elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gemi Elektrik Mühendisi Nedir?

Gemiler günümüzde ulaşımdan lojistiğe kadar birçok süreci hızlı ve pratik hale getiriyor. Gemilerin gelişmiş teknik yapıları, yeni otomasyon sistemleri gemilerde mühendislerin çalışmasını zorunlu hale getiriyor. Peki gemi elektrik mühendisi nedir? Görevleri nelerdir?



A- A+
07.06.2020 tarihli yazı 11627 kez okunmuştur.
Gemi elektrik mühendisi, gemideki tüm elektrik ve elektronik sistemleri koruyan, bakımını yapan kişidir. Her gemide olması zorunlu değildir ancak gelişen teknoloji ve artan otomasyon sistemleri firmaları daha güvenli seferler için gemi elektrik mühendisi çalıştırmaya zorlamaktadır.
 
► Gemideki tüm elektrik motorlarının bakımından sorumludur.
► Ana pano ve acil durum panoları dahil tüm panoların bakımından sorumludur.
► Geminin seyir ışıklarından ve diğer seyir ekipmanlarından sorumludur.
► Manevra sırasında, her türlü elektrik ve diğer acil durumlarla başa çıkmak için diğer mühendislerle birlikte makine dairesinde bulunmalıdır.
► Gemide bulunan elektronik sistemden sorumludur.
► Geminin seyir ışıklarından ve diğer seyir ekipmanlarından sorumludur.
 

Gemideki Elektrikli Sistemler Nedir?

1)Jeneratörler

Jeneratörler elektrik tasarımının kalbini oluşturur ve doğru boyutlandırılması güvenli, uygulanabilir ve ekonomik bir sistemin anahtarıdır. Bir deniz jeneratörünü boyutlandırırken, yükün doğası hakkında bilgi verilmelidir. Jeneratör genellikle kendi başına çalışır ve bu nedenle büyük sistem yük salınımlarına, bozulmaya neden olan yüklere, motorların bağlantısına ve klima sistemleri için büyük ısıtıcı elemanların bağlantısına duyarlıdır. Görünür sistem yük gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra, büyük yüklerin özel gereksinimlerine, olağandışı çalışma gerekliliklerine, yedek kapasite gereksinimlerine ve gerekli sistem çalışma felsefesine de dikkat edilmelidir.

Uluslararası denizcilik düzenlemeleri (örn. SOLAS), bir geminin ana elektrik güç sistemi için en az iki jeneratör gerektirir. Jeneratörler normalde kendi özel dizel motorlarından tahrik edilirler, ancak bu pahalı olabilir, başka amaçlar için kullanılabilecek ek alan kaplar. Uzun deniz seferleri yapan gemiler için, jeneratörleri ana sevk tesisinden çıkarmak ekonomik olabilir. Uluslararası denizcilik düzenlemeleri ayrıca, en az bir elektrik jeneratörünün ana pervanelerin ve ilgili şaftın hızından ve dönüşünden bağımsız olmasını gerektirir ve buna göre en az bir jeneratörün kendi ana taşıyıcısı olmalıdır.

 

 

Biri pervane şaftından tahrik edilen en az iki jeneratör sağlanırsa, jeneratörlerden birinin arızalanması gemiyi Uluslararası yönetmeliklere uygun hale getiremez. Bu nedenle birçok sahip üç jeneratör sağlamayı tercih ediyor. Bunlardan biri normal deniz yükü için kullanılır (örneğin şaft jeneratörü), alışılmadık derecede yüksek yükleri karşılamak veya manevra yaparken güvenlik sağlamak için iki tanesini kullanılabilir halde bırakır. 

Alternatif olarak, üçüncüsü, bir setin arızalanması veya özel bakım çalışması gerektirmesi durumunda güç sağlayabilen bir bekleme seti olarak tutulur. Büyük bir SCR tipi yük sağlayan bir jeneratör gibi bazı uygulamalarda, harmonik ısıtmayı ve SCR cihazlarının endüktif gereksinimlerini hesaba katmak için jeneratör derecesi tam yük değerinin çok ötesine yükseltilebilir. DCMT, jeneratör boyutlandırmasına yardımcı olmak için kendi yazılımını geliştirmiştir.

 

2) Ana Santral

Bir deniz dağıtım sisteminin ana elemanları, ana ve acil durum panoları, güç paneli panoları, motor kontrolörleri, aydınlatma ve küçük güç paneli panolarıdır. Sistem genellikle tüm normal çalışma koşullarında, güç ana panodan dağıtılacak şekilde tasarlanmıştır. Dağıtım sistemi, kullanıcı hizmetlerinin yakınında bulunan güç panellerine dağıtarak kablo maliyetlerini minimumda tutacak şekilde tasarlanmıştır.

Ana pano genellikle dağıtım sisteminin merkezine yakındır ve bu normalde ana makine dairesi veya makine kontrol odasıdır. Bu yerler normalde geminin su hattının altında veya geminin en üstteki sürekli güvertesinin altındadır, yani bölme veya ana güverte. Sonuç olarak, yangın veya sel durumunda ana jeneratörlerin ve santralın devre dışı bırakılması muhtemeldir. Acil durum ve güvenlik sistemleri için elektrik kaynaklarının mevcut olduğundan emin olmak için, bir acil durum jeneratörü ve ilgili acil durum panosu, ana makine alanlarından tamamen izole edilmiş ayrı bir alanda ana güverte üzerine yerleştirilecektir.


3) Motor Kontrolleri

Motor yardımcılarının yakıt ve yağlama yağı hizmetleri, yaşam mahali havalandırma sistemleri, makine havalandırma sistemleri ve ev hizmet sistemleri gibi işlevlerine göre gruplandırılması genellikle uygundur. Yardımcı motorlar, makine dairesinde, bir makine kontrol odasında veya yardımcı motorlara yakın elverişli bir konumda bulunan gruplanmış motor kontrolörlerinden sağlanacaktır. Bu genellikle makine kontrol fonksiyonlarını ve gerekli koruma sistemlerini basitleştirebilir.

Küçük gemilerde, örneğin römorkörler vb., Bu tür gruplandırma ekonomik değildir ve büyük geminin yardımcıları normalde doğrudan ana santralden sağlanır. Bu durumda, motorlar, motora bitişik konumlandırılmış ayrı yol vericiler ile donatılır. Ağırlığın önemli olduğu yüksek hızlı tekneler için, “dağıtılmamış” dağıtım şeması kullanılarak minimum kablo ağırlığı elde edilebilir.



Yardımcı motor kontrolleri, makine kontrol sistemlerine uygulanan genel kontrol felsefesi dikkate alınarak düzenlenmelidir. Otomatik makine operasyonu olmayan gemiler için, en ekonomik kontrol yöntemi, aynı veya bitişik alanlarda bulunan güç panellerinden beslenen her bir yardımcı motor için destek sağlamaktır. Bu motorlar, bölgesel olarak motor kontrolöründe (marş motoru) manuel olarak kontrol edilir (çalıştırılır ve durdurulur). Bu düzenleme kablo maliyetlerini en aza indirir.



İlginizi Çekebilir: Gemilerdeki Enerji Santralleri 1. Bölüm

 
Merkezi bir makine kontrol sistemi gerektiğinde, motor kontrol fonksiyonları için kablolar makine kontrol odasına ve merkezi bir makine kontrol konsolunda bulunan marş butonlarına takılabilir. Alternatif olarak, motorlar, kontrol odasının içindeki motor kontrol merkezleri üzerinde birlikte gruplandırılabilir. Motor kontrol fonksiyonları daha sonra MCC'deki motorun marş motorunda bırakılabilir veya tekrar merkezi bir kontrol masasına bağlanabilir.

Kablolu sistemler kullanıldığında, kurulum gevşek veya kopuk bağlantılara neden olabilecek mekanik sorunlara ve aşınmış bağlantılara neden olabilecek deniz ortamına eğilimlidir. Mikroişlemciler ve dijital kontrol sistemleri kullanılarak bu sorunlar bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Tam otomatik makine kontrolü gerektiğinde, bu teknikler artık yaygın olarak kullanılmaktadır ve mikro işlemci cihazları geminin makinelerini makine kontrol odasında veya köprüde bulunan video görüntüleme üniteleri aracılığıyla kontrol etmektedir. 

Geminin yardımcıları genellikle motor kontrol merkezlerine monte edilen ve bir veri yolu vasıtasıyla makine kontrol yerine bağlanan programlanabilir lojik kontrolörler (plc) ile kontrol edilir. Bu tip bir sistem kullanıldığında, motor kontrol merkezleri ya makine kontrol odasında birlikte yerleştirilebilir ya da alternatif olarak, kontrol edilen motorların yakınında gemi boyunca dağıtılabilir. Her iki yöntemin kablolama gereksinimlerinde çok az fark vardır.


4) Acil Servisler

Acil servisler, seyrüsefer, güvenlik ve acil aydınlatma hizmetleri için dağıtılmış paneller kullanılarak acil durum panosundan sağlanacaktır. Bu dağıtım panelleri ayrıca bölme güvertesinin üzerinde olacak şekilde düzenlenir. Aydınlatma için, bir alandaki yangının veya su baskınının diğer alanlarda veya kaçış yolları boyunca ışık kaybına neden olmaması sağlanmalı, gemilerin genel düzenlemeleri dikkate alınarak tasarlanmalıdır. 



5) Gemi Yardımcı Makineleri

Seferde her türlü hava ve deniz koşullarında ve limanlarda gemilerin normal çalışma düzenini sürdüren makinelere “Gemi Yardımcı Makineleri” denir. Gemi yardımcı makineleri aynı zamanda gemi ana makinesinin çalışmasına da yardımcı olur. Örneğin; dolaşım suyu, cebri yağlama, buharlı gemilerde besleme suyu ve besleme suyunun ısıtılması, basınçlı hava sağlamak, yakıt temin edilmesi ve aktarılması işlemleri için yardımcı makineler kullanılır.

Gemi ana makinesinin en büyük yardımcısı pompalardır. Dolaşım veya serküleytin, yağlama yağı, soğutma suyu, yakıt sevk pompaları ana makine yardımcılarına birer örnektir. Diğer yardımcıları da direkt olmasa da dolaylı yoldan ana makineye yardımcı olur. Örneğin, separatörlerin görevi yakıtı ve yağı temizlemektir. Yakıtın ve yağın temizlenmesi ana makinenin yakıt pompasının ve hareketli ana makine paçalarını korumaktır.



Kaynak:

►dieselduck
marineinside


Yazar: Utku Rafet Şatıroğlu


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar