elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robomorfik Hesaplama ile Özelleştirilmiş Robot Beyinleri Yapılabilir

Çağımızın robotları oldukça hızlı hareket edebiliyor. Fakat halen insanlarla etkileşim kurmak gibi karmaşık durumlarda genellikle sınıfta kalıyorlar. MIT'den bir bilim insanı, bu tarz karmaşık durumların robotlarda yarattığı işlem karmaşasını çözmek için “Robomorfik Hesaplama” adını verdiği bir yöntem geliştirdi.



A- A+
30.01.2021 tarihli yazı 4627 kez okunmuştur.
MIT’de görev yapan Sabrina Neuman ve ekibi tarafından ortaya atılan robomorfik hesaplama yöntemi, bir robotun işlem ve yanıt süresini en aza indirmek amacıyla geliştirilen bir metot. Robotun fiziksel düzenini iyileştirme ve uygulamaları tasarlama becerisine sahip bir bilgisayar çipi oluşturmak için kullanılan robomorfik hesaplama yöntemi, robotların çeşitli görevlere daha çok uyum sağlayabilmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.




Neuman'a göre bir robotun çalışmasında üç ana adım bulunuyor. Birincisi, sensörler veya kameralar kullanarak veri toplamayı içeren algı adımı. İkinci adım olarak haritalama ve yerelleştirmeyi kabul eden Neuman bu adım için: "Gördüklerine dayanarak, etraflarında bir dünya haritası oluşturmalı ve ardından kendilerini bu harita içinde yerelleştirmelidir." ifadelerini kullanıyor. Üçüncü adım ise hareket planlaması ve kontrolüdür. Yani bu adımda robot bir eylem planı yapıyor ve uyguluyor. Bu adımlar çok fazla zaman alabiliyor. Araştırmacılar bu sorunu aşmak için daha iyi algoritmalar geliştirmeye çalışıyorlar. Ancak Neuman, yazılımı geliştirmenin tek başına kapıyı açmayacağını düşünüyor. Neuman bu konu hakkında "Nispeten yeni olan şey, daha iyi donanımı keşfedebileceğiniz fikridir." ifadelerini kullandı.




Robomorfik Hesaplama Nasıl Çalışıyor?

Sistem, belirli bir robotun hesaplama ihtiyaçlarına en iyi şekilde hizmet etmek için özelleştirilmiş bir donanım tasarımı oluşturuyor. Kullanıcı, robot uzuvları ve çeşitli eklemlerinin nasıl hareket edebileceği gibi parametreleri giriyor. Neuman'ın sistemi bu fiziksel özellikleri matematiksel matrislere çeviriyor. Bu matrisler seyrektir. Yani bir robotun fiziksel özellikleri göz önüne alındığında imkânsız olan hareketlere karşılık gelen birçok sıfır değeri içerirler. Sistem, matrisler oluşturulduktan sonra hesaplamaları yalnızca matrislerdeki sıfır olmayan değerler üzerinde çalıştırmak için özelleştirilmiş bir çip tasarlar. Böylece ortaya çıkacak olan çip tasarımı robotun hesaplama ihtiyaçları için verimliliği en üst düzeye çıkarabilen bir tasarım oluyor.



Robomorfik hesaplama yöntemiyle hazırlanmış robotik sistemler, enfekte hastaların tıbbi bakımı gibi alanlarda kullanılacak potansiyele sahip. Neuman blog gönderisinde: "Hastalar ve hastane çalışanları için riski azaltmaya yardımcı olabilecek robotlara sahip olsaydık harika olurdu." dedi. Bir ay önce Boston Dynamics robotlarının daha önce hiç olmadığı gibi dans ettiğini gördük.  Gördüklerimiz her ne kadar etkileyici olsa da bir senaryoya bağlı olarak gerçekleştiği oldukça aşikâr. Ancak Neuman ve meslektaşlarının çalışmaları, bir dans çemberindeki insanlarla doğaçlama dans edebilecek yeni bir robot çağını ve daha fazlasını başlatabilir gibi duruyor. Neuman, araştırmayı Nisan ayındaki Uluslararası Programlama Dilleri ve İşletim Sistemleri için Mimari Destek Konferansında sunacak.

Kaynak:

interestingengineering
►news.mit.edu

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.