elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yalan Makinesi Devresi Yapımı

Bu içeriğimizde, iki adet transistör kullanarak cildimizin iletkenlik seviyesine göre çalışan basit bir yalan makinesi devresinin nasıl oluşturulacağını anlatacağız. Sinir sistemimizin salgıladığı sodyum miktarına göre çalışan devremiz yazımızın devamında.



A- A+
23.06.2014 tarihli yazı 24170 kez okunmuştur.
Sinir sistemimizin duygusal durumlarımıza göre salgıladığı sodyum miktarı, vücut iletkenliğimizin artmasına ya da azalmasına neden olur. Bizim kuracağımız devremiz, bu iletkenlik değişimi ilkesine göre çalışıyor. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki günümüzde son teknoloji ile donatılmış yalan makineleri bile kusursuz çalışmıyor. Çünkü, bu makineler ya iletkenlik değişimine ya da ses frekansı titreşimi ilkesine dayanıyor. Bu ilkelerdeki değişimleri de yalan söylemek ile bağdaştırmanın ne kadar doğru olduğu tartışılır.

►İlginizi Çekebilir: Baskılı Devre Kartı Yapımı

Bu eğitimimizde iki adet transistörün temeline dayanan, vücut iletkenlik seviyemize göre çalışan ve yalan makinelerinin temelini oluşturan çok basit devre hazırladık.


Yalan Makinesi Malzeme Listesi



Devremizi tamamlamak için gayet basit ve her yerde temin edilebilecek malzemeler seçtik. Ancak burada önemli nokta hoparlörümüzü temin ederken gücüne dikkat etmemizdir. 6 V'luk bir besleme için 8 ohm'luk-1 Watt'lık hoparlör yeterli olacaktır.


Yalan Makinesi Devre Şeması




Devremizi kurarken transistörlerin polarlamalarına çok dikkat edilmelidir. Açık olan iki uca iki parmağımız ile dokunduğumuzda vücut direncimiz ile birlikte devre, kapalı devre özelliği kazanıyor ve hoparlörden sürekli bir ses çıkışı oluyor. Vücudumuzun iletkenlik seviyesine göre de bu sesin tınısı değişim gösteriyor.

İlerleyen eğitimlerimizde çalışmamızı bir adım daha geliştirerek, darlington bağlantılı yalan makinesi devresi yapımını anlatacağız.

Kaynak:

►Hobi Elektronik

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar