elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotik Üçüncü Kol Geliştirildi!

Robotların veya robot kolların sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Araştırmalar, günümüze kadar olan süreç içerisinde robot kol ve buna benzer uygulamalarda geliştirilen robot kolun hız ve işlevselliği konusunda henüz istenilen seviyeye ulaşılamadığını gösteriyor. Sherbrooke Üniversitesi araştırmacıları tarafından ise robotik üçüncü kol geliştirildi. Peki geliştirilen bu robotik üçüncü kolun özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde inceleyelim.



A- A+
21.06.2020 tarihli yazı 9256 kez okunmuştur.
Kanada Sherbrooke Üniversitesi araştırmacıları, hız konusunda kişiye göre daha yavaş olan ve işlevsellik konusunda ise kişilerin yaptığı her işi henüz kolaylıkla yapamayan robotik kolu geliştirerek robotik üçüncü kolu tasarladılar. Robotik üçüncü kol, yazımızın başında belirttiğimiz gibi daha öncesinde geliştirilen robotik kolların tam aksine hız ve işlevsellik konularında kullanıcıya istediği rahatlığı sağlıyor. Araştırmacılar, robotik üçüncü kolun bu rahatlığı sağlamasının en büyük ve en önemli nedeninin kolun üç serbestlik derecesine sahip olmasından kaynaklandığını söylüyorlar.

Kolun bu özelliği sayesinde eşyaları tutmak, onları bir yerden başka bir yere götürmek ve mümkün olduğunca her türlü görevde kişilere yardımcı olarak çoklu görev imkanı sunuluyor. Araştırmacılar, robotik üçüncü kolun meyve toplayabilecek kadar yumuşak ve bunun aksine bir duvara yumruk atabilecek kadar güçlü olduğunu söylüyorlar. Böylelikle üçüncü robot kolun kullanılabileceği alanların örneklerini genişletecek olursak çeşitli ev işleri, tarım, sanayi ve hatta spor alanlarında bile rahatlıkla kullanımı öngörülebiliyor.
 

 
Sebze ve Meyve Toplama (a, b), Duvar Boyama (c), Pencere Temizleme (d), Bir İşçiye Alet Verme (e, f) ve Badminton Oynama (g)
 
► İlginizi Çekebilir: Robotik Mühendisi Nasıl Olunur?
 
Kanadalı araştırmacılar, geliştirdikleri bu üçüncü robotik kolun kişilerin bel kısmına bir ip üzerinden bağlanabilecek şekilde tasarladıklarını gösteriyorlar. Böylelikle bu üçüncü kol aynı zamanda bel üstü yeni robotik uzuv olarak isimlendirilebilir. Geliştirilen bel üstü yeni robotik uzuv, giyilebilir özellikte olmasıyla kullanıcının daha rahat hareket edebilmesini sağlıyor.

Bu tür giyilebilir robotik kol, aynı zamanda hidrolik bir sisteme sahip olma özelliği taşıyor. Robotik üçüncü kolun kontrol mekanizması ise şu an için özerk olmayarak, uzaktan kumanda sistemi ile ikinci bir kişi tarafından kontrol ediliyor. Yeni geliştirilen robotik kol, bu özellikleri sayesinde çok sayıda endüstriyel ve evsel uygulamada bir insan kolunun performansını gerçek kullanıma en yakın şekilde taklit edebiliyor.

Robotik üçüncü kolda kullanılan hidrolik sistem ile kullanıcının bel üstü bölgesine giymesi gereken kütle miktarını en aza indirerek kolun kullanım aşamasında en fazla güç sağlayabilmesi amaçlanıyor. Araştırmacılar, robotik kolun kendisinin kütle miktarını gerçek bir insan kolu ile aynı olacak şekilde 4 kilogramın biraz üzerinde olarak tasarlıyor. Bu durumda robotik kolun kaldırabileceği kütle miktarı ise 5 kilograma kadar çıkabiliyor.

Ayrıca bu yeni robotik uzuv, saniyede 3,4 metrelik maksimum hıza ulaşabiliyor. Robotik kol, kütleleri kaldırma aşamasında ve istenilen hıza ulaştığı anlarda ise kullanıcının vücudunda herhangi bir bölgeye özellikle yüz bölgesine çarpmasını önlemek için konumlandırılmış bir çalışma alanına sahiptir.


 
Bu özel konumlandırılmış çalışma alanı sayesinde robotik kol ile kullanıcı farklı işleri aynı anda yapabiliyor. Örnek verecek olursak belirli bir planlama ile yapılabilecek işleri robotik üçüncü kolun yaptığı anlarda daha çok yaratıcılık gerektiren işleri ise kullanıcıya bu işi kendisinin yapma imkanı sunuluyor.

Bu durumda birbirinden tamamen farklı 2 farklı iş aynı anda yapılmış oluyor. Böylelikle kişilerin günlük hayatlarında veya iş hayatlarında yaptıkları işlerin süresi azalarak, robotik üçüncü kolun geliştirilmesinin asıl amacı olan verimliliğin doğrudan artması sağlanıyor. Araştırmacılar,  robotik üçüncü kolun vücuda sıkı bir şekilde bağlanması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Bunun nedeninin ise robotik kol ile vücut arasında bir miktar boşluk varsa kullanıcıya rahatsızlık verdiğini söylüyorlar.

 


Kaynak:

 
► interestingengineering.com
► spectrum.ieee.org
Ayten Tabak Ayten Tabak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.