elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koruma Teknolojisi ve Kontrol Mühendisliği için Geçmeli Test Sistemi |
Fame

Enerji sektöründe, bir arıza durumunda uygun şalt manevralarının gerçekleştirilebilmesi için akım ve gerilim gibi ölçüm parametrelerinin sürekli olarak izlenmesi gerekmektedir. Bunun için kullanılan koruma röleleri de düzenli olarak test edilir. Test cihazlarını koruma rölelerine bağlamak için standart klemens grubundan geçmeli test sistemine kadar çok sayıda seçenek vardır. FAME, orta ve yüksek gerilim şalt panolarındaki koruma teknolojisinin ölçme ve test işlemlerine yönelik yenilikçi modüler geçmeli test sistemidir. Geçmeli test sistemi, akım trafoları ve gerilim transdüserlerinin fonksiyon testlerindeki karmaşık anahtarlama işlemlerini ve aynı zamanda açma ve sinyal kontaklarını birleştirir. Artık manüel test işlemlerini otomatik, güvenli ve daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.



A- A+
03.03.2022 tarihli yazı 9850 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerjilerin kullanımıyla güç şebekeleri giderek daha hassas bir şekilde genişletiliyor ve izleniyor. Hızlı arıza algılama, özellikle orta ve yüksek gerilim hatlarında ve trafolarda güvenli bir çalışma için bir ön koşuldur.



 

Ölçme-Ayırma Klemensleri ile Koruma Testi


Test cihazlarını koruma rölelerine bağlamanın bir yolu, esnek ölçme-ayırma klemensleri kullanmaktır. Uygulamaya bağlı olarak, gerekli konfigürasyon bir DIN rayına monte edilir ve kilitlenir. İlgili devreye göre, test adaptörleri ve kısa devre anahtarlama köprüleri ile tamamlanır, topraklanmış nötr nokta için de standart geçmeli köprüler kullanılabilir . İletken bağlantısı için vida bağlantısı, yay bağlantısı ve push-in bağlantı arasında seçim yapabilirsiniz. Klemenslerdeki bağlantı kesme noktaları ve akım trafosu kısa devre köprüleri vidasız veya vidalı sürgülerle tasarlanmıştır.

Test cihazını bağlamak için, ölçme-ayırma klemenslerinin ayrı ayrı bağlanması, anahtarlama sırasına kesinlikle uyulması gerekir. Gerekli anahtarlama dizileri her zaman mekanik olarak birbirine kilitlenemez, karışıklıklar önemli hasara neden olabilir.

Koruma testi için, gözlemci her zaman kontrol panosunun içine erişime sahip olmak zorundadır - çoğu durumda bu ikinci bir kişi gerektirir. Daha kolay seçenek, geçmeli test soketlerinin doğrudan kontrol panosu kapağında veya ön panelde kullanılmasıdır.

 

Klemens grubundan test sistemine


Ölçme-ayırma özelliğine sahip klemens grupları kullanırken, fonksiyonlar aşağıdaki gibi bölünebilir:

1. Kısa devreli ve yıldız noktası köprülü akım trafosu devreleri
2. Gerilim trafosu devreleri
3. Sinyaller ve güç kaynağı

► İlginizi Çekebilir: Klemens Sistemleri | Phoenix Contact
 

Koruma testi için aşağıdaki çalışma adımları birbiri ardına gerçekleştirilir:

1. Sinyal yalıtımı – örneğin “trip” sinyali
2. Akım trafosunun kendi içinde kısa devre edilip sistemden bağlantısının kesilmesi
3. Gerilim trafolarının açık devre edilip sistemden bağlantısının kesilmesi

 

Geçmeli test sistemi kullanmanın avantajları nelerdir?

 

Ayrılmış işlevselliğe sahip geçmeli test soketi


En kolay yol, fonksiyon modüllerinin bölünmesini sağlamaktır - bu kullanıcıya güvenlik sağlar. FAME 3 SL geçmeli test sistemi, akım, gerilim veya sinyal bloğu olarak kullanılan 4-kutuplu, renk kodlu, geçmeli test soketlerinden oluşur: akım için yeşil, gerilim için gri, sinyaller için turuncu . Ayrılmış test fişleri ile modüller birbirinden bağımsız olarak bağlanabilir. Böylece devreler kesilir ve test cihazı koruma rölesine bağlanır.



Klemens grubuna kıyasla en önemli özelliği, akım trafolarını kısa devre yapmasıdır. Akım trafolarının sekonder devreleri asla açık devre çalıştırılmamalıdır, aksi takdirde tehlikeli bir gerilim kolayca indüklenebilir ve trafo yanabilir/patlayabilir. FAME geçmeli test sistemi ile, test fişi takıldığında ilk önce trafo kısa devresi otomatik olarak oluşur: önce kısa devre oluşturulur, ardından geçme kontağı açılır ve koruma rölesi ve trafo elektriksel olarak izole edilir. Fiş çekildiğinde, durum tam tersidir; kısa devre işlevi, geçmeli test soketinde bir geçmeli köprü tarafından kalıcı olarak sağlanır.

Test fişini takma ve çıkarma sırasındaki hatalar bu nedenle imkansızdır, tek dikkat edilmesi gereken, test cihazı bağlantısının önceden doğru bir şekilde yapılmasıdır. Aynı konfigürasyonda birkaç anahtarlama cihazı varsa - örneğin orta gerilimde - aynı fiş panodan panoya kullanılır; tek tek test kabloları taşınmaz. Bu, test sürecini daha güvenli ve hızlı hale getirir.

 

Güç sistemlerinde kolay ve güvenli bir şekilde test


FAME 3 SL'nin bir diğer avantajı kompakt tasarımıdır. 4-kutuplu bloğu sadece 55 mm genişliğe sahiptir (Şekil 3). Montaj vidasız olarak gerçekleştirilir, sadece yerine mandallanır. Küçük boyutlarına rağmen, test fişi test sırasında istemeden çıkarılmaya karşı sabittir. 6 kutuplu geçmeli test soketi modüler FAME sisteminin esnekliğini daha da artırır.


 


Çok fonksiyonlu geçmeli test soketleri


FAME 2 ve FAME 3 rack sistemi ile akım, gerilim ve anahtarlama sinyallerinin kablolaması daha da geliştirilmiştir - tüm fonksiyonlar tek bir geçmeli test soketine monte edilmiştir. Bu, bir şalt ekipmanının tüm koruma testinin yalnızca bir fişle gerçekleştirilebileceği anlamına gelir. Bu, test fişini takarken ve çıkartırken anahtarlama sırasının zamanlamasının da yapılandırılmasını sağlar. Ek olarak, geçmeli test soketlerinin ayrı katmanları üç anahtarlama noktası ile değiştirilebilir. Genellikle, açma kontağı (trip kontağı olarak da adlandırılır) açılan ilk noktadır. Daha sonra, yardımcı kontak, güç kaynağı ve daha fazla sinyal sıralı şekilde takip eder; en son gerilim trafoları açık devre ve akım trafoları kısa devre olur. FAME 2 test fişinde yapılandırılır, FAME 3 rack sistemi geçmeli test soketinde yapılandırılır.




Fiş üzerinde değişiklik yapıldığında, uniform kutup sayısına sahip geçmeli test soketi her zaman aynı olabilir, bu da şalt ekipmanı üreticileri için işi çok daha kolay hale getirir. Şalt ekipmanını test ederken, çeşitli test fişleri kullanılır ve karışıklıkları önlemek için uygun şekilde kodlanmalıdır. Bu, şalt ekipmanını test etmek için trafo merkezinde birkaç fiş gerektiği anlamına gelir; bu fişler genellikle orada kalır, böylece test sırasında her zaman kullanımda olurlar.

FAME 3 rack sistemi ile bu durum farklıdır: anahtarlama noktaları ve kısa devrenin konfigürasyonu geçmeli test soketinde bulunur. Bu nedenle, kontrol panosu üreticisi şalt ekipmanını kurarken doğru yapılandırılmış geçmeli test soketlerini kullanmalıdır. Montaj sınırlı esneklikle gerçekleştirilir, çünkü - aynı kutup sayısında bile - farklı konfigürasyonlar sipariş edilmelidir. Ancak test için, her pozisyon sayısı için kodlanmamış, standartlaştırılmış bir test fişi kullanılabilir. FAME'in benzersiz modülerliği sayesinde, her iki sistem de 25 pozisyona kadar yapılandırılabilir - bu, kapsamlı test devrelerinin bile kolayca konfigüre edilebilmesini sağlar.



 

Güvenlik en önemli önceliktir!


Tüm FAME bileşenleri, çeşitli temas noktalarına sahip özel yay-kontak sistemine sahiptir. Bu teknoloji, akım trafosu kısa devresini yardımcı kontaklar aracılığıyla bir sinyal olarak iletir ve daha sonra güvenli bir şekilde izole eder. Güvenli bir test prosedürü için, zaman sırasını gözlemlemek ve test fişini takarken ve çıkarırken atlamasız geçiş sağlamak önemlidir. FAME 3 SL geçmeli test soketlerinin zaman kaydırmalı anahtarlama işlemi, test fişlerini birbiri ardına yerleştiren veya çıkaran operatör tarafından gerçekleştirilir.
 

Geçmeli test sistemlerinin karşılaştırılması


FAME 1 Geçmeli test soketinde işletme fişli ve trafo kısa devreli geçmeli test sistemi.
FAME 2 Geçmeli test soketinde işletme fişsiz ve trafo kısa devresiz geçmeli test sistemi.
FAME 3 ve FAME 3 SL Geçmeli test soketinde işletme fişsiz ve trafo kısa devresiz geçmeli test sistemi.
FAME RACK Geçmeli test soketinde işletme fişsiz ve trafo kısa devresiz geçmeli test sistemi.



FAME 2 ve FAME 3 rack geçmeli test soketleri için anahtarlama zaman aralığı, patentli mandallama mekanizmaları ile sağlanır. Bu aynı zamanda, test fişi takıldığında veya çıkarıldığında istemsiz kısa süreli anahtarlama durumlarının -atlama olarak adlandırılır- rölenin arıza kayıt sistemine kaydedilmesini de önler.

 
Geçmeli test sistemi - her uygulama için doğru çözüm


Geçmeli test sistemi, onlarca yıldır kullanılan ölçme-ayırma klemenslerine kıyasla birçok avantaja sahiptir. Orta gerilim ve yüksek gerilim şalt ekipmanlarında rutin testler sırasında zamandan tasarruf eder ve güvenliği artırır. Modüler tasarım sayesinde, tüm fonksiyonlar klemens grubuna göre eşlenebilir ve anahtarlama sıraları güvenilir bir şekilde korunabilir. Çok sayıda FAME sistemi ile Phoenix Contact, her uygulama için uygun bir sürüm sağlar.


► İlginizi ÇekebilirEx Alanlar İçin Kompakt Röle Modülleri


 

FAME serisi geçmeli test sistemleri


FAME sistemleri, test bağlantısı kesme terminal blokları kadar esnektir , ancak daha güvenli ve kullanımı daha kolaydır. Farklı ürün serisi ile tüm geleneksel uygulamaları kapsar:

4’ten 25 kutup sayısına kadar geçmeli test blokları ile modüler tasarım
► Normalde açık veya normalde kapalı kontaklar
► İşletme fişi ile veya fişsiz kullanılabilir
► Fiş test soketinde veya test fişinde akım trafolarının kısa devresi
► 35 mm DIN rayında, kontrol panosu kapağında veya 19" rack sistemine uygun isteğe bağlı montaj
► Bağlantı teknolojileri: push-in, vida ve cıvata bağlantısı


Daha fazla bilgi içinwww.phoenixcontact.com/webcode/#0131

Kaynak:

     
                                                        
                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar