elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzünüz Hakkında Fikir Yürüten Yapay Zeka

Bir insan hakkındaki ilk izlenimler kimileri için önemsiz olsa da birçok insan için oldukça önemlidir. İlişkilerini bu izlenimlere göre ilerletirler. Peki ya bir yapay zeka bir insan hakkında izlenime sahip olabilir mi? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
27.04.2022 tarihli yazı 2931 kez okunmuştur.
İki kişi, tanıştığında veya uzun bir süre sonra karşılaştığında ilk gösterdikleri refleks birbirlerinin yüz ifadelerini anlamak ve tartmak olur. Ardından karşımızdakinin dış görünüşüne, ses tonuna, giyim kuşamına ve birçok unsura bakarız. Bunları genel olarak ilk izlenim olarak adlandırırız ve ilk izlenimler bazen oldukça doğru çıkar ve ilişkilerimizi ona göre şekillendirmemize neden olur.

 

Yapay Zeka Tanışmada Nasıl Davranır?

Stevens Institute of Technology'deki araştırmacılar, bu ilk izlenimleri modellemek ve insanların yüzlerinin bir fotoğrafına dayanarak nasıl algılanacağını doğru bir şekilde tahmin etmek için bir algoritma üzerinde çalışıyor. Ekibin başında yapay zeka uzmanı bilim insanı Jordan W. Suchow var. Ekip çalışmaya ilk olarak bilgisayar tarafından oluşturulmuş 1000 tane insan yüzü fotoğrafıyla başladı. Bu fotoğrafları binlerce insana gösterdiler ve ilk görüşte ne hissettiklerini, ilk izlenimlerinin ne olduğunu sordu. Ardından insanlardan aldıkları zeki, gergin, güvenilir, dindar, mutlu, sinirli gibi parametreleri kullanacakları sinir ağını eğitmek için kullandı.
 
Yapay zeka tamamlandıktan sonra test aşamasına geçildi. Yapay zeka bulgularının çoğu ortak izlenimlerle aynı çıktı. Örneğin algoritma gülümseyen insanları daha güvenilir olarak görürken, gözlüklü insanları daha zeki olarak sınıflandırdı. Suchow açıklamalarında: “Bu yapay zeka, hedeflenen geri bildirimi sağlamaz veya belirli bir görüntünün neden belirli bir yargıyı uyandırdığını açıklayamaz. Ancak yine de dışarıya nasıl göründüğümüzü anlamamıza yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.
 
Bir iş mülakatına ve çok önemli bir toplantıya gireceğinizi varsayın. Bu tarz ortamlarda karşı taraf bizim özgüvenli, özenli ve hevesli olmamızı ister. Tam görüşme öncesi yüz halinizin ve vücut ifadenizin nasıl göründüğünü bilmek istemez miydiniz? Ekibin geliştirdiği yapay zeka başlangıçta psikolojik araştırmacıların çalışmalarına yarar sağlamak için kullanılacak olsa da az önce bahsettiğimiz durumlar için de kullanılabilir. Hatta ve hatta bu teknoloji siyasiler için bile mükemmel bir araç olabilir.

Ekip geliştirdikleri teknolojinin potansiyelinin farkında olduğu için hemen patenti almış ve güvenli bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Çalışmanın bir sonraki aşaması ise bir insanın başka bir insana vereceği tepkiyi ölçmek olarak duyuruldu.   

Kaynak:

► techxplore.com
► sciencedaily.com
► aithority.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.