elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Elektrikli Yılan Balığı Türü Keşfedildi

Amazon Yağmur Ormanları’nda yeni bir elektrikli yılan balığı türü keşfedildi. 860 Volt elektrik üretme kapasitesi olan bu yılan balığının, elektrik kapasitesi bakımından en güçlü canlı olduğu belirtiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.10.2019 tarihli yazı 4102 kez okunmuştur.
Şimdiye kadar, pilin mucidi Alessandro Volta'ya ilham kaynağı olan elektrikli yılan balıklarının tek bir türü (Electrophorus electricus) olduğu düşünülüyordu. Ancak. Amazon havzasında yapılan DNA araştırmasında çarpıcı bir keşif yapıldı ve yeni iki elektrikli yılan balığı türü ortaya çıkarıldı.

Elde edilen bu bulgular bize Amazon yağmur ormanlarında bilimin hala keşfedemediği inanılmaz bir yaşam çeşitliliğinin bulunduğunu ve ormanları korumanın neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Smithsonian Ulusal Müzesi’nde çalışan lider araştırmacı zoolog C David de Santana, “Son 50 yıldaki Amazon Yağmur Ormanları üzerindeki tüm insan etkisine rağmen, iki yeni elektrikli yılan balığı türü gibi dev balıkları hala keşfedebiliyoruz. Araştırma Amazon Yağmur Ormanları'nda, birçoğunun hastalık tedavisini barındırabilen veya teknolojik yeniliklere ilham verebilecek çok sayıda türün keşfedilmeyi beklediğini gösteriyor” dedi.
 


► İlginizi Çekebilir: Doğadaki Gizem: Elektrik
 
Yüzyıllar boyunca, Brezilya, Surinam ve Guyana gibi ülkelerin bölgelerini kapsayan, Büyük Amazon Bölgesi olarak bilinen bölgede tek bir türün var olduğuna inanılıyordu.Ancak, elektrik yılanlarını daha iyi anlama ve Güney Amerika'nın uzak bölgelerindeki vahşi yaşamı haritalama projesinin bir parçası olarak, Santana ve ekibi bu teoriyi test etmeye karar verdi.

İlk bakışta, Amazon havzasının farklı bölgelerinden toplanan canlılar arasında, balıkların gerçekten de tek bir türün parçası olduğunu düşündüren çok az fark gördüler. Ancak, Washington DC'dekiSmithsonian Enstitüsü'ndeki David de Santana ve arkadaşları 107 örnek üzerinde çalışarak genetik , morfoloji ve coğrafi yayılmalarını analiz ettiler. Farklı dağılıma sahip üç tür olduğunu keşfettiler: Kuzey yaylalarındaki orijinal Electrophorus electricus, güney yaylalardaki Electrophorus voltai ve ova Amazon havzasındaki Electrophorus varii.

Electrophorusvoltai, 1 metrelik boyuyla en kısa, Electrophorus electricus 1,7 metreye kadar büyüyen boyuyla en büyük olan yılan balığı türüdür.Araştırmacılar, Electrophorusvoltai tarafından üretilen elektrik boşalmasını 860 volt olarak ölçtüler. Bu değer daha önce bildirilen 650 volttan oldukça büyük bir değerdir. Bu, bildiğimiz en güçlü canlı biyoelektrik üreticisidir.

Elektrikli yılan balıkları ilk olarak 250 yıl önce onlara Electrophorus electricus adını veren Carl Linnaeus tarafından keşfedildi. Avlanabilmek ve kendilerini savunmak için şok edici güçlerini kullanırlar, zayıf elektrik sinyalleri ise gezinmelerine ve iletişim kurmalarına yardımcı olmaktadır.Elektrikli yılan balıkları, av taktikleri, savunma ve navigasyon gibi çeşitli nedenlerle şok taktiklerini kullanır. Farklı amaçlar için farklı kuvvetlerde yükler yayan üç özel elektrik organından elektrik üretmektedirler.

 

► İlginizi Çekebilir: Elektrik Nedir? 1.Bölüm

Bu kadar büyük bir voltajın gerekli olmasının nedeniyılan balıklarının yaşadıkları suda az miktarda çözünmüş mineraller yüzünden iletkenliğin düşük olması olabilir. De Santana, bu boyutta bir şokun bir insanı öldürmesi muhtemel olmayacak, ancak kas kasılmalarına ve acı veren bir uyuşturma hissine neden olacağını söyledi. “Bir kanun uygulayıcı Taser'in etkisi gibi.”

Electrophorus electricus ve Electrophorus voltai daha düz bir kafa yapısına sahiptir.Electrophorus varii hızlı akan su, kayalık ve kumdiplerinedaha kolay uyum sağlayabilmektedir. Türler aynı zamanda yanal çizgilerindeki gözeneklerin sayısında da farklılık göstermektedir.

Salı günü Nature Communications dergisinde yayınlanan bulgular, üç türün milyonlarca yıl önce ortak bir atadan evrimleştiğini savunuyor.Genetik analiz, Electrophorusvarii soyunun diğer iki türden 7,1 milyon yıl önce ayrıldığını, Electrophoruselectricus ve Electrophorusvoltai'nin yaklaşık 3,6 milyon yıl önce evrimleştiğini göstermektedir.

De Santana, bugün yaşayan türlerin çeşitliliğini bilmiyorsak, bizim için değerli olabilecek bilgileri kaybetme riskini alıyoruz. “Bir tür soyu tükendiğinde, her insanın sağlığı ve güvenliği de azalır, çünkü bu türler hastalıkların tedavisi için genetik depolardır” demiştir. Yeni türlerin keşfi, farklı yılan balığı türlerinin,çeşitli ortamlara daha iyi uyum sağlamak için farklı elektrik üretme yolları geliştirmiş olabileceği ihtimalini artırıyor.Santana, “Elektrikli yılan balığı fizyolojisi, Volta'nın ilk elektrikli pilinin tasarımına ilham verdi, nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için bir temel oluşturdu ve son zamanlarda tıbbi implantlara güç vermek için kullanılabilecek hidrojel pillerin ilerlemesini teşvik etti” demiştir.
 


Kaynak:


► TheGuardian 
► NewScientist 
► ScienceAlert

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.