elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

6. Duyu:
Elektrik Alanı Nasıl Algılarız?

Elektrik alanın vücudumuzda nasıl bir etki oluşturduğunu biliyor musunuz? Peki ya meditasyon tekniklerinin elektrik alan ile bir bağlantısı olabilir mi? Bilim adamları elektrik alanın canlılarda ki etkisini ve meditasyon teknikleriyle olan bağlantısını çözmeye başladı. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
03.11.2015 tarihli yazı 12603 kez okunmuştur.
Bütün canlı hücreler bir elektrik alana sahiptir. Bazı hayvanlar elektrik alanı hisseder ve tepki gösterebilir. Canlı insan hücreleri de bir elektrik alanı boyunca hareket eder. Buna örnek olarak yaraların iyileşmesini verebiliriz. Son çalışmalar sonucunda araştırmacılar gerçek bir 'sensör mekanizması' buldular. Bu sistem canlı bir hücrenin elektrik alanı ile tespit edilebilmesine olanak sağlayacak.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Elektromanyetik Alan Gerçeği

UC Davis Enstitüsü'nde Min Zhao liderliğindeki bir grup araştırmacının, rejeneratif tedaviler için elektrik alan ile yaşayan hücreleri tespit edebilecek bu çalışması Journal Nature Communications'da 9 Ekim 2015'de yayınlandı.


 
 

Elektrik Algı Mekanizmamız Var 

İnsan vücudunda geleneksel 5 duyunun dışında birçok algı mekanizmasının olduğu düşünülmektedir. Min Zhao: "Biz gerçekte birçok algı mekanizmasının olduğuna inanıyoruz ancak bunlar henüz bilinmemektedir. Şimdi deneysel kanıtlarla bir tanesini öne sürüyoruz bu daha önce hiç bilinmeyen iki-molekül algı mekanizması."
 
Zhao ve arkadaşları bu 'elektriksel duyular' üzerinde çalışmakta, deneylerini büyük hayvan hücrelerinde (balık derisi hücreleri, insan hücre çizgileri) ve toprakta yaşayan bir amip türü üzerinde gerçekleştirmektedirler. Çalışmalar sonucunda hücre elektrik alana maruz kaldığında bazı proteinlerin ve genlerin belirli yönde hareket ettiği gözlenmiştir.

 

 
►İlginizi Çekebilir: Sinyal İşleme Nedir?

New York'ta, insan hücre çizgisinde gerçekleştirilen çalışmada  iki element buldular. Kir4.2 (KCNJ15 geni tarafından yapılan) protein ve poliaminler olarak adlandırılan hücre içindeki moleküller, alan uygulandığında sinyalin bunların gösterdiği tepkiler ile ortaya çıktığına işaret etmektedirler. Kir4.2 bir potasyum kanalıdır ve hücre zarında bir gözenek oluşturarak potasyum iyonlarının hücre içine girmesini sağlar. Bu tür iyon kanalları genellikle hücre içerisine sinyallerin girmesine olanak sağlamaktadır. Poliaminler ise hücre içine pozitif yük taşıyan moleküllerdir.
 
Zhao ve arkadaşları elektrik alan içerisine bir hücre bıraktıklarında, pozitif yüklü poliaminlerin hücre kenarındaki negatif elektrotun yanına birikme eğilimi gösterdiklerini tespit etmişlerdir. Ayrıca poliaminler Kir4.2 potasyum kanallarına bağlanıp onun aktifliğini düzenlerler.


Enerjiyi ya da Elektrik Alanı Hissedebilmek Aslında Benzer Şeylerdir.
 
Reiki, yoga, qigong, chi ve bunlar gibi bir çok düşünsel aktivitenin temelinde bazı canlı organizmaların hareketindeki enerjiyi hissedebilme yatmaktadır. Keşfedilen algı mekanizması ile bazı insanların diğer canlı varlıklardaki enerji akışını nasıl hissettiğini açıklayabilecekler.
 
Hiç birisinin çok sinirli olduğunu konuşmadan hissettiniz mi? Size hiçbir şey söylemeden bunu bazen hissedebiliyoruz. İnsanlar aşık olduklarında da aynı durum geçerlidir. Genellikle biri diğerinden hoşlandığında o kişinin bunu anlaması çok da zor olmaz. Belki de yakın bir gelecekte bilim insanları, bizim aşk, korku, sinir gibi çok güçlü hissettiğimiz duyguların tam olarak elektriksel frekanslarını keşfedecekler.

Bilimin bu noktasında psikologlar ile takım halinde çalışmalar yapılırsa, paranormal yeteği olan kişiler, hassas insanlar, bunun gibi duyguları derin hissedebilen ve enerji ile insanları iyileştirdiğini iddia eden insanları anlamak mümkün olabilir. 
 

Potasyum - Elektrik İlişkisi Nedir? 

Sinirlerimiz ve hücrelerimiz elektrik sinyali ile iletişim kurarlar. Siz kolunuzu hareket ettirmek istediğinizde, beyin kaslara elektrik sinyali gönderir ve onlara hareket etmesini söyler. Bu iletişime kimyasal yönden bakarsak, elektrik sinyali sinirlerden gönderilirken bütün iş hat boyunca potasyum ve sodyumun yer değiştirmesiyle gerçekleşir.
 


Hücreler bir elektronik kaynaktan ya da diğer bir canlı mekanizmadan  elektrik alana maruz kaldığında, hücre kanallarını açar ve sinyali hücre içine alır böylece gelen o sinyali beyin tarafından gönderildiğine inanarak işler.
 
 
Meditasyon ve Belirli Bir Mesafeden Canlıları Hissetmek
 
Hücrelerimiz diğer enerji alanlarını toplayabilir ve mesafeye bağlı olarak belirli bir mesafeden bunu hissedebilir. Birisinin üzgün veya sinirli olduğunu kendisine hiç bakmadan ve konuşmadan anlayabiliyoruz. Daha güçlü sinyali daha iyi ve net hissedebiliriz. Bu ayrıca insanların bitki ya da ağaçların arasında düşündüğünde veya doğada zaman geçirdiğinde enerjiyi hissettiklerini de açıklayabilir. Belki de meditasyon bizim hücrelerimizde neler olduğunu hissedebilme yeteneğimizi kullanabilmek için ince bir araçtır.

 


Farkındalık meditasyonu bize algılarımızı kontrol etmeyi ve yönetmeyi öğretir. Uygulamaları ile, elektrik alanı hissetmeyi öğrenmek gerekir. Bunları yorumlamak hatta elektrik alanı işlemeyi öğrenerek, duyguları dengeleyip iyileştirmek mümkün olabilir.
 

Elektronik Aletler Bizim Algılarımızı Karıştırabilir mi?

Eğer hücrelerimizin dış bir kaynakla açılıp sinyalleri alabildiğini kabul edersek cep telefonu, televizyonlar, bilgisayarlar, wi-fi sinyalleri gibi birçok sinyali absorbe edeceğini de söyleyebiliriz.

Bu da elektronik cihazlarla çok fazla vakit geçirdiğimizde neden bitkin ve yorgun hissettiğimizi açıklayabilir. Bir bitkinlik hissi oluşması muhtemeldir. Çünkü vücudumuz için tasarlanmamış sinyalleri almak dengemizi bozabilir. Eğer bütün bir gün anlamsızca etrafınızı dinlemeyi denerseniz, bu durum bir süre sonra sizi yoracaktır. Bu sizin hücrelerinizde olup bitenleri hissettirebilir. Hücrelerimizin elektronik cihazlara ve onların elektrik alanlarına nasıl tepki verdiğini keşfetmeye devam edersek hayatımızda köklü değişiklikler yapma ihtiyacımız doğacaktır. Tabi, eğer hücrelerimizi korumak ve sağlıklı olmasını istiyorsak.

 

Zamanımızın çoğunu zararlı elektrik alanıyla parlak bir ekran karşısında geçirmek yerine, sağlıklı elektrik alan ile doğada daha sağlam hücreler ve daha sağlıklı bir yaşamı tercih ederek geçirmeliyiz.
 
Bu keşfi okuduktan sonra meditasyon, qigong, yoga, enerji kazanımı ve elektronik hakkında neler düşünüyorsunuz ?

Hepinize daha sağlıklı günler ve hücreler dileriz.
 
 
Kaynak:


University Of California - Davis
 
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.