elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Aletler Kuşların Manyetik Pusulasını Bozuyor

Alman araştırmacılar, yaptığı çalışmalar ile genlik modülasyonundaki radyo dalgalarının ve evlerimizdeki prize takılı cihazların oluşturduğu elektromanyetik alanın, kuşların manyetik pusulasını bozarak göç yollarında yanıltmalara neden olduğunu keşfetti.



A- A+
10.06.2014 tarihli yazı 8333 kez okunmuştur.
Kuşların manyetik haritalarında bozulmalar yaşandığı uzun süredir biliniyordu ancak bu bozulmaların nedeni bilinmemekteydi. Alman araştırmacılar, 7 yıl süren çalışmalarının sonucunda manyetik sapmaların nedenini keşfetti.

Henrik Mouritsen ve ekibi, yaptığı çalışmalar sırasında kuşların penceresiz ve karanlık bir bölgede manyetik haritaları ile yönlerini bulmasını beklerken, rastgele uçarak kaybolduklarını gözlemledi. Sonrasında, uçuş alanı Faraday kafesi ile kapatıldığında ise kuşların normal göç yolları üzerinde yön aldığı belirlendi.
 




Yaptıkları çalışmalarda, kuşları farklı frekanslardaki manyetik alana maruz bıraktıklarında, sadece 2 kHz - 5 MHz frekansları aralığında kuşların göç yollarından saptıkları gözlemlenmiş. Yani evlerimizde kullandığımız elektrikli aletlerin arka plan parazitleri, kuşların manyetik pusulalarında bozulmalara neden oluyor.



►İlginizi Çekebilir: Bilimde Son Nokta Kuantum Işınlanma


Bu konudaki en ilginç durum ise yüksek frekanslı manyetik alanların değil, AM bandındaki çok düşük frekanslı manyetik alanların kuşların göç yollarını bozuyor olmasıydı.
 
Kuşların manyetik pusulalarındaki bozulmaların son derece düşük enerji düzeylerinde saptığı yani kuantum ölçeğinde olduğu belirlendi. Peki bu enerji süreci nasıl işliyordu?
 
 
 
Kuşların retinalarında ışığa duyarlı olan, kriptokrom isimli özel bir manyetik alan alıcı bulunuyor. Kuşlar güneşe baktığında, göze ulaşan ışıklar kriptokromlarda bir enerji patlamasına neden olur ve bu molekül etrafındaki diğer moleküle bir elektron aktarır. Eşlenmiş olan iki elektron iki yönlü spin durumları arasında geçiş yapar. Bu olaylar, kuşların manyetik pusulasındaki kutupların yerini gösterir.

AM bandındaki cihazların, manyetik alanı bu spin durumlarını etkiliyor ve kuşların sinir sistemlerinde farklı kimyasal reaksiyonlara neden oluyor. Bu durum kuantum kuşların, manyetik haritalarında sapmalara neden oluyor.
 

 
Bu konuda tek sevindirici durum ise kuşların yönlerini sadece manyetik haritaları ile bulmuyor olması. Manyetik pusulalarındaki yanlışlıklarda güneşe, koku haritalarına ve yıldız pusulalarına başvuruyorlar.
 



Kaynak:

►Popular Science


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.