elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termal Kamuflaj Geliştirildi

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi'nden Coşkun Kocabaş'ın liderliğindeki uluslararası bir ekip üç katmandan oluşan yeni, ince, hafif ve esnek bir termal kamuflaj malzemesi geliştirdi. Ayrıca bir nesnenin ısısını arka plan ısısı ile aynı gibi gösterebilen bu malzeme ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
09.07.2018 tarihli yazı 9748 kez okunmuştur.
Geliştirilen yeni termal kamuflaj sistemi, gözenekli bir polietilen zar ve arka altın-elektrot üzerinde çok tabakalı grafen elektrottan meydana gelmektedir. Karşıt polaritenin bir elektrotu olarak işlev gören alt tabaka, altın ile kaplı ısıya dayanıklı naylondan yapılmıştır. Bu iki elektrot katmanı arasında, hem pozitif hem de negatif yüklü iyonları içeren iyonik bir sıvıya (sıvı halde tuz) batırılan bir zar bulunuyor.

Malzemeye küçük bir elektrik akımı uygulandığında, iyonlar geçici olarak zardan grafene doğru hareket ediyor. Bu işlem birkaç saniyede gerçekleşiyor ve malzemenin yüzeyinden yayılan kızılötesi radyasyon miktarını ( IR=infrared radiation ) büyük ölçüde azaltıyor. Gece görüş kameralarının çoğu, bu tür radyasyonu algılayan bir termal görüntüleme sistemini kullanır. Bir nesne (insan vücudu gibi) tarafından yayılan IR miktarı, o nesnenin ne kadar sıcak olduğuna doğrudan orantılıdır.

 

 
►İlginizi ÇekebilirTermal Kamera Nedir?

Ekip laboratuvar testleri ile elektronik olarak ayarlanabilen malzemenin bir kişinin elini termal olarak kamufle edebileceğini gösterdi. Ayrıca materyal çevresiyle termal olarak uyum sağlayarak, ortamın sıcaklığına otomatik olarak uyum sağlayabiliyor. Materyal katmanlarının ısısı ve gerilimi değiştirilerek farklı efektler ve sonuçlar elde edilebilmektedir. Araştırmacılar artık  bu teknolojinin sadece termal görüntüleme sistemlerinde değil, aynı zamanda uydular için adaptif ısı kalkanları gibi uygulamalarda da kullanılacağını umuyorlar.
 
Kaynak:
wonderfulengineering.com
 
 
►newatlas.com
 

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.