elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eşek Sırtında Güneş Enerjisi |
Çoban Çantası

İzmir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği, dağlık bölgede hayvancılık yapan üyelerine elektrik imkanı sunabilmek için oldukça yaratıcı bir sistem geliştirdi. Eşek sırtına yüklenen güneş enerji sistemi sayesinde çobanlar, telefon şarjı, aydınlatma, radyo dinleme ve televizyon izleme gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Detaylar haberimizde.



A- A+
06.07.2014 tarihli yazı 17214 kez okunmuştur.
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, dağlık bölgelerde hayvancılık yapanlara elektrik enerjisi imkanı sağlamak için oldukça yaratıcı bir projeyi hayata geçirdi. Çoban çantası adını verdikleri taşınabilir güneş enerji sistemi ile elektrik şebekesinden uzak alanlarda hayvan yetiştiriciliği yapan kişilere elektrik enerjisi sunulabiliyor. Ayrıca bu sistem eşek sırtında taşınarak seyyar bir şekilde istenilen alanda kullanılabiliyor. Özellikle çobanlar için oldukça büyük bir avantaj sağlayan bu sistem sayesinde iletişim kesilmiyor, televizyon izleme ve cep telefonu şarjı gibi işlemler basitçe yapılabiliyor. Üstelik portatif bir yapıya sahip çoban çantasında eşeğin heybesine akü koyularak, semere de panel sarılıyor.
 


Videoda,  İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin, "Eşek Gücü Neredeyse İnternet Orada" başlığıyla ele alıp teknoloji kategorisinde yayımladığı haberi izleyebilirsiniz.


Bölgede, hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kişilerin 4-5 hatta 10 tane telefon bataryasının olduğunu belirtilen yetkililer, bu kişilerin belirli aralıklarla şehre inip şarj ihtiyacını karşıladığını, bu sistem sayesinde bu sorunun ortadan kalktığını belirttiler.
 


Üretim alanının büyüklüğüne ve ihtiyaca göre kurulan güneş panelleri ile 1-10 kw arasında elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Ağıllarda da faydalınan bu sistem sayesinde elde edilen enerji ile soğutma ve süt depolama tanklarıda kullanılmaya başlanmış durumda. Üreticiler, bu sistem sayesinde verimliliğin ve ürünlerinin kalitesinin artmasından oldukça memnun.
 


Sistem, “Çoban Çantası” “Göçer Set”, “Çiftlik Seti” gibi isimlerle adlandırılan 8 ayrı modele sahip. Yani sistem, “Çoban Çantası” modelinde yer alan 1-2 panel ve bataryasıyla beraber eşek sırtına yüklenip istenilen yere taşınabildiği gibi, “Çiftlik Set” ile ağıllara 4-5 panellik sistem kurulabiliyor. 3 bin lira civarında bir fiyata sahip olan Çoban Çantasında, şarj cihazı, radyo ve prizde mevcut. Kullanıcılar aküde depolanan enerjiyi kullanarak televizyon seyretme, telefonlarını şarj etme, radyo dinleme, aydınlatma gibi işlemler için rahatlıkla kullanabiliyorlar.



Kaynak:

►BBC 
►Hürriyet
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.