Network Topolojileri ve Çalışma Şekilleri |
1. Bölüm
Gün geçtikçe bilgisayarların neredeyse bütün iş alanlarında kullanılması, kişisel bilgisayarların yaygınlaşması, internetin kolay erişilebilir ve maliyetinin düşük olması her bilgisayarın başka bir bilgisayar ağına bağlı olması anlamını taşımaktadır. Bu yazımızda ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yoldan, yani topolojiden bahsedeceğiz.
11.04.2015 tarihli yazı 14871 kez okunmuştur.
Gün geçtikçe bilgisayarların neredeyse bütün iş alanlarında kullanılması, kişisel bilgisayarların yaygınlaşması, internetin kolay erişilebilir ve maliyetinin düşük olması her bilgisayarın başka bir bilgisayar ağına bağlı olması anlamını taşımaktadır. Bu yazımızda bahsettiğimiz ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yoldan, topolojiden bahsedeceğiz.
Burada ağ olarak bahsettiğimiz yapı iki ya da daha fazla cihazın biraraya getirilmesiyle oluşan paylaşım ortamıdır. Ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yol çoğunlukla kablodur.Her ne kadar kablosuz çözümler hayatımızda büyük yer edinmeye başlasa da hala büyük sistemlerde kablolu altyapılar kullanılmaktadır.
Topoloji, yerleşim biçimi demektir.Bu değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şeklini anlamada başlangıç noktasıdır.Topoloji sayesinde bilgisayarların birbirine nasıl bağlandığını veri iletişiminin ne şekilde gerçekleştiğini anlayabiliriz. Yerel alan ağlarında bilgi iletimi üç farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar Unicast, Multicast ve Broadcast. Şimdi bu bilgi iletim şekillerini inceleyeceğiz:
Unicast : Tek Yöne Yayın. Veri iletiminde noktadan noktaya yayın sağlayan protokoldür. TCP/IP kullanan bir ağdaki iki cihaz arasındaki iletişim alanlarında kullanılır.
Şekil 1 - Unicast Şeması
Multicast : Çoklu Gönderim Sitemi. Bir mesajı birçok kişiye en az band genişliği tanımlanmaktadır. Tüm ağa belirli bir mesaj göndermek yerine daha önceden tanımlanmış düğüm gruplarına çoklu gönderim sağlanmaktadır.
Şekil 2 - Multicast Şeması
Broadcast : Ağlar arası iletişimde gönderilen bilgi paketinin çoklu erişime bağlı tüm cihazlar tarafından alınmasının istendiğini belirten özel bir adrestir. Bilgisayarların broadcast adresine gönderilen mesaj spesifik olarak tek bir bilgisayar tarafından alınmaz, mesaj ağa bağlı olan tüm bilgisayarlar tarafından alınır.
Şekil 3 - Broadcast Şeması
►İlginizi Çekebilir : TCP/IP Nasıl Çalışır?
Topolojiler Fiziksel (Gerçek) ve Mantıksal (Sanal) olarak iki kısma ayrılır. Fiziksel Topolojiler; Doğrusal (Bus) Topoloji, Halka (Ring) Topoloji, Yıldız (Star) Topoloji, Ağaç (Tree) Topoloji, Karmaşık (Mesh) Topoloji ve Genişletilmiş Yıldız Topoloji olarak altı ayrı kısımda incelenir.
Bu incelemeleri yazımızın ikinci bölümünde sizlerle paylaşacağız, takipte kalın...
Kaynak :
►Wikipedia
►EMO
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET