elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla’nın Hayali Gerçek mi Oluyor?

Tesla’nın en büyük hayallerinden biri olan kablosuz elektrik iletimi projesi Wardenclyffe Kulesi maddi imkansızlar nedeniyle rafa kaldırılmıştı. ABD’li Viziv Teknolojileri firması bu hayali gerçekleştirmek için adımlar attı.



A- A+
26.11.2019 tarihli yazı 10317 kez okunmuştur.
Wardenclyffe Kulesi diğer adıyla Tesla Kulesi 20. Yüzyıl başlarında tüm dünyaya kablosuz enerji iletimi için Nikola Tesla tarafından yapılmıştı. Ama Tesla’nın hayatındaki en büyük dezavantajlardan biri olan maddi yetersizlikler onun bazı projelerinin aksamasına ve durdurulmasına sebep oldu.  Tesla Kulesi de bu sebeplerden dolayı uygulamaya koyulmamış tamamen durdurulmuştu.1917 yılında ise kule alacaklılar tarafından hurdaya çıkarılmıştı. 21. Yüzyıla gelindiğinde Tesla’nın kablosuz enerji iletimi projesinde bazı gelişmeler oldu. Bunlardan en önemlisi 2018 yılı sonlarındaki Viziv Teknolojileri firması tarafından yapılan Viziv Kulesi projesi oldu.
 

ABD’li Viziv Teknolojileri firması Tesla Kulesini andıran bir yapıyla Teksas, Milford kentinde ortaya çıktı. Şekil olarak Tesla Kulesine benzemesinden dolayı Tesla’nın hayali gerçek mi oluyor sorusunu akıllara getiren Viziv Teknolojisi firmasının kulesi hakkında yapılan araştırmalara göre asıl amaç tamda Nikola Tesla’nın hayali gibi. Kablosuz enerji iletimini büyük çapta uygulamak isteyen firma, Baylor Üniversitesi ile ortak çalışarak projeyi başlattı. Proje başarılı olursa 1.3 milyar kişiye elektrik sağlanabilir. Bu da dünya üzerinde neredeyse elektriğe ulaşımı olmayan kimse kalmayacak anlamına geliyor demektir. Buradan da anlaşılıyor ki bu proje yeni teknoloji gelişmelerinin en önemli projeleri arasından biri olabilir.

Viziv Teknolojileri firması iletişim başkan yardımcısı Michale Taylor merak edilen bazı sorulara cevap verdi ve Viziv Kulesi ile Tesla Kulesi arasındaki benzerliği şu şekilde açıkladı: “ Bütün bilimsel ilerlemede olduğu gibi, çalışmalarımız bilim insanların ve geçmişteki mühendislerin öncü çalışmaları olmadan mümkün olmazdı. Tesla gibi bir vizyonerle kıyaslanmaktan gurur duyarız ancak Viziv'in mühendislik ekibi, modern bilgisayar modellemesi, daha hassas enstrümantasyon ve yüzyıllık bilimsel gelişim avantajına sahiptir. Bu buluş için doğru araçlara doğru zamanda sahip olmaktan mutluluk duyuyoruz."

 
Viziv Teknolojileri yetkilileri ayrıca bazı teknik açıklamalarda bulunarak yapılan proje hakkında akıllarda soru kalmamasını sağladı. Yapılan projedeki kablosuz enerji iletimini Zenneck yüzey dalgası adıyla anılan bir teknolojiyle sağladıklarını açıklayan firma, yapılan projenin 12 ile 18 ay arasında sonuç vereceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Zenneck yüzey dalgası, elektrik enerjisini ya da iletişim sinyallerini uzun mesafelerde doğru bir şekilde iletmek için dalga kılavuzu olarak dünya yüzeyini kullanan bir elektromanyetik dalgadır.
 
Firma her ne kadar konuya çeşitli açıklamalar getirse de komplo teorisyenleri bu proje hakkında rahat değiller. Nikola Tesla’nın yapmak istediği Wardenclyffe Kulesi projesini ölümcül bir askeri silah olarak düşünen bazı teori üreticileri olduğu gibi, Tesla’nın asıl amacının ülkeler arası savaşları etkisiz hale getirecek bir tür savunma sistemi yapmak olduğunu söyleyen teorisyenlerde var. Günümüze gelindiğinde ise Viziv Teknolojileri firmasının bazı yöneticilerinin askeri bir geçmişi olduğunu ve Viziv Kulesinin iyi bir amaç gütmediğini söyleyen komplocularda çoğalmaya başlamış bulunmakta. Viziv Kulesi projesinin gidişatı büyük bir merakla takip ediliyor ve sonucunun ne olacağını kestirmek pek mümkün değil.


Kaynak


►howstuffworks
►lead-innovation


Yazar: İsmail Kaygın

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.