elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Uzun Denizaltı Elektrik Kablosu:
Kuzey Deniz Bağlantısı

Statnett ve National Grid North Sea Link Limited Şirketi, Norveç ve İngiltere arasında bir elektrik bağlantısı kurmak için birlikte çalışıyor. North Sea Link, iki ülkenin elektrik sistemlerini Norveç'teki Kvilldal'dan İngiltere'deki Blyth'e kadar yüksek voltajlı denizaltı kablolarıyla bağlayacak. Detaylar yazımızda.



A- A+
29.12.2019 tarihli yazı 5113 kez okunmuştur.
Norveç ve İngiliz sularından geçen North Sea Link, 2021'de faaliyete geçecek ve 450 mil (730 km) uzunluğu ile dünyadaki en uzun denizaltı bağlantı aracı olacak. İngiltere ve Norveç, yaklaşık 750.000 İngiliz evine yetebilecek seviyede düşük karbonlu enerji sağlamak amacıyla dünyanın en uzun deniz altı ara bağlantı sistemini inşa edecek. National Grid ve Statnett Oslo’daki İngiliz elçiliğinde 450 mil (730km) ara bağlantının mülkiyet anlaşmasını imzalayacaklar. İki yönlü enerji paylaşımı yapacak olan 1400 MW'lık elektrik kablosu, Northumberland'daki Blyth'ten Norveç tarafındaki Rogaland'daki Kvilldal'a kadar uzanacaktır. Bu bağlantı yaklaşık 2 milyar avro (1,5 milyar pound) tutarında olması ve 2021 yılı için tamamlanması planlanıyor.
 

Avrupa genelinde, ülkelerin sınır ötesi elektrik ticareti yapmasını ve transfer etmesini sağlayan bu ara bağlantı araçları, arz güvenliğini artırmanın giderek daha önemli bir yolu olarak görülüyor. Bu ve benzeri projeler sayesinde fiyatları dengelemek, arz ve talepteki dalgalanmaları yönetmek, kesinti sorunlarına bir çözüm bulmak ve düşük karbon teknolojilerin alımını teşvik etmek mümkün olacaktır. 2019 yılının başlarında, şimdiye kadarki en yüksek kapasiteli bağlantı olan İngiltere'yi Belçika'ya bağlayan 1GW NEMO ara bağlantısı açılmış ve bugüne kadarki en uzun ve en iddialı bağlantı olarak kabul edilmişti. Ancak Kuzey Denizi Bağlantısı (NSL), 720km, Norveç ve İngiltere arasında 1,4 GW kapasiteli yeni ve daha güçlü bir elektrik bağlantısı olacaktır.
 

İngiltere / Avrupa ara bağlantıları

İngiltere'yi Fransa'ya, Hollanda'ya, Kuzey İrlanda'ya ve İrlanda Cumhuriyeti'ne bağlayan 4.000 MW'lık operasyonel ara bağlantılar

ve 2025 yılına kadar önerilen ya da yapım aşamasında olan yaklaşık 12.000 MW'lık bir proje hattı mevcut.
 
IFA1 - 70km, Fransa ile 2GW bağlantı. 1986 yılında açıldı.
 
Britned -1GW, Hollanda ile 260km bağlantı. 2011'de bağlantısı gerçekleştirildi.
 
NEMO - 1 GW Belçika bağlantısı Ocak 2019’da faaliyete geçti.
 
IFA2 - Fransa ile 1GW bağlantı. 2020 yılında işletmeye alınacak.
 
Viking Link - 760km uzunluğunda, Danimarka ile 1.4GW bağlantı. 2023’te çalışması ve devam etmesi bekleniyor.
 
Doğu Batı Ara Bağlantı - Galler ve İrlanda arasında 500 MW bağlantı. 2012'de açıldı.
 
Moyle Ara Bağlantı - İskoçya ve Kuzey İrlanda arasında 500 MW yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) bağlantısı. 2001 yılında hizmete girdi.
 
Norveç ile İngiltere arasındaki bağlantı, iki paralel yüksek gerilim doğru akım (HVDC) kablosu ile sağlanacaktır. Bağlantının büyük kısmı denizaltı kablolarından yapılacak ve her iki taraftan da yeraltından kısa bir mesafe karadan dönüştürücü istasyonuna kadar yapılacaktır.
  
Bir sonraki adım, kabloyu deniz tabanına sabitlemek, korumak ve trol ağları tarafından yakalanmaması için yeterince derine gömülmesini sağlamaktır. Burada uzmanlaşmış ROV'ler (uzaktan kumandalı araçlar) kullanılıyor. Yüzeye güç ve görsel bir bağlantı sağlayan bir göbek parçasına bağlı olarak, bunlar kabloyu deniz tabanına geçirecek şekilde dikkatlice konumlandırılmıştır. Daha sonra, yavaşça ileri doğru hareket ederler, deniz tabanındaki bir hendek kazmak için yüksek basınçlı deniz suyu jetlerini kullanarak, içine geçtiklerinde kablonun düştüğü yere düşer. Amaç ise kabloyu deniz tabanının en az bir metre altına gömmektir. Ara bağlantı ise Kuzey Denizi Bağlantısı için bağlantı deniz altı kablolarıyla yapılacaktır. Bir ara bağlantı, ülkelerin enerji ticareti yapmasını sağlayarak güvenli, emniyetli ve uygun fiyatlı enerji kaynakları sağlamaya yardımcı olur.



Çekirdek bileşenler ve kilit teknikler, diğer ara bağlantı projelerinde kullanılanlarla aynı olmasına rağmen, NSL, yine de Kuzey Denizi'ni geçen ilk ara bağlantı projesi olma zorluğunu değil, bazı benzersiz mühendislik zorluklarını sunmaktadır. Mevcut enerji altyapısı için asıl sorun kalabalık bir su kütlesinin mevcut olmasıdır.  Proje yöneticisi Nigel Williams, “Kuzey Denizi daha önce hiç büyük güç kablosuyla geçilmedi, bu yüzden burada iz bırakıyoruz. 

Kuzey Denizi'ndeki bütün geçitler ve tüm farklı petrol şirketleriyle uğraşmak zorlayıcı olmaktadır. Ayrıca, Norveç hendekleri şeklinde, Norveç'in güney sahilindeki deniz tabanında 700 metre derinlikte bir kabinin geçmesi gereken derinliklerinde önemli bir jeolojik sorun teşkil ediyor. Kabloyu zemine sabitleyen bir kablo güzergahı seçmeliyiz, askıya alınmış herhangi bir kablo bölümü istemiyoruz” dedi. 

Ara bağlantı, İngiltere ve Norveç arasındaki ilk elektrik bağlantısı olacak, ancak ülkeler zaten İngiltere'ye Norveç gazı ve petrol sağlayan bağlantılara sahipler. Norveç'teki Nyhamna terminalinden Yorkshire'deki Easington'a kadar uzanan 725 kilometrelik Langeled boru hattını içeriyorlar.

 
Yerli ve uluslararası yenilenebilir ve iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için İngiltere ve Norveç, açık deniz ve kara rüzgârı, büyük ve küçük ölçekli hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan daha fazla güç üretmeye devam edecektir. North Sea Link, İngiltere'den rüzgâr enerjisi ve Norveç'ten hidroelektrik enerjisi de dahil olmak üzere, yeni nesil olan yenilenebilir enerjinin ortak kullanım fırsatlarını artırmaya yardımcı olacaktır.


 


Kaynak

 
theengineer
theguardian
northsealink

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.