elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka ile Mimariyi Değiştirmenin 5 Yolu

Yapay zekanın siber güvenlik, ilaç ve üretim gibi endüstrileri nasıl etkilediğini biliyoruz. Peki mimari alanda nasıl bir değişim olacak hiç düşündünüz mü?



A- A+
04.07.2020 tarihli yazı 12904 kez okunmuştur.
Üç boyutlu düşünme yeteneğiyle bina tasarlamak veya restore etmek için yapılan uğraşların yerini süper akıllı robotlar alacaktır. Yapay zeka tasarımla ilgili diğer endüstrilerde evrimleşse bile yaratıcı sürecini arttırabilmek için her defasında daha iyi bir ürün ortaya koymaya çalışacaktır. Bilgisayarlar açık uçlu sorunlarla karşılaştığında yaratıcı çözümler bulmakta iyi değiller bu sebeple insanlara ihtiyaç duyulmaktadır.  Otomasyon sayesinde ise tekrarlanan görevlerle bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.

Bir yenilenme olarak yapay zeka normalde görsel algılama, konuşma tanıma, karar verme ve diller arasında çeviri gibi insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen bir bilgisayar sistemidir. Bu kararları ise tonlarca veri kullanarak gerçekleştirir. Mimarlar da yeni projelerin üstesinden gelmek için geçmiş inşaat, tasarım ve bina verilerini zaten kullanıyor ancak sektördeki çoğu tasarımcı ve planlamacı bu teknolojinin çok gerisinde kalmıştır. Mimari tasarım sürecini geliştirmek için verilere milisaniyede ulaşılıp kullanılabilmesi harikalar yaratabilir.


Yapay Zeka Mimarinin Temel Prensibini Değiştirecek

Yukarıda belirtildiği gibi yapay zekanın karar vermek ve tavsiyede bulunmak için verileri kullanma yeteneği tasarım süreci için çok önemli olacaktır. Bir mimar için projeye başlamak, hem projenin tasarım amacını belirlemek hem de geçmişte yapılan projelerin anlaşılması için uzun soluklu bir araştırma gerektirir. İşte yapay zekanın devreye girdiği yer burasıdır. Sınırsız miktarda veri alma yeteneğiyle bir mimar aynı anda birkaç fikri kolayca araştırıp test edebilir.
 
 

Geniş bir aile için ev tasarlamanız gerektiğini düşünün. Müşterinin ihtiyaçları, beklentileri ve tasarım dili hakkında çalışmanız gerekir. Evin nasıl inşa edileceğini düzenleyen yasalar da bilinmelidir. Yapay zeka sistemi ile bir mimar tüm imar verilerini, bina kodlarını ve devre dışı bırakılmış tasarım verilerini alabilir ve belirli bir tasarım sözlüğünü takip eden varyasyonları üreterek sayısız seçenek sunabilir.
 

    Parametrik Mimari Daha Yaygın Hale Gelecek

Parametrik mimari, mimari dünyasına girerken karşılaştığınız bir terimdir. En sevdiğiniz mimarların çoğu için gizli bir silahtır. Parametrik tasarım, farklı çıktı türleri ve başka türlü mümkün olmayacak formlar ve yapılar oluşturmak için belirli parametrelerle oynamanıza izin veren bir tasarım sistemidir. Neredeyse bir mimarın kendi programlama dili gibi  mimara tasarım çıktısını seçme, kısıtlamaları ayarlama ve birkaç dakika içinde ürününüzün veya binanızın sayısız yinelemesi oluşturma olanağı verir.
 
 
Grasshopper gibi CAD araçlarıyla popüler hale getirilen parametrik mimari, mimarların bir binayı alıp yeniden şekillendirmelerini ve ihtiyaçlarına göre optimize etmelerini sağlamak için karmaşık algoritmalarla geometrik programlama kullanır. Böyle bir araç, yapay zekanın en  iyi olanı bulup yapmasını sağlarken, mimar için de özgür bir çalışma alanı sunacaktır.

 

         Yapılar Çok Daha Kolay ve Hızlı İnşa Edilecek

Bir bina inşa etmeyi planlarken asla bütün olasılıkları değerlendiremezsiniz. Bazen bir mimarın vizyonunu hayata geçirmek için yıllarca planlama yapması gerekir. İşte yapay zekanın çok güçlü bir araç olabileceği yer burasıdır. 

Yapay zeka, mimarların planlama sürecini önemli ölçüde kolaylaştıracak, onlara sayısız veriye erişmelerini, modeller oluşturma, bina ortamını yorumlama ve maliyet tahminleri oluşturmalarını sağlayacaktır. Tüm bu bilgiler tasarım ve yapım süresini kısaltmaya yardımcı olacaktır. MIT'de araştırmacılar küçük modeller oluşturmak için birbirleriyle iletişim kurma yeteneğine sahip yapay zeka destekli dronelar oluşturuyorlar.
 

Akıllı Şehirler Aniden Hayatımıza Girecek

Şehirlerin görünüşleri önümüzdeki yıllarda farklılık gösterebilir. Ekosistemin nasıl bir arada var olacağı ve yapay zeka destekli akıllı şehirlerin ortaya çıkması, mimarları geleneksel modellerden uzaklaştıracaktır.
 


Akıllı Şehirler gerçek zamanlı veriler ve geri bildirimlerle yönlendirilen canlı bir organizma gibi kendisiyle iletişim kuran yerler olacak. Binalar, akıllı telefonlar, arabalar ve halka açık yerler, yaşam koşullarını iyileştirmek, atıkları sınırlamak, güvenliği artırmak ve trafiği sınırlamak için birbirleriyle iletişim kuracak. Bu eğilimi Viyana,Toronto ve  Londra gibi dünyanın gelişmiş şehirlerinde görebilirsiniz.
 

          Yapay Zeka Evinizi Değiştirecek

Mimar mükemmel bir ev inşa etmeyi amaçlarken evi tasarlamak için yapay zeka kullanmakla kalmayacak aynı zamanda yapay zekanın kullanıcı deneyimini nasıl arttırabileceğini de düşünmek zorunda kalacaktır.Tıpkı akıllı şehir gibi yapay zeka da kapılarını akıllı evlere açacak, karmaşık yaşayan veri güdümlü organizmalar olan yaşam alanları oluşacaktır.Mimarların asıl amacı evin tasarımını günlük ihtiyaçları karşılar nitelikte olması ve bu ihtiyaçları karşılamak için yapay zekayı en etkili bir şekilde kullanması olacaktır.

 
Kaynak:
 
► interestingengineering
► light2architect
► MX3D


 

Mihrican Kızılyer Mihrican Kızılyer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.