elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Grafen Devreleri ile Yüksek Hızlı İnternet Geliyor

Geleceğin harika malzemesi olarak görülen grafen, elektrik-elektronik ve telekomünikasyon alanındaki çalışmalarda kullanılmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü bilişim devi IBM tarafından geliştirilen grafen devreleri ile internet daha da hızlanacak. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
05.02.2014 tarihli yazı 8973 kez okunmuştur.
Çelikten daha dayanıklı, silikondan daha esnek, bakırdan daha iletken bir madde olan grafen ilerleyen teknolojinin en önemli maddelerinden biri. Geleceğin harika malzemesi olarak görülen grafenin, robot yapımı, telekomünikasyon, biyokimya, elektrik-elektronik gibi sayısız birçok alanda kullanılması öngörülüyor. 2013 yılının son dönemlerinde Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan ve dünyanın en büyük deney ortamının oluşturulacağı Grafen Projesi de bu maddenin önemini açıklayan gelişmelerden biri. Geçtiğimiz günlerde IBM tarafından yapılan açıklamaya göre grafen sayesinde daha hızlı bir internet erişiminin var olabileceği açıklandı.
 
Grafen maddesi, 2004 yılında Manchester Üniversitesi’nde Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından keşfedildi. Çalışmalar sonucu grafenin yapısındaki elektron hareketliliğinin çok yüksek olması sebebiyle silikona göre elektriksel iletimin 200 kat daha hızlı olduğu belirtilmişti. Ancak grafenin, ışığı yüzde 3 gibi küçük bir miktarda emmesi, elektrik enerjisinde kısıtlılığa sebep oluyordu. Geçtiğimiz günlerde karbondan imal edilen ve bal peteği şeklindeki tek bir atom inceleğinde olan grafen maddesi, IBM araştırmacıları tarafından devre yapımında kullanıldı. Oluşturalan bu devreler ile veri iletimi silikonlu devrelere göre daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanabiliyor. IBM araştırmacıları, radyo frekans alıcısının içerisine entegre ettiği grafen ile başarılı ve hızlı bir şekilde veri iletişimini gerçekleştirdi. Bunu yanı sıra elektrik, optik, mekanik ve termal ürünlerde kullanılan silikon yerine grafen maddesinin kullanımıyla hem maliyetin azalacağı hemde daha etkin ürünlerin ortaya çıkabileceği açıklandı. Yetkililer, yapılan açıklamada modern iletişim alanında ilk defa grafen ile oluşturulan cihazların ve devrelerin geliştirildiğini belirtti. Günümüzde veri uygulamalarında yaşanan gelişmeler ile mobil cihazlara verilen önemin arttığını vurgulayan araştırmacılar, grafen maddesinin özellikle kablosuz internet bağlantılarına uygun olabileceğini, şuan var olan veri iletişimi teknolojisinden daha kaliteli bir sistem geliştirilebilineceğini söylüyor. Grafen ile oluşturulan devrenin bir önceki devreye oranla 10 bin kat daha gelişmiş olduğu belirtildi.



►İlginizi Çekebilir: Grafen'in Elektronikte Kullanılması
 

2011 yılında IBM, taşınabilir aygıtlar üzerinden yüksek hızlı internetin sağlanmasına yönelik başlattığı geniş bantlı erişim çalışmalarında grafen benzeri bir madde üretmeye çalışmıştı. Üretilen bu maddenin iletkenliğinin zayıf olması sebebiyle araştırmacılar grafen maddesine yöneldi. 


Kaynak:
►Gigaom
►BBC
►Phys

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.