elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Kullanımı Endüstride İstihdamı Artırıyor

Çoğumuz otomasyondaki artışın işten çıkarılma ve daha düşük istihdamla sonuçlanabileceğinden çekiniyoruz. Ancak araştırmalar otomasyondaki ilerlemenin her zaman düşük istihdamla sonuçlanmayacağını gösteriyor. Gelin detayları haberimizde inceleyelim.



A- A+
08.05.2020 tarihli yazı 6263 kez okunmuştur.
MIT’deki araştırmacıların yeni çalışmalarına göre, imalat süreçlerine robot ekleyen firmaların çalışan sayılarında bir artış olduğu tespit edildi. Araştırmanın yazarı, MIT iktisatçısı Daron Acemoğlu, “Firma düzeyinde robot kullanımına baktığınızda karşılaştığınız sonuçlar gerçekten ilginç çünkü dikkatlerden kaçan ek bir boyut var. Firmaların maliyetlerini azaltmak için robotları üretim sektörüne kattığını biliyoruz, bu nedenle robotları rakip firmalardan daha erken kullanmaya başlayan firmaların maliyetleri düşmeyen rakiplerine kıyasla daha hızlı bir şekilde büyüyeceği oldukça açık. Bu çalışma ile biz de tam olarak bunu buluyoruz.”
 


► İlginizi Çekebilir: Nasıl Robotik Mühendisi Olunur?

Çalışma , 2010'dan 2015'e kadar robot kullanımında %20'lik bir artışın istihdamda %3.2'lik bir azalmaya yol açmasına rağmen , robotları üretime dahil eden firmalar için çalışan saatlerinin aslında %10.9 arttığını ve bunun ücretlerde de artışı sağladığını ortaya koydu. Araştırmada 2010 yılından 2015 yılına kadar 598’i üretim süreçlerine robotları dahil eden toplamda 55.390 Fransız firma incelendi.

Daron Acemoğlu, “Makalemiz, robotların üretim sürecine dahil edilmesi konusunda  kapsamlı bir görüşe sahip olmamız açısından eşsizdir.” diyor. Çalışma, üretim aşamalarına robotları dahil eden firmaların iş gücü ihtiyacını azaltarak daha verimli ve kârlı hale geldiklerini ortaya koydu . Bununla birlikte robotları kullanan firmalar rakip firmalara göre daha fazla büyüme ve daha fazla pazar payı rapor ettiler, bu da daha fazla iş gücü gereksiniminden dolayı daha çok işçi istihdamı anlamına geliyordu. Öte yandan, robotları üretim süreçlerine dahil etmeyen şirketler rakipleri ile rekabet edemedi. Üretim aşamalarında robotları kullanmayı tercih etmeyen firmalar, rakip firmaların robot kullanımlarındaki her 10 puanlık artış için istihdamlarının %2.5 düştüğünü tespit etti.  Bu sonuçların, otomasyonun yükselişinin yeni iş kolları yaratacağını düşündüren diğer araştırmalarla uyumlu olduğu görülmektedir. Sonuç olarak otomasyonun artışı ve çeşitli sektörlerde robotların kullanılmaya başlaması işlerimizi kaybetmemize neden olmayacağı gibi bunun yerine sadece yeni beceriler benimsememiz için bizi teşvik edebilir. 

 

Çalışmanın detayları Amerikan Ekonomi Derneği'nin Mayıs sayısında yayınlanacak.
 
KAYNAK:


► interestingengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.