elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

eCall Nedir? |
Acil Durum Çağrı Sistemi

2018’den beri araçlarda bulunması zorunlu olan eCall sistemi nedir? Nasıl çalışır? Detaylar yazımızda.



A- A+
27.03.2021 tarihli yazı 12879 kez okunmuştur.
Dünyada her yıl 1.25 milyon insan trafik kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. Buna ek olarak da 50 milyon insan trafik kazaları sebebiyle kalıcı olarak yaralanıyor. İşin başka bir boyutu ise ekonomik tarafı; tahminlere göre trafik kazaları, kazazedelerin tedavisi, işgücü kaybı ve mal kaybı gibi nedenlerden dolayı ülkelere gayri safi milli hasılalarının %1’i oranında bir maliyete sebebiyet veriyor. İşte bu noktada, tam bir çözüm olmasa da eCall devreye giriyor.
 

eCall Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomobillerimiz son yıllarda sadece bir ulaşım aracı olmaktan çıkmış, aynı zamanda bir iletişim aracı olmuştur. eCall ise bu bağlantı altyapısını bir fırsata çevirmektedir; kısaca, kaza anında manuel veya otomatik bir şekilde aracınızın acil servisle iletişim kurarak ilgili ekiplerin kaza yerine mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını sağlayan bir asistan sistemdir.


 

Adım adım nasıl çalışır inceleyelim:

eCall otomatik veya manuel olarak 2 şekilde etkinleşebilir; aracın sensörleri ciddi bir çarpışma algıladığında eCall otomatik olarak etkinleştirilir. Sistem araçta bulunan telematik kontrol ünitesi aracılığıyla Avrupa acil durum hattı olan 112'yi arar veya otomatik etkinleşmenin gerçekleşmediği, kaza dışı acil durumlarda ise bir buton ile manuel olarak da etkinleştirilebilir.

►İlginizi Çekebilir: Türk Otomotiv Sanayi


Acil durum çağrı merkeziyle bir telefon bağlantısı kurulur, bu sayede kazazedeler operatörle sesli görüşme yapabilir. Buna paralel olarak kaza saati, eCall aktivasyon yöntemi (manuel mi otomatik mi), GPS koordinatları ve araç şase numarası (VIN) gibi bilgiler otomatik olarak acil servis sistemine gönderilir.

Akabinde operatörler gerekli yardımı gönderebilir. Ayrıca araçtaki kazazedelerle sesli bağlantı kurulabilir.

eCall için gerekli olan donanımları daha yakından inceleyelim:

GNSS Alıcısı: Aracın kaza anındaki konumunu ve kaza saati bilgisini araca sunar. GNSS(küresel uydu seyrüsefer sistemi), GPS gibi bilindik uydu sistemlerinin yanında Avrupa’da kullanılan Galileo uydu sistemini de içinde barındırır.

Telematik Konrol Ünitesi: eCall sisteminin şebekeye bağlanmasını sağlayan modüldür. GNSS alıcısı görevini üstlenebilir. Aracın antenleri aracılığıyla şebekeye bağlanır ve aynı bir telefon gibi SIM kartı içerir.

Gateway Modulü: Araçta modüller arası haberleşmeyi sağlayan modüldür. eCall çerçevesindeki görevleri ise, kaza bilgisini gerekli modüllere iletmek ve akabinde araç lambalarının yakılması, araç multimedya sistemi yanıyorsa kapatılmasını sağlamak gibi işlevlere yardımcı olur.



Mikrofon ve Hoparlör: Araçta halihazırda multimedya sisteminin bir parçası olan mikrofon eCall tarafından da kullanılır ancak hoparlörde durum farklıdır, sadece eCall acil görüşmelerinde kullanmak üzere araca ek bir hoparlör takılır. Mikrofon da hoparlör de A sütunu, sürücü koltuğu altı, direksiyonun altı gibi sürücüye yakın bölgelere yerleştirilir.

Bunların yanı sıra manuel tetikleme için gerekli olan acil durum butonu ve otomatik tetikleme için kazayı tespit edip şiddetini ölçen modül de sistemin diğer parçalarıdır. Bir başka önemli nokta ise tüm bu parçalar ve gerekli sinyalleri ileten kablolar kaza durumunda sağlam kalabilecekleri bölgelere yerleştirilmelidir.

 

Faydaları ve Maliyeti

İsveç’te ölümcül trafik kazaları üzerine yapılan araştırmada, trafik kazası sonucu ölen insanların %52’sinin aslında kurtarılabilecek düzeyde yaralanmalara maruz kaldığı ortaya koyulmuştur, bu da erken müdahalenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. eCall tahminlere göre, acil müdahale süresini kentsel alanlarda %40, kırsal alanlarda %50 hızlandırabilir. Buna bağlı olarak, ölüm sayısını en az %4, ağır yaralanma sayısını ise %6 azaltabilir.

Bir araca eCall özelliğini sağlayacak olan donanımın yaklaşık maliyeti 100 doların biraz altındadır. Tabi bunun yanı sıra sistem ve altyapı maliyeti de göz önüne alınmalıdır. Avrupa komisyonunun yaptığı bir çalışmada getiri bölü maliyet oranları 4 farklı senaryoya göre hesaplanmıştır. En kötü senaryoda dahi yapılacak olan yatırım ve maliyetin getiriyle neredeyse eşit olduğu gösterilmektedir.



Asıl ekonomik yansımayı görebilmek birkaç yıl beklemek daha doğru olacaktır ancak bu sürede bir insanın hayatının eCall sayesinde kurtarılacağına şüphe yok.
 

Türkiye’de eCall

Avrupa Birliği ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı diğer ülkelerde 2018 Nisan ayı itibarı ile tip onayı alan her araçta eCall bulunması zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde 2018 Haziran ayından beri faal olarak kullanılabilmektedir. eCall yalnızca M1 ve N1 sınıfı yani sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri olan araçlarda ve hafif ticari(azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan) araçlarda zorunludur.

Türkiye’de altyapı çalışmalarını İçişleri Bakanlığı yürütmüş; Aselsan A.Ş.,Türk Telekom A.Ş.,Turkcell,  Renault ve Tofaş gibi firmalar da yüklenici olarak destek vermiştir.

 


Kaynak:

https://ec.europa.eu/
https://www.thalesgroup.com/
Avrupa Komisyonu 2019 Tarihli eCall Raporu

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar