elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yarı Robot – Yarı Hayvan:
BioBot

Multidisiplener yaklaşım ile robotik teknolojilerinde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Artık bir kısmı hayvan hücreleri bir kısmı ise gelişmiş elektronik uygulamaları ile yarı robot-yarı hayvan robotlar yapılabiliyor. BioBot’ların ayrıntıları haberimizde.



A- A+
14.08.2016 tarihli yazı 7207 kez okunmuştur.
Robot denildiğinde ne hayal ediyorsunuz? Metal veya plastikten yapılan makine gibi bir şey mi? Günümüzdeki robot tasarımları artık bu konseptin dışına çıkıyor. Bazı araştırmacılar ‘somun ve cıvata’ kullanmak yerine biyolojik hücreler veya canlı kas dokuları kullanarak robotlar geliştiriyor. Biobotlar ışık veya elektrik ile uyarılırlar. Bu uyarılar hücrelerin büzülerek kasılmasına veya gevşemesine neden olur. Hücrelerde yaşanan bu değişim robotun kımıldanmasına veya yüzmesine yardımcı olur.
 

 
Biyohibrit deniz sümüklü böceği
 
►İlginizi Çekebilir: Nemden Elektrik Üreten Sporlar

BiyoBot'un yapımındaki ilk adımında, tavuk veya sıçanın kas ve kalp hücrelerini alınmaktır. Alınan bu hücrelerde toksik (zehirli ve zararlı madde) bulunmamalıdır. Biyo-Hibrit robotun yapay parçası olan yapı iskele kısmı polimerden olmalıdır. Bir sonraki adım olarak bu yapı iskelesinin üzerine canlı hücreler yerleştirilmelidir. Eğer bu canlı hücre döşeme işlemi herhangi bir desen oluşturacak şekilde yapılmazsa, elektrik uygulandığında her yöne hereket etmeye çalışan verimsiz bir robotla karşılaşacaksınız. Bu yüzden robotun istenilen şekilde hareket edebilmesi için canlı hücrelerin en uygun tasarımı oluşturulmalıdır. Ancak tüm sorun sadece bu tasarımı oluşturmakla çözülemiyor.
 


Titanyum kalıpları ile BioBot'lar
 
►İlginizi Çekebilir: İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi

Bilim adamları uyumlu hareket sorununu mikro-model olarak açıklayabileceğimiz “micropatterning” yöntemiyle çözüyor. Uyumlu hareket için yapı iskeleti üzerine mikro çizgiler yazdırmak gerekmektedir.  Bu çizgiler, canlı hücrelerle benzeşimi olan malzemeden imal edilmiş olmalıdır. Bu çizgilerin hücreleri belirli bir hizada tuttuğundan ve taşıdığından emin olmak gerekmektedir. Böylelikle BioBot dağınık hareket etmek yerine, senkronize bir hareket yapacaktır.
 


Işık ile kontrol edilen robot

Peki bu yarı hayvan - yarı robot bu BioBot'lar ne işe yarayacak? BioBot hafif, küçük ve yumuşak yapıda olmaları nedeniyle sıradan robotlardan daha üstün. Bu özellikleriyle özellikle tıbbi araştırmalar için geleceğin makineleri olarak gösteriliyorlar. Damar, kalp hastalıklarının tanısında, tedavisinde vücuda zarar vermeyecek şekilde vücut içinde ilerleyebilirler. Ayrıca akıllı implantlarda da kullanımı hedeflenmektedir.



Kaynak:

Wonderfulengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.