elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Climatix IC - Bulut Tabanlı İzleme ve Servis Sistemi

Climatix IC, Siemens HVAC kontrol kartları ile entegre çalışmak üzere geliştirilmiş olan bulut tabanlı, uzaktan servis, izleme ve güncelleme sistemidir.



A- A+
10.06.2016 tarihli yazı 11196 kez okunmuştur.
Climatix IC; üreticiler için servis ve bakım anlaşmaları yapmayı kolaylaştıran, servis ve bakım maliyetlerini düşüren, eğitimli servis personelinin aynı anda lokasyondan bağımsız şekilde tüm teknik destek taleplerini karşılayabilmesini kolaylaştıran bulut tabanlı bir sistemdir
Şekil 1: Climatix IC Topolojisi

 

Kolay Kurulum

Climatix IP portuna internet kablosu bağlandığında, kontrolör IC sistemine entegre olmaktadır. Ek olarak ekstra bir ayar gerektirmemektedir. Climatix kontrolörü sistemi bağlandığı anda veri alışverişi başlamaktadır. Kontrolör ve Climatix IC sistemi arasındaki bağlantı yetkisiz erişimi engellemek amacıyla kriptolu ve güvenlidir. (Siemens CSA security attestation SAL1)
 

İzleme



Şekil 2: Climatix IC İzleme

Servis personelleri kurulumu yapılmış olan kontrolörlere hızlı ve kolay bir şekilde tek bir arayüz üzerinden erişebilmektedirler. Ana izleme ekranından tüm tesislerin durumu izlenebilmektedir ve herhangi bir sorun halinde müdahele edilebilmektedir. Alarm durumları servis personeline e-posta yoluyla da ulaştırılmaktadır. Aranan bir cihaz ya da bina; saha, şehir, bölge, adres girilerek aranabilir ya da harita üzerinden bulunabilir.
Şekil 3: Climatix IC Harita
 

Tesis Geçmişi


Climatix IC, tesis geçmişine ait verileri kaydetmekte ve Trend göstericisi ile izlenmesini sağlamaktadır.

Şekil 4: Climatix IC Tesis Geçmişi

Veriler, erişim seviyelerine göre, gösterilmekte veya değiştirilmesine izin verilmektedir. (OEM, servis, son kullanıcı vb.) Tesis geçmişi sayesinde cihaz üzerindeki komponentlerinin ömrü ile ilgili tahminler yürütülebilmekte, sahaya servis gönderimi gerektirebilecek sorunlar henüz oluşmadan tespit edilebilmektedir.
 

HMI Web Erişimi


Şekil 5: Climatix IC Web HMI

Kontrolör üzerindeki HMI ile tamamen aynı HMI arayüzüne web üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Sahadaki ve uzak erişimden destek veren servis personeli aynı servis ekranını görebilmektedir. Bu sayede uzak servis personeli, yerel servis personellerine daha hızlı ve doğru bir şekilde destek olabilmektedir.


Uzaktan Güncelleme


Şekil 6: Climatix IC Uzaktan Güncelleme

Servis mühendisleri cihaz üzerinde yüklü olan firmware ve aplikasyon versiyonun kontrol edilebilmektedir. Uzaktan bağlantı ile sahadaki cihazların güncelleme zamanları programlanabilmektedir.(Örneğin bir ofis binası için gece geç saatlerde bir güncelleme programlanabilir, bu sayede ilgili uzaktan servis personeli geç saatlerde sistem başında olmadan güncelleme işlemi yapılabilir.)

Climatix IC, sistem güncelleme öncesindeki tüm gerekli adımları kendi içerisinde yapmaktadır. (Devreye alma sırasında değiştirilen parametre ayarlarının kaydedilmesi vb.) Climatix IC, kullanıcıyı güncelleme işleminin adımları ile ilgili olarak e-mail aracılığıyla bilgilendirmektedir.


Örnek Uygulama


Climatix Standard Klima Santrali Uygulaması yüklü bir POL638 kontrolörünü Climatix IC sistemine entegre etmek için izlenilmesi gereken adımlar;

1. Climatix POL638 internet kablosu bağlantısı yapılır.

Şekil 7: Climatix IC Kurulum

2. POL638 Servis arayüzü kullanılarak Climatix IC menüsüne gelinir ve Enable kısmı “Yes” olarak değiştirilir.

Şekil 8: Climatix IC Bağlantısının aktif edilmesi

3. www.climatixic.com web sitesi üzerinde sisteme giriş sağlanır.
 
Şekil 9: Climatix IC tesis atama

Sisteme girildiğinde, “unassigned sites” başlığı altında Bulut sistemine bağlantısı kurulmuş (HMI üzerinden Enable “Yes” yapılmış ) ancak henüz atanmamış olan tesisler sıralanır.

4. “Assign Plant” butonuna tıklandığında, tesisle ilgili bazı bilgiler girmeniz istenmektedir.
 

Şekil 10: Climatix IC Ayarlar
İlgili ayarlar içerisinde, tesisin bulduğu yerin adresinin girilmesi, tesise bir isim verilmesi, hatta koordinatlarının girilmesi istenmektedir. Bu sayede harita görünümünde iken ilgili tesisin Google Maps üzerinde nerede olduğu görülebilir ve ileriki işlemlerde ilgili tesise daha hızlı bir şekilde harita üzerinden ulaşılabilir.

5. Bu adımlar sona erdiğinde tesise Climatix IC üzerinden ulaşabilir, güncelleme yapılabilir, izlenebilir ve çeşitli değişiklikler yapılabilir. 

Şekil 11: Climatix IC Çalışma Görünümü
 


Climatix IC Temel Özellikleri


► Kolay entegrasyon, hızlı devreye alma, sadece internete erişebilen bir ağda cihazın bağlı olmasının Climatix IC’ye entegre olmak için yeterli olması.
► Diğer uzaktan bağlantı şekillerinin aksine, binaların IT departmanlarına bağımlı olmaksızın bağlantıların yapılabilmesi (port açma vb. gerektirmemesi).
► Cihaza yüklü olan aplikasyon ve firmware’lerin IC sistemi üzerinden güncellenebilmesi. (Cihaz bir kez IC sistemine entegre olduktan sonra hardware sorunu olmaması durumunda her türlü yazılım probleminin güncellemelerle uzaktan giderilebilmesi.)
► Cihaz ile ilgili alarmların ilgili kişilere e-mail olarak gönderilmesi.
► Uzaktan izleme ve trend özellikleri sayesinde, ürün geliştirme aşamalarında OEM’lerin kendilerinden km'lerce uzaklıkta bulunan tesislerin çalışma şekliyle ilgili bilgileri elde edebilmesi ve ürün geliştirme sürecini hızlandırması,
► Aylık sabit bir ücret olmaması kullanım miktarına göre ücretlendirme yapılması olarak sıralanabilmektedir.

Yazar: Salih Baydan
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Bina Teknolojileri
e-mail:salih.baydan@siemens.com
Tel:+90 (216) 4593714



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar