elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google I/O 2014'de Yeni Android Sürümü ve Daha Birçok Teknoloji Tanıtıldı

Dün akşam saatlerinde Youtube üzerinden canlı olarak yayınlanan Google I/O 2014 etkinliği dolu dolu geçti. Yeni Android sürümü L'nin yanında bir çok akıllı teknoloji tanıtıldı.Toplam 3 saat süren Google I/O geliştiriciler konferansında Android Wear, Android Auto, Android One ve Android Fit gibi teknolojilerin tanıtıldığı bu etkinliği sizde merak ediyorsanız haberimizin devamında bulabilirsiniz.



A- A+
26.06.2014 tarihli yazı 8262 kez okunmuştur.
Google I/O, Google'ın her sene düzenlediği geliştirici konferansıdır. Bu konferansta yeni teknolojiler ve beta aşamasında ki projeler ve genellikle de yeni bir Android sürümü tanıtılır. Konferansa saatler kala herkesin kendince tahminleri vardı tanıtılacak ürünler için. Yeni Android sürümünün 4.5 ya da 5.0 kodu ve Lollipop kod adı ile geleceği tahmin ediliyordu. Ama Google yine bizleri şaşırttı. Yeni Android sürümü Android L oldu.

Youtube üzerinden canlı yayınlanan etkinlik izleyen herkesi heyecanlandı. Çünkü Android 4.0 Ice Cream Sandwich'den beri bu denli bir değişiklik olmamıştı yani 2011' den beri. Özellikle görsel alanda büyük değişiklere gitti Google. Aynı zamanda yeni tasarım dili de olan Material Design herkes tarafından çok beğenildi.

 
  
 
 
 

Android L'nin en önemli özelliklerinden biri de ART oldu hiç şüphesiz. ART, Android'in yeni çalışma zamanı demek. Google, ilk Android sürümünden beri Dalvik sanal makinasını kullanıyordu ve artık o teknoloji eskidi. Yani çok yüksek donanım dahi koysanız yeterli performansı alamıyordunuz. Zaten sanal makina olduğu için ekstra bir performans kaybı oluyor. Ama Google, ART ile bunu çözmüş görünüyor. Android 4.4 Kitkat ile beta aşamasında olan bu özelliği Nexus da deneme fırsatı buldum ve performansda ciddi anlamda gözle görülür bir artış olduğunu farkettim. Android L ile birlikte bu teknoloji Android'i bir adım daha ileriye götürecektir hiç şüphesiz.
 
Android One 

Google'ın Android'i herkese ulaştırmayı istediğini biliyoruz. İşte bu yolda önemli bir adım atarak 100$ altı fiyat etiketiyle önemli bir projeye imza atıyor. Android One projesi özellikle ekonomik gücü yeterli olmayan ama akıllı telefon kullanmak isteyen kitleye hitap ediyor. Fiyatı gibi özellikleri de düşük tabiki. 4.5 inc ekran, çift sim kart fm radyo gibi giriş seviyesi özellikler ile gelecek. Bu proje ilk etapta Hindistan da başlayacak. Sonra hangi ülkelere geleceğini hep beraber göreceğiz.

 


►İlginizi Çekebilir : Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur?

 
Android Auto

Son dönemin gelişmekte olan teknolojilerinden biri de akıllı arabalar oldu. Daha doğrusu o yola doğru ilerliyor. Artık arabalara da bir işletim sistemi yerleştirilip araç içindeyken online olabilir ya da Google Maps kullaranak ücretsiz bir şekilde yol tarifi alabililirsiniz. Bu ek olarak bir akıllı telefonun otomobile uyarlanmış hali olarak da düşünebilirsiniz. Google dün akşam otomobiller için Android Auto'yu tanıtarak artık otomobil sektörüne de girmiş bulundu. Ellerinizi kullanmadan tamamen ses komutlarıyla kontrol edebiliyorsunuz. Google Now'ı buraya entegre eden Google, tıpkı telefonlardaki ses komutları gibi işlem yaptırabilicek burada. Mesela internette birşey aratabilir ya da bir sonraki şarkıya geçebilirsiniz. Google, toplamda 40 otomobil ile anlaşmış bulunmakta ve yıl sonuna doğru bu teknolojiyi araçlarda görebileceğiz.
 

 
Android Wear

Yeni gelişmekte olan bir akıllı cihaz sektörü de akıllı saatler. Google elbette bu sektörü unutmadı. Android Wear adını verdiği bu teknoloji, tıpkı Android Auto gibi Google Now entegreli çalışıyor. Sesli komutlarda kontrol edebileceğiniz gibi tabiki elle de kontrol edebiliyorsunuz. Burada da Material Design anlayışı benimsenmiş. Google Wear cihazınızı alarma olarak da kullanabilir ve gerekli hatırlatmaları da ona yaptırabilirsiniz. Android Wear kullananan LG G Watch ve Samsung Gear Live bugünden itibaren satışa sunulacak fakat özellikle tasarımı ile dikkat çeken Moto 360 önümüzde ki aylarda raflarda ki yerini alacak.
 
Android TV

Android'in girdiği bir diğer alan ise TV'ler oldu. Bir çok android cihazla eş zamanlı çalışan bir TV düşünün. Aynı zaman da internete bağlanıp surf yapabilir ya da istediğiniz filmi izleyebilirsiniz. Burada ki asıl amaç tabiki Google'ın kendi indirme mağazasını kullanıp film, müzik gibi medya dosyalarını indirmeniz. Tabiki şu an bu tür servisler ülkemizde açık değil fakat yakın zamanda geleceğini düşünüyoruz. Android TV tam olarak Chrome Cast desteği sunuyor. Onu akıllı telefon ya da akılllı saat ile sesli komuta edebilirsiniz. Bunların yanında Google Play Store'dan oyun indirip onu TV de oynayabilirsiniz.
 

 
Google Fit

Google Fit, temelinde sağlık verilerinin ve fitness bilgilerinizin takibi olarak karşımıza çıkıyor. Burada amaç kullanıcıların yaptığı sporda ne kadar kalori ya da yağ yaktığını otomatik hesaplayan bir sistem oluşturmak. Öte yandan eğer kullanıcı izin verirse onun bütün sağlık bilgilerine ulaşıp ona gerekli uyarı ve hatırlatmaları yapabiliyor. Bunun bir benzerini geçtiğimiz ay Apple geliştirici konferasında da görmüştük.
 



İlginizi Çekebilir : Galaxy Note 3 mü Yoksa iPhone 5S mi?

 
Tüm bu etkinliği aşağıdaki videodan tekrar izleyebilirsiniz.
 



 
Kaynak :

 Google

 
Hakan Melikoğlu Hakan Melikoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.