elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kapalı Mekanlarda Doğru İklimlendirmenin Önemi

İklimlendirme sistemi ve yönetimi seçimlerinde yapılan hatalardan dolayı enerji kayıpları ortaya çıkmaktadır. Enerji tasarrufu konusunda herkesin sorumluluk alması gereken bu dönemlerde ısıtma soğutma ve havalandırmada doğru çözümlerin tercih edilmesi ve enerji tasarrufu sağlayan yönetim sistemlerinin kullanılması hem faturalara hem de ülke ekonomisine olumlu şekilde yansıyacaktır. Yazımızda Panasonic Life Solutions Türkiye’den Sn. Yasin SÖZEN’in destekleriyle hazırladığımız KNX sistemleri ile iklimlendirme kontrolünün avantajlarını bulabilirsiniz.



A- A+
19.06.2020 tarihli yazı 9608 kez okunmuştur.
Enerji talebinin %70’ini ithalat ile karşılayan ülkemizde kalkınma ve gelişmemizde bir engel oluşturmaması için enerjinin verimli kullanılması çok önemli bir konudur. Özellikle havaların çok sıcak ve çok soğuk olduğu dönemlerde iklimlendirme sistemleri yoğunlukla kullanılmaktadır ve bu dönemlerde enerji tüketimindeki oranları oldukça yükselmektedir. Bu nedenle iklimlendirme sistemlerinde sağlanacak enerji verimliliği ile hem gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabiliriz hem de ekonomimizde iyi yönde bir hareketlenme sağlayabiliriz.



İklimlendirme sistemlerinde enerji verimliliği sağlamanın iki temel kuralı vardır. Bu kurallardan birincisi mekânlarda doğru iklimlendirme sistemlerinin tercih edilmesi, ikincisi ise seçilen iklimlendirme sisteminin doğru şekilde yönetilmesidir.

İklimlendirme sistemlerinin tercihi binanın kullanım amacına, bulunduğu bölgeye ve bulunduğu bölgenin dış hava şartları doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bu nedenle iklimlendirme sistemleri bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla çeşitli tipte ve özellikte projelendirilir ve montajı yapılır. Bir sistemi diğerinden ayırabilmeyi sağlamak ve ihtiyaçlara bağlı olarak en doğru klima sistemini seçmeyi kolaylaştırmak amacıyla iklimlendirme sistemleri sınıflandırılmaktadır. Eğer tasarımcı bir klima sistemini doğru bir şekilde belirleyemezse ve diğerlerinden ayıramazsa, müşterisi için uygun sistemi seçmesi zor olacaktır. İklimlendirme sistemlerinin sınıflandırılmasında aşağıdaki kriterler göz önünde tutulmalıdır:

► İklimlendirme sistemlerinin sınıflandırılması, eğer mümkünse, ısıtma ve soğutma sistemlerinin ayrıntılarının yanı sıra, hava dağıtım sisteminin öncelikli konularını da içermelidir. Çünkü hava dağıtım sistemi iç hava sıcaklığının ve kalitesinin kontrolünde doğrudan etkilidir.

► Sistem ve kullanılan ana elemanlar birbirlerine uyumlu olmalıdır. Örneğin paket tipi bir sistemde ana eleman paket tipi cihazdır.

► Sistem sınıflandırmaları pratik uygulamalara dayanmalıdır. Örneğin, bir klima sisteminin belirlenmesi için iç hava kalitesi artık birincil kriterler arasında yer almaya başladığına göre, taze hava bağlantısı yapılamayan bir sulu sistemin varlığından bahsetmenin ne kadar doğru olduğu düşünülmelidir.



 

KNX ile İklimlendirme Kontrolü


KNX otomasyon sistemleri ile fan coil sistemleri VRV-VRF sistemleri yerden ısıtma ya da radyatör ısıtma sistemlerinin yönetimleri yaygın olarak yapılmaktadır. Bilinçli ve profesyonel kişiler tarafından kurgulanan KNX iklimlendirme yönetimi ile büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. Aksi halde ise enerji tasarrufu sağlanması beklenirken istenmeyen enerji artışlarıyla da karşılaşılabilir.

►İlginizi Çekebilir: KNX ile Aydınlatma Otomasyonu

Enerji tasarrufu sağlanmasının en önemli adımları doğru çalışma modunun seçimi, doğru set değerlerinin seçimi ve kullanılan ortamda birden fazla ısıtma ya da soğutma sistemi var ise doğru zamanlarda devreye girmesidir.

Çalışma modları termostatın bulunduğu ortamın durumuna göre termostatın davranışının seçilmesi için kullanılmaktadır. Tek ya da birkaç tuşla evin durumunu seçerek termostatın duruma uygun şekilde sıcaklık aralığı seçmesi sağlanabilir. KNX sistemlerinde genel olarak dört farklı mod kullanılmaktadır. Bu modlar konfor modu, stand-by modu, gece/ekonomi modu, ve bina koruma modudur.

Uygun çalışma modunun seçiminin ardından bu modlar için geçerli olan set değerlerinin seçimi de oldukça önemlidir. Kullanıcının konforu veya mekândaki ısıtma ya da soğutma sisteminin kapasitesine aykırı seçilen set değerleri ile enerji tasarrufu sağlanması yerine gereksiz enerji sarfiyatları ile karşılaşılabilir.



Sistemin kullanıldığı mekânda birden fazla ısıtma ya da soğutma sistemi bulunabilir. Örneğin; yerden ısıtma ve split klima sisteminin aynı anda bulunduğu bir mekânda, kullanılan iklimlendirme sistemlerinin davranış kurguları oldukça önemlidir. Bu tip mekânlarda sistem tipine göre değişmekle beraber bir ısıtma sistemi öncelikli olarak seçilir diğer ısıtmasistemi ise bu sistemin yeterli olmadığı durumlarda yardımcı olarak doğru zamanda devreye girip çıkmalıdır.
 
► İlginizi Çekebilir: MULTIS ile Akıllı Binalar Daha da Akıllı

 
Kaynak:
Yasin SÖZEN Yasin SÖZEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar