elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

SCHUNK’tan İş Parçası Bağlama

Ürün kullanım ömürlerinin giderek kısalması ve alternatif ürünlerin hızla çoğalmasını göz önünde bulunduran bir çok kullanıcı mevcut iş bağlama teknolojilerini sorgulamaktadır. Hızlı palet değiştirme sistemiyle sağlanan yüksek verim artışı ayarlanabilir iş bağlama teknolojisi, ekipmanlarının ortaya koyabileceği potansiyeli açıkça gösteriyor. SCHUNK’un geniş kapsamlı iş bağlama teknolojisi ürün yelpazesine bakıldığında, üretimi esnek kılacak metotlar ayrı ayrı görülmektedir. Kıyaslandığında diğer sistemlere göre basit, buna rağmen çok etkili çabuk çene değiştirme sisteminden; gelişmiş palet değiştirme sistemlerine kadar geniş bir çözüm aralığı bulunmaktadır.



A- A+
24.06.2015 tarihli yazı 9197 kez okunmuştur.
Üretim yapan işletmelerin rakiplerine karşı üstünlük sağlama yarışında, esnekliğin çok önemli bir faktör olduğu konusunda bütün uzmanlar hemfikirdir. Müşterilerinin talep ettiği gereken hassaslığa sahip ürünleri üreten firmalar, müşterilerin taleplerini pahalı bir stok oluşturmadan hızlıca tedarik edebilmelidirler. Fakat hangi iş bağlama teknolojisi en uygunudur?  Hangisi verilen maddi değere karşılık en iyi sonucu sağlar? Bunun cevabı sıklıkla; uygulamaya göre değişir olacaktır.  İş bağlama teknolojisi sistemi ve tutucu sistemlerde dünya lideri SCHUNK bu yüzden size değişik seçeneklerin çok dikkatlice karşılaştırmanızı tavsiye ediyor. Değişen iş parçalarına uygun sıkma ekipmanlarını hızlıca adapte edebilmek için gerekli olan temelde üç nokta vardır – sıkma çeneleri, iş bağlama ekipmanı veya komple sıkma sistemleri.

 

Düşük Maliyet Versiyonu: Hızlı Çene Değiştirme Sistemleri



Hızlı çene değiştirme sistemleri, daha yüksek bir esnekliğe ulaşılmasını sağlayan, ayna tornası teknolojisinde yıllardır kullanılan bir metot olmuştur.  Sıkma çenesi seti değişimini yaklaşık beş dakikadan (geleneksel aynalar için) rahat bir şekilde bir dakikanın altına düşüren entegre hızlı değiştirme sistemine sahip torna aynaları özellikle kullanışlıdır. Bunun yanısıra uygulanması da kolaydır. Örnek olarak, SCHUNK ROTA THW hidrolik ayna serisinde,  sökme anahtarı kullanarak  alt çene hatvesini serbest bırakmak için sadece çeyrek dönüş yeterlidir.  Anahtarın geriye döndürülmesiyle yeni çeneler “wedge bar” hatve ile birbirine geçmektedir. Yaylı mekanizma son olarak anahtarı dışarı vererek anahtarın kazara ayna gövdesinde unutulmasını önler.
 
SCHUNK ROTA S-plus manuel aynalarda ek olarak takım kullanımına gerek yoktur. Bunun yerine değişim mekanizması tek bir düğme dokunuşuyla aktive olur.  Gösterge pimi, çenelerin hızlı değişim süreci sonrası çenelerin güvenli olarak yerleşip, yerleşmediğini gösterir. Zaman tasarrufuna ek olarak, SCHUNK hızlı değiştir aynalarının sunduğu bir başka bir özellik vardır. Çene değiştirmede yüksek tekrarlanabilirlik hassasiyeti  0.02 mm’den azdır. Son kez işlenmiş üst çeneler tekrar tekrar kullanılarak geleneksel torna aynalarına kıyasla büyük maliyet kazancı sağlar. Her yumuşak çene seti için sadece 20 dakikalık yeniden işleme süresine çene değişimi süre tasarrufu yaklaşık olarak 4 dakika alındığında toplam geçen süre 24 dakikadır. Her gün için sadece bir çene değişimi ve saati 100 euro’ya malolan bir makina varsayıldığında günlük  40 euro tasarruf olacaktır. Yıllık 220 iş günü üzerinden, senelik birikim 8,800 euro gibi oldukça büyük bir miktara denk gelecektir.

 


SCHUNK, yüksek kalitede hızlı değişim aynasına yatırım yapmak istemeyen veya varolan geleneksel torna aynalarında ayna değişimi sürecini yalnızca hızlandırmak isteyen kullanıcıları için, PRONTO hızlı çene değiştirme sistemini piyasaya çıkardı. Çene başı sadece beş saniyelik değişim süresiyle bu yeni ürün,  1/16’’ x 90° and 1.5 mm x 60° hatve seçeneklerine sahip geleneksel 250 çapında torna aynalarının kurulma süresini dikkate değer azaltmaktadır. Ham malzemelerin ve finiş yapılacak iş parçalarının sıkılması için kullanılan, destek ve değişebilir çenelerden oluşan hızlı değiştirme kiti kullanılır. Prensip gayet açıktır:  Komple çenenin değişimi yerine alyen anahtarı kullanılarak sadece çene eklentisini değiştirmek. Bu da ana çeneyi değiştirmeksizin, 16 mm’ye kadar sıkma aralığını genişleterek geleneksel torna aynalarından %300 fazla bir verim elde edilir; bundan fazlası, yanlış pozisyonlamanın imkansız olmasıdır. Güvenli pozisyondayken, altıgen form ölçüsü süreçte maksimum işlem  devamlılığı, yüksek kuvvet ve tork transferine izin verir.  Birbirinden farklı uygulamalara uygun olarak  küçük, orta ve büyük sıkma aralıkları için , üç farklı destek çenesi mevcuttur. Sert batan çenelerle ilgili olarak yenilikçi aile firmamız, farklı çaplar ve sıkma aralıklarına uygun olan dört sert batan eklenti  finiş işlemi yapılacak iş parçaları için dört yumuşak eklenti tedarik eder. Bir kez çeneler finiş ölçüsüne getirildikten sonra  tekrar tekrar sistemde kullanılabilir.
 
 



Hızlı çene değiştirme sistemleri ayrıca sıkma kuvvet bloklarında da kullanılabilir. Aslına bakılacak olursa, SCHUNK’un TANDEM sıkma kuvvet bloklarına sahip ek takımsız hızlı çene değiştirme sistemi bir set çenenin kurulum süresini 30 saniyeden kısa bir süreye düşürür. Sıkma yüzeyinin konumunun  değişmesini engellemek için sıkmanın üst çene ile ana çene birbirlerine entegre ”wedge” mekanizması ile bağlıdır. Sıkma süreci sırasında ortaya çıkan kuvvetler şekil bağlı hareketsiz yapısı sayesinde sönümlenir. 0,02 mm’den düşük çabuk çene değiştirme  tekrarlanabilirlik hassasiyeti beklentileri oldukça karşılar. Kilitleme mekanizması yukarıdan, arkadan veya iki taraftan tahrik edilebildiği için, hızlı çene değiştirme sistemi sınırlama olmaksızın kısıtlı alanlarda kullanılabilir.

 

Çok Yönlü Versiyon:  Esnek İş Bağlama Ekipmanı

İş parçaları ve işleme şekilleri çeşitlendikçe, hassas iş bağlama ekipmanları da bir o kadar incelenmeye değer hale gelir. SCHUNK ta bunu dikkate alarak ürün çeşitliliğini artırdı. SCHUNK KONTEX KSM2 çoklu sıkma mengenesi bu açıdan her işinizi gören gerçek bir kurtarıcıdır. Aynı anda birçok parçayı yan yana 3,4 veya 5 eksenli  işleme merkezinde sıkabilir. Çıkıntısı olmayan yaklaşma yüzeye sahip ince çeneler, parçaların özellikle birbirine yakın olarak konumlanmasına izin vererek mükemmel erişimi sağlar. Diğer KSM2 çoklu sıkma mengeneleriye birlikte geniş iş parçalarını sıkma performansı, en az bu kadar etkileyicidir.

 

Sert taslanmış hassas hatveler maksimum güç, hassasiyet ve sürekliliği garanti eder. “Wedge” sıkma sistemi, iş parçasının      boyutu ne olursa olsun, onun otomatik olarak tutulmasını sağlayarak, bu sayede yüksek hızlarda bile güvenli ve hassas bir frezeleme işleminin yürütülmesine imkan sağlar. Tutucunun ekipmanı özellikle yüksek verime sahiptir. Sadece tek bir tahrik anahtarıyla iş parçasını sıkıştırmak, sıkma çenelerini hızlı değiştirmek için yerinden çıkarmak veya iş bağlama sistemini hızla ve esnek bir biçimde iş parçaları için ayarlamak mümkündür.
 

SCHUNK, özellikle torna ve freze tezgahları üzerinde geniş iş parçası aralığında işleme yapan kullanıcıları için yüksek bir esnekliğe sahip ROTA-S manuel aynaları geliştirdi. Kendini kanıtlamış ROTA- S plus serisi aynalar uzatılmış desteklerle birleşerek daha hafif torna aynaları olarak esnek kullanımına olanak sağlar.Ayna geniş çaptaki parçaları sıkmak için kullanılan geleneksel torna aynalarına göre ROTA-S flex’in ağırlığı %60 azaltılmıştır. Eşdeğer bir tabla yük kapasitesinde çok daha ağır iş parçaları işlenebilir ve düşük yüksekliği sayesinde, iş parçası ve takımlara yeteri kadar boş alan geriye kalır. Bunun yanısıra, daha da küçük parçaların da işlenebilmesi uzatılmış yataklar rahatlıkla demonte edilebilir,  böylelikle iş parçasına ulaşılabilirlik, geleneksel büyük aynalarla yapılan sıkma uygulamasına kıyasla dikkate değer derecede iyileşir. 
 

Özel yağlama sistemi, her iki seçenek  için de devamlı , sürekli yüksek sıkma kuvveti uygulanmasını garanti eder. Toz contaları, iş parçasından çıkan talaş ve tozların aynaya girmesini engeller. ROTA-S flex makina tablasında kolayca monte edilir  ve optimize edilmiş çabuk çene değiştirme sistemiyle, varolan sisteme yeni  iş parçasının bağlanması sadece saniyeler alır. Ayna küçük parçaları da, en az büyükleri kadar güvenilir bir biçimde sıkar ve bu sayede maksimum işletme güvenliği garanti eder.
 

SCHUNS SPK çene kutuları da inanılmaz esnek bir kullanıma uygun şekilde tasarlanmıştır. Frezeleme ve tornalama merkezlerinde dikey Bohrwerk’lerde ve torna tezgahlarınızda birçok fayda sağlar. Kanal genişliği ayarlanabilir olduğu için T kanalları paralel olan tüm tablalarla uyumludur. 100 mm’ye varan geniş çene stroğu ve 75 Kn’ye kadar çıkan muazzam sıkma kuvveti güvenli, düşük tork uygulayarak dahili ve harici iş bağlama mümkündür.
 

Çelik gövde tüm yüzeyi sertleştirilmiş hareketli parçaları, özel yağlama sistemi devamlı yüksek hassasiyeti ve uzun hizmet süresini garanti eder. Önde bulunan ek çene arayüzü ayrıca esnekliği artırarak alçak ve sürekli kurulumlar ortaya koyar. Alt çenelerde kanallı standart çene bağlantısı bulunduğu için standart sıkma çeneleri kullanılabilir. Prizma çene kullanılarak kübik parçalar bile kolaylıkla sıkılabilir.

 

En Kapsamlı Versiyon: Hızlı Palet Değiştirme Sistemleri



SCHUNK VERO-S hızlı palet değiştirme sistemi, iş parçasının daha esnek bağlanabilmesinde kesinlikle en işe yarar seçenektir. Bağlama pimleri farklı iş bağlama ekipmanlarının 0.005 mm’den düşük tekrarlanabilir hassasiyetinde radyal formdaki kayan pimler, sıkma pimlerini çekerek kendiliğinden kilitlenen ve şekil bağıyla tutularak güvence altına alır. Patentlenmiş hızlı ve sıkma stroğuyla çekme kuvveti 40000 N’a kadar çıkar ki bu yanal en yüksek güçleri bile güvenilirce sönümleyen, özellikle rijit sıkmaya ulaşılması için beklenen ideal koşullardır. Gövde, bağlama pimleri ve kayar pimler gibi bütün fonksiyonel parçalar sertleştirilmiş çelikten yapıldığı ve talaş, toz ve kesme sıvısından korunması için bütün modül contalandığı için kullanım açısından ekstra dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır. SCHUNK, standart olarak kayar pimlerin konumlarının takip edilmesi için opsiyonlar sunmaktadır. Bu da her modülün otomatik olarak yüklenebildiği anlamına gelir.

Doğrudan sıkma teknolojisine olan eğilim, karşılaştırılınca hala yeni olmasına rağmen, küçük parçalar ve ufak serilerin üretiminde artık her zamankinden daha fazla sayıda kullanılmakta. Bu uygulamada iş parçaları VERO-S bağlama pimlerine direkt bağlanarak ek bağlama ekipmanı olmaksızın direkt olarak hızlı palet değiştirme modüllerine bağlanır. Fayda ortadadır; çeneler, destekler ve pabuçların sebep olduğu ilave yaklaşma yüzeyleri oluşmaz. Hızlı palet değiştirme modülleri, standart modül yükseltme ünitelerinin üzerine konumlandırılırsa, iş parçalarına beş taraftan kısıtlama olmaksızın erişim sağlanır.


 

Detaylı Analiz

Hassas bağlama ekipmanınızın potansiyelinden faydalanmak istiyorsanız, farklı metotları temel uygulamanızda karşılaştırmanız tavsiye olunur. Bir yanda, ufak bir yatırımla büyük çapta avantaj sağlamak mümkünken , öteki tarafta hızlı palet değiştir sistemi veya direkt bağlama sistemini içeren komple bir strateji değişimi de düşünülmeye değerdir. Efektif maliyetli  veya uygun bir çözüm istiyorsanız, SCHUNK’un iş bağlama sistemleri uzmanları her durumda size farklı sistemlerinin fizibilite çalışmalarını yapar, ve size doğru iş bağlama sistemleri çözümünü tasarlamada yardımcı olur.

Kaynak:





 
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



GÜNÜN FİRMASI