elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Otomotiv Şirketi mi, Teknoloji Şirketi mi?

Elektrikli araç sektörünün dev ismi Tesla, geleceğe yönelik teknoloji dönüşümlerine odaklanıp araştırma ve geliştirmeyi ön planda tutması bir teknoloji şirketi olduğunu destekler nitelikte. Bu durumda Tesla otomotiv şirketi mi yoksa teknoloji şirketi mi? Gelin merak edilen bu sorunun cevabını yakından inceleyelim.



A- A+
06.07.2020 tarihli yazı 11745 kez okunmuştur.
Tesla hisse fiyatı ilk kez 1.000 dolara ulaşan dünyanın en değerli otomobil şirketi. Bu değer Ford, General Motors, Honda ve Fiat Chrysler Automobiles toplamından daha fazla olması Tesla’nın  bir otomotiv şirketi olduğunu düşündürüyor.  Ancak teknoloji alanındaki projeleri, bu konuda farklı düşüncelere de neden oluyor.

Tesla’nın iş modeli Enerji Triumvirate olarak adlandırılıyor. Bu model ulaşım, güneş enerjisi ve pil depolamayı kapsıyor. Üç alanda yenilenebilir enerji sistemi, enerji bağımsızlığı için artan enerji maliyetleri, bağlantılı yazılımlar ve güneş enerjisi üretimine karşı güvenlik sağlıyor. Bu özellikler ise Tesla'yı bir otomotiv şirketinden veya bir teknoloji şirketinden daha fazlası olduğunu gösteren örneklerden sadece bir tanesi.

Tesla otomobil üreticileri ile aynı sermaye ve yoğun üretim sistemine bağlı olduğu için bir otomobil şirketi olarak sınıflandırılabilir. Şirketin üreticilerin doğrudan tüketiciye yaptığı satışlarla iş yapma şeklinin değişmesi geleneksel otomobil üreticileri için “bir ilham kaynağı” olduğu düşünülüyor. Tesla’nın ürünleri gelişmiş yazılımlarla çalışmasına rağmen yüksek sabit maliyetleri, tipik yüksek yazılım kârları eksikliği ve mevsimsel iş döngüleri olan bir otomobil şirketi.

Tesla’nın başarısında geleneksel otomobil üretimini yeniden yapılandırmaktan daha fazlası var. Dikey entegrasyonu  sektörde bir avantaj sağlayarak şirketin daha kârlı, yenilikçi ve diğer otomobil şirketlerinden farklı bir konuma gelmesini sağladı. Tesla'nın erken ihtiyaç duyduğu gerekli parça, sistem ve hizmetlerin birçoğu yoktu bu yüzden bir tedarikçiyi eğitmek yerine Tesla bu boşluğu kendisini doldurdu.

Teknoloji Şirketi Olarak Tesla

Tesla 2 yıl önce hedefinin otomotiv endüstrisinde en iyi üretici olmak  ve şirket içinde en ileri robot uzmanlığına sahip olmak istediğini söyledi. Tesla’nın her geçen gün gelişen teknolojisi eski otomobil üreticilerini geride bırakıyor. Tamamen elektrikli otomobil şirketi akü teknolojisi, yapay zeka ve veri toplama konusunda endüstriye liderlik yapıyor.

Tesla enerji sektöründe pil paketi ile lityum iyon pillerinin üretimi sayesinde şirket kârını bir basamak daha ilerletti. Gigafactory 1 olarak adlandırılan devasa pil fabrikası yaklaşık 5.5 milyon metrekare. Bu fabrika Tesla geleceğinin anahtarı olarak gösteriliyor.
 
Tesla’nın Superchargers ağı elektrikli araç devriminin yolunu açtı. Tüm aktif Superchargers istasyonlarının konumu navigasyon sistemine yerleştirilmiştir ve bu sistem arabanın istasyona olan mesafesini kullanıcıya sunmaktadır. Kullanıcılar varmak istedikleri adresleri yazarak rotalarında araçları şarj edebilecek Superchargers istasyonlarını da görebiliyorlar. Böylece planlı bir şekilde istenilen konuma şarj problemi yaşamadan ulaşabiliyorlar.

Tesla, Autopilot özelliği ile sürücü odağını ve güvenliği vurgulamak da dahil olmak üzere çoğu otomobil üreticilerinden daha ileri bir teknoloji kullanılıyor. 8 harici kamera, 1 radar, 12 ultrasonik sensör ve güçlü bir yerleşik bilgisayar ile Autopilot’un sürücü yardımı özellikleri, milyarlarca mil sürücü deneyimi biriktiren bir sinir ağının sonucudur. Tesla’nın birikmiş özerklik veri seti benzersizdir ve bazı otomobil üreticilerinin AR-GE'de Tesla'nın çok gerisinde kalmaları, yakalamanın uzun, yorucu ve muhtemelen boş bir yarış olacağından endişe duymaktadır.


Özetle Tesla

Tesla şirketini bir kalıba sığdırmak pek doğru olmaz bu sebeple Tesla hem  teknoloji hem de otomotiv şirketidir. Elon Musk tasarım, üretim ve dağıtım süreçlerini düzene getirerek yavaş değişen otomobil endüstrisini bozan bir iş modeli yarattı. Bu sayede teknolojik olarak anlayışlı ve çok sadık bir marka oluştu.

Yakın  gelecekte transformatör benzeri Tesla Cybertruck, Tesla Yarı ve mega şarj cihazları hem araç sahibi hem de Tesla paylaşım kârlarıyla birlikte, her araçta kendi kendini süren bir bilgisayar çipini etkinleştiren Tesla otonom otomobilleri  göreceğiz .


Kaynak:
 
► cleantechnica
 

Mihrican Kızılyer Mihrican Kızılyer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.