu davranışlarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;
 


Kaynak:

►Sperctrum


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.