elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OPC & OPC UA Nedir?

OPC (Ole for Process Control ) aynı ara yüzü kullanan ve farklı üreticilerdeki makinelerin, sistemlerin ve cihazların bağlantı kurup veri transferine imkan veren yazılım standartlarını ifade eder. OPC standardına dayalı sunucuları herhangi iki farklı sistem içindeki cihazların ilave bir uygulamaya ihtiyaç olmadan bağlantı kurmasına imkan sunar



A- A+
16.09.2016 tarihli yazı 23183 kez okunmuştur.
OPC 1996 yılında piyasaya sürüldüğünde donanım ve sisteme göre özelleşmiş olan PLC protokollerini belirli bir standart çerçevesinde HMI/SCADA sistemlerinin cihazlar ile haberleşmesini cihazlara özel sürücüler ve sürücü yazılımları olmadan gerçekleştirmeyi amaçlamaktaydı. Bu dönemlerde OPC standardı sadece Windows ile sınırlıydı. Artık, klasik OPC olarak adlandırılan bu sistem oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
 


►İlginizi Çekebilir: TCP/IP Nasıl Çalışır?
 
OPC standardı bir protokol olmayıp, istemci-sunucu ve sunucu-sunucu arasındaki arayüzün işlemesi ve geliştirilmesinin özelliklerini tanımlar. Bu arayüz  verilerin kaydedildiği nokta ile verilerin alındığı nokta arasında ve bu iki nokta ile HMI arasında donanımsal ve yazılımsal uyumluluğa gerek kalmadan iletişimi sağlar. Bu özellik OPC’nin yaygınlaşmasında temel faktör olmuştur. Çünkü üretim alanında kullanılan cihazlar her zaman aynı marka veya aynı özelliklere sahip olmayıp eş güdümlü çalışmaya imkan vermeyebilir. Bu cihazların birlikte çalışması içinde ilave donanım ve yazılım maliyeti ortaya çıkar. OPC standardı özellikleri üretici, son kullanıcı ve geliştiricilerin değişikliklerine açık olmasına rağmen bu noktada son söz tüm OPC versiyonları için OPC derneğine aittir. Bu bakımdan versiyonların geliştirilmesinden ve yönetilmesini OPC Derneği yürütür.
 

 
Üretim sistemlerinde hizmet odaklı mimarilerin ortaya çıkmasıyla güvenlik ve veri modellemede yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda OPC derneği 2008 yılında bütün OPC Klasik versiyonlarının işlevlerini esnek bir framework içinde birleştiren ve hizmet odaklı (service-oriented) OPC UA standardını geliştirmiştir. OPC UA, OPC UA katmanlı mimari temel alınarak geliştirilmiştir. OPC UA Stack OPC vakfı tarafından tanımlanan TCP/IP protokolünü uygular.
 
OPC UA standardı platformdan bağımsızdır. Bu noktada OPC UA donanımsal olarak  arduino, raspberry pi gibi geliştirme kartlarının yanında PLC, mikrodenetleyiciler, bulut tabanlı sunucular ve PC ile kullanılabilir. İşletim sistemi baz alındığında ise Windows, Apple OSX,Android ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilir.
 
Bunun yanında AnsiC Stack, .NET Stack ve Java Stack dahil olmak üzere farklı yazılım dilleri ve ortamlar için varyanslar da vardır. OPC vakfının farklı stack veryanslarını kullanan sistemler ek uygulama yazılımı olmadan birlikte çalışabilirler.
 


 
Kaynak:
 
Prosysopc.com
Opcfoundation.org
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar