elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sonsuza Kadar Uçabilen Güneş Uçağı

Gelişmiş güneş pilleri ve hafif malzeme ile inşa edilmiş olan Odysseus adlı yeni yüksek irtifa uçağı yalnızca temiz enerji kullanıyor. Bu uçağın dünyanın en iyi güneş enerjili otonom uçağı olduğu ve sonsuza dek uçabileceği iddia ediliyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
29.11.2018 tarihli yazı 6480 kez okunmuştur.
Boeing'e bağlı Aurora Uçuş Hizmetleri, bugün Odysseus adlı yüksek irtifa uçağının tanıtımını yaptı. Bu uçak bir uyduya benzer görevler yaptığı için sahte uydu adıyla da anılıyor. Uçak, sadece gelişmiş güneş pilleri ve hafif malzemelerden oluşan dayanıklı bir yüksek irtifa platformudur. Ayrıca Odysseus, günümüzdeki güneş havacılığında mevcut en büyük yük kapasitesine sahiptir.

Odysseus vizyonu, 1988 yılında, Aurora Başkanı ve CEO'su John Langford, diğer MIT meslektaşlarıyla birlikte, Yunanistan'ın Girit ve Santorini adaları arasındaki 72 millik mesafeyi insan gücüyle çalışan bir uçakla geçmesi ve rekor kırmasıyla başladı. Görev, Daedalus Projesi olarak adlandırıldı ve bugünkü rekoru hala duruyor.


 

Zor Problemlere Güçlü Çözümler


Aurora Başkanı ve CEO'su John Langford, “Aurora, teknoloji ve inovasyonun tüm insanlığı etkileyen zor problemlere güçlü çözümler sağlayabileceği düşüncesiyle kuruldu. Odysseus, Daedalus'tan doğan bir fikirdi. Bu fikir, iklim değişikliği ve diğer atmosferik problemler hakkında araştırmaları ilerletmek için gerçek bir çözümdü." dedi ve uçak hakkında "Odysseus, kendi türünde başka hiçbir güneş uçağında bulunmayan bir süreklilik sunuyor, bu yüzden araştırmacılar için bu kadar kullanışlı ve gerekli bir platform. Odysseus dünyayı gerçekten değiştirecek." yorumlarını yaptı. Odysseus birçok yeni ve hatta çığır açan özelliklere sahiptir. Uçağın sürekli ve otonom bir şekilde görevde kalabilmesi, belirli bir konumla iletişim kurabilmesi ve veri toplaması diğer güneş uçaklarına göre büyük avantaj sağlamaktadır.

 

 

İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçak İlk Uçuşunu Tamamladı


Odysseus, sınıfındaki diğer uçaklardan daha geniş bir alanda faaliyet gösteren küresel bir çalışma bölgesine sahiptir ve daha büyük yükler taşıyabilir. Maliyeti, bir uydu maliyetinin sadece bir kısmı kadardır. Çok yüksekte ve diğer uçaklardan çok daha fazla çalışarak, son derece geniş bir coğrafi alanı görev bölgesini hiç terk etmeden kapsayabilir. Ayrıca bu hava aracı zor şartlara uyum sağlayabilir, yeniden yapılandırılabilir, görev gereksinimlerine ve hatta teknolojik gelişmelere göre yeniden konumlandırılıp yeniden programlanmaya devam edilebilir.

Tüm bu etkileyici özellikler sayesinde Odysseus, iklim ve hava durumu araştırmacıları için bitki örtüsü, buz örtüsü ve hatta yer nemini içeren önemli fakat karmaşık çevresel bozulma faktörlerini ölçmek için çalışmaktadır. Hava aracı, aynı zamanda şiddetli hava olaylarının hareketlerini izleme ve ölçme yeteneği sayesinde iklim kaynaklı doğal afetleri yönetmek için gittikçe daha faydalı olabilir.

 


İlginizi Çekebilir: Ses Hızından Hızlı Uçak Motoru Geliştirildi


Uçağın eşsiz çalışma sürekliliği, uçağın iletişim, bağlantı ve istihbarat arasındaki işlemlerde de önemli uygulamalar keşfedebileceği anlamına gelir. Hepsinden önemlisi ise tüm işlemleri sıfır emisyonla yapabilmesidir. Odysseus'la ilk uçuşun 2019 yılının ilkbaharında yapılması planlanıyor ve bu uçak hangi yolculuğa çıkarsa çıksın her seferinde uzun bir süre boyunca havada kalabilecek.

Kaynak:

interestingengineering

Muhammed Ali BEYAZIT Muhammed Ali BEYAZIT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.