elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Türbinlerindeki Elektrik Kontağı Tasarımı Değişiyor

Sandia Ulusal Laboratuvarları araştırmacıları tarafından yeni bir elektrik kontağı geliştirildi. Twistact adını verdikleri yeni döner elektrik kontağı, türbinlerdeki toprak mıknatıslarının yerini alacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
18.09.2022 tarihli yazı 3835 kez okunmuştur.
Sandia Ulusal Laboratuvarları araştırmacıları, Twistact adı verilen ve rüzgar türbinlerinde yüksek maliyete sahip toprak mıknatıslarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak yeni bir döner elektrik kontağı geliştirdi. Bu teknoloji, rüzgar türbinlerinde standart olan sabit ve dönen kısım arasındaki elektrik akımı iletimine yeni bir yaklaşım getirecek.
 

►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır?
 
Twistact, elektrik akımını ultra düşük dirençli bir yolda iletme göreviyle ortaya çıktı. Sandia araştırma bilimcisi ve mühendisi Jeff Koplow: "Twistact, kendimize gerçekten zorlayıcı sorular sormaya başladığımızda ortaya çıktı. Geleneksel döner elektrik kontaklarının sınırlı hizmet ömrünü aşmanın bir yolunu bulabilirsek oyunun kurallarını değiştirebileceğini biliyorduk. Belki de akla gelebilecek her döner elektriksel kontak mimarisinin henüz düşünülmediğini düşünmeye başladım." dedi. Bunun yanında rüzgar türbinlerinde standart olarak bulunan toprak mıknatıslarının yapımında kullanılan maddelerin nadir olması, Sandia araştırmacılarını bu konu hakkında çalışmaya motive etti.
 
2011 yılında bu mıknatısların yapımında kullanılan 2 nadir toprak elementi olan neodimyum ve disprosiyumun fiyatının fırlamasına neden olan bir tedarik zinciri krizi yaşanmıştı. Bu kriz, o zamanlar rüzgar enerjisi endüstrisinin geleceğini oldukça zorlaştırmış ve tehdit etmişti. Sandia araştırmacıları, halen büyümekte olan rüzgar enerjisi endüstrisinin geleceğini koruma altına almak için çalışmalarına başladı ve ortaya Twistact çıktı. Bu konu hakkında Koplow: “Nadir toprak metallerinin elektrikli araçlarda da kullanıldığını düşünecek olursak Twistact’ın önemini kavramış oluruz.” ifadelerini kullandı.
 

Twistact Teknolojisinin Çalışma Prensibi

►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Enerjisi Yapay Zeka ile Açık Denizlere Ulaşıyor
 
Ek olarak Twistact teknolojisi, yüksek bakım gerektiren fırça veya kayar halka düzeneklerinde ortak olan iki fiziksel bozulma (kayar kontak ve elektrik arkı) sürecini ortadan kaldırır. Bu sınırlayıcı faktörler, geleneksel döner elektrik kontaklarının performansını düşürür, ömrünü kısaltır, sık ve detaylı bakım gerektirir ve en sonunda değişim maliyetine yol açabilir. Twistact ise, bakım veya değiştirme olmadan multimegawatt'lık bir türbinin tam 30 yıllık hizmet süresi boyunca çalışabildiği laboratuvar testleri ile kanıtlanmıştır.
 
Twistcat teknolojisi için diğer potansiyel uygulamalar arasında senkron motorlar ve jeneratörler, elektrikli demiryolları ve radar kuleleri yer alıyor. Hali hazırda California’daki dikey rüzgar türbinlerinde kullanılan bu teknoloji sayesinde rüzgar enerjisinin sürdürülebilirliği sağlanacak ve rüzgar türbinlerindeki bakım sorununa bir çözüm sunacak.


► interestingengineering.com
► techxplore.com    
► teckexperts.com     

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.