elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Görünmezlik Pelerini Sonunda Hayata mı Geçiyor?

Gelecekte bilim ve teknoloji alanında kullanılması planlanan görünmezlik pelerini çalışmaları bilim dünyasının merakla takip ettiği bir konu. Bu konuda çalışmalar sonucu ilk defa somut bir gelişme yaşandı. Askeri araçların radara yakalanmaması konusunda bir araştırma olan görünmezlik pelerini üzerindeki çalışmalarda büyük yol katedildi.



A- A+
17.11.2013 tarihli yazı 13155 kez okunmuştur.
Askeri araçların saklamasında ilginç bir teknoloji kullanılacak. Bu araçların radarlara yakalanmaması için yeni bir teknoloji geliştirildi. Görünmezlik pelerini denen bir teknoloji ile askeri araçlar radara yakalanmaktan kurtulacak.
 
 


► İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçaklar


Askeri araçların radara yakalanmasını engellemek amacıyla, üzerleri pelerin gibi ince bir tabaka ile kaplanacak. Bu uygulama birçok çeşit askeri araçlar içinde hazır duruma getirilmesi planlanıyor.

Araştırma ekibinden George Eleftheriades yaptığı açıklamada “Başta metamateryalleri kullanarak görünmezlik pelerini tasarlamaya çalıştık. Ancak pelerinin çok ince olması gerektiğinden metamateryaller sorun çıkardı. Büyük objeleri görünmez kılmak, gizlemek istediğiniz zaman pelerinleride büyük olması gerekir.  Bir objeye gelen dalgaları yönlendirmek için çok iyi bir konsept olmasına rağmen metamateryallerin bu konuda uygun olmadığını gördük. “ dedi.

Metamateryalleri kullanmak yerine, Eleftheriades’in yaklaşımı, radardan gelen frekans dalgalarını algılayıp elektromanyetik alanlar saçan ufak antenleri kullanmak. Bu ufak antenleri uçağa yerleştirip radardan gelen dalgaları, antenlerin ürettiği elektromanyetik alanlar  sayesinde engellenmesi planlanıyor. Böylece hava araçları bu yöntemle radar tarafından algılanmayacak.


 


Araştırmacı Eleftheriades’in şöyle devam ederek “Bu antenler sayesinde radardan gelen dalgaları uçağın etrafına  doğru yönlendirmenize gerek yok. Antenler sadece uyarlamalı olarak radardan gelen sinyalleri algılıyor ve bir nevi  dışarıya gürültüyü kesen kulaklıklar gibi bu sinyalleri etkisiz hale getiren bir sinyal geri bildiriyor.” dedi.

Ayrıca araştırma ekibindeki bazı uzmanlar araçların radarlara yakalanmamasını sağlayan anten tabanlı çözümün iyice inceltirilerek büyük nesnelere uygulanabilir olduğunu belirtiyor. Bunun için deri üzerine yazılırmış gibi objenin üzerine basılmış yassı halka antenlerin kullanılması gerekiyor.

Tabi bu teknoloji henüz uygulamaya dökülmüş değil. Gelecekte çalışmalar ilerledikçe bu teknolojinin askeri araçlara uygulanacağı kesin gibi gözüküyor.



Kaynak:


► eetimes.com
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.