elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Darpa Robotik Yarışmasında Güney Koreli DRC-HUBO Robotu Şampiyon Oldu

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından robot araştırmalarını desteklemek için düzenlenen DARPA Robot Yarışması, California’nın Pomona şehrinde düzenlendi. Güney Kore’den KAIST takımı birinci gelerek 2 milyon dolarlık ödülün sahibi olurken sizler için hem KAIST takımını hem de şampiyon robot DRC-HUBO'yu araştırdık. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
16.06.2015 tarihli yazı 10224 kez okunmuştur.
DARPA robotik yarışmasını Güney Koreli takımın robotu olan DRC-HUBO kazandı. DRC-HUBO uyarlanabilir insansı robot olarak bilinmektedir. 5 farklı ülkeden 22 robotun katıldığı yarışmada DRC-HUBO rakiplerini egale edip yarışmanın galibi olarak kayıtlar altına alındı. Bu başarı ile büyük ödülü kazanan Güney Koreliler 2 Milyon Amerikan dolarına sahip oldular. Robot sahip olduğu transformatör yeteneği ve iki ayağı sayesinde ileri ve geri geçişlerindeki başarısıyla dikkat çekerken robotun yarışmayı kazanmasında bu özellikleri önemli kilit rol oynamıştır. Diğer yarışan robotlar denge sorunuyla karşılaşıp, bazı görevleri (kapı açma, matkap işletim gibi görevler) gerçekleştirirken dengelerini kaybedip yıkıldılar . DRC-HUBO, yarışmadaki bütün görevleri başarıyla tamamladı. Robotun benzersiz tasarımı sayesinde performans testlerinde başarılı olmasına katkı sağladı. Belki de robotun en önemli özelliği ayakları ve dizlerinde bulunan tekerlekleri üzerinde durabilmesiydi.
 



►İlginizi Çekebilir : 2014'te İlgi Çeken 10 Robot |1.Bölüm

 
Robotların iki ayağının üzerinde dengede kalıp yürümeleri henüz başarılı seviyede değil. KAIST ekibi lideri olan ve Kore Bilim veTeknoloji Geliştirme Enstitüsü makine mühendisi Profesör Jun Ho Oh, “Tek bir şey yanlış giderse sonuç felaket” diyerek dikkatleri üzerine toplamıştı. Robotun düşme riskini azaltabilecek en iyi tasarımı bulmak istediğini açıkladı. Sözlerine “Ben farklı şeyler düşündüm ama en basiti dizlerinin üzerinde tekerleklerin olmasıydı” diyerek devam etti.
 


 
DRC-HUBO 8 görevi toplam 44 dakika 28 saniyede tamamlayarak diğer robotlara üstünlük sağladı. Diğer takımlarda yarışmada iyi performans gösterseler de bazı aksilikler robotlarının zaman kaybetmelerine sebep oldu.
 
Esnekliğin çok önemli olduğu ve ön plana çıktığı yarışmada DARPA program yöneticisi ve organizatörü olan Gill Pratt bir medya toplantısında şunları söyledi:” Robotlar konumlarını bacaklarını ve tekerleklerini kullanarak değiştirebilir. “Robotlar bu özellikler yüzünden daha ağır ve daha karmaşık hal alabilir ama kesinlikle esneklik özelliğini kazanabilirler.” diyerek esnekliğin önemini bir kez daha vurguladı.

Profesör Jun Ho Oh uluslararası kabul görmüş robot uzmanıdır. Profesör Jun Ho Oh'un öğrencisi olan Daejeon, Güney Kore’de  birkaç nesil boyunca HUBO platformu geliştirdiklerini söyledi. Profesör Jun Ho Oh aşağıdaki videoda  çalışmalarını aktardı.
 
 

 
Profesör Jun Ho Oh, DRC finali için önemli modifikasyon yapacaklarının kararını aldıklarını söyledi. Özellikle robotların karşı karşıya kalacakları görevleri değiştireceklerini söylerken, HUBO insansı robotunun çok özel olduğunu ve ekibin her parçası için özel olarak çalıştığını ifade etti. Robotun yaklaşık 1 Milyon Dolar bir maaliyeti olduğunu açıklamıştır.
 



►İlginizi Çekebilir : Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır

 


 
Gelin şimdi DRC-HUBO robotunu daha yakından inceleyelim;

1. Sürücü Görevi: DRC-HUBO robotu engeller arasında diğer takımların aksine çok rahat ve hızlı olarak görevi tamamlamıştır.


 

2. Çıkış Görevi: Yarışmada belki de en zor görevlerden biriydi. Profesör Jun Ho Oh, bu hareketi mükemmelleştirmek için birkaç motor yaktıklarını bundan dolayı özel güçlü motorlar kullanarak sorunu çözdüklerini söyledi. Robotun araç içerisinden 4 dakika içinde çıkması mümkün olduğu belirtilmiştir.
 
 

 
3. Kapı Görevi: Bu görevde robotlar başarı ile ayakta durmak zorundaydılar. Dizlerinin üzerindeki tekerlekler sayesinde çok rahat kazanan DRC-HUBO, bu görevi 2 dakikadan daha kısa sürede tamamlayabiliyor.
 

 

4. Vana Görevi: DRC-HUBO öncelikle vanaya yaklaşır ve 180 derecelik bir üst vücut hareketi gerçekleştirebilmektedir. Dikkatle izlersek kamera açısı yeterli olmadığı için robot alt kısımları görmüyor ve robot belli hareketler sayesinde taramalarını tamamladıktan sonra vana görevini 3 dakika içerisinde tamamlamaktadır.
 

 

5. Duvar Görevi: Bu görevi tamamlaması ise yaklaşık 11 dakika sürmüştür. Bu görevde önemli olan iyi bir yol bulmak ve robottaki sensörlerin raftaki matkapları iyi tarayabilmesidir.
 

 

6. Sürpriz Görev: Bu görev fiş çekimi ve fişi başka sokete geri sokması olarak tanımlanabilir. DRC-HUBO robotunun bu görevde yer tarama özelliği ve duvara yaklaşım özelliği ön plana çıkmıştır. Başarıyla tamamlanan görev 13 dakika 30 saniye sürmüştür.
 


 
7. Moloz Görevi: Diz çökmüş halde DRC-HUBO robotu dizleri ileri yönde olacak şekilde ilerlemesi, üst gövdesi 180 derece dönüş etme yeteneği ön plana çıkmıştır. Görev 5 dakikada tamamlanmıştır.
 


 
8. Merdiven Görevi: Bu görevde merdiven tırmanması için robot kesinlikle kendi ayaklarını görmesi gerekir. Ayrıca bedenleri eğilmek zorunda ve daha zor bir denge sorunuyla karşı karşıyalar robotlar ve DRC-HUBO tabi ki bu sorununda altından kalkarak 7 dakikada tamamladı parkuru.
 

 

KAİST takımı olaya bir ay önceden 4 DRC-HUBOs yaparak fakat güvenli kablolar olmadan denemelere başlamıştı. Bir park yerinde sert zemin üzerinde ve çeşitli koşullar altında, ağır güneş ışığı ve sert rüzgarlar dahil olmak üzere açık havada çalışmalarını gerçekleştirdiler. Profesör Jun Ho Oh, atölye çalışmalarında ‘’Güvenlik kaldırılmazsa, operatörler korku içinde kalıyorlar’’ derken sözlerine daha zorlu ortam ve görevlerde DRC-HUBO yeteneklerini gösterebileceğini ifade etti.
 


 
Kaynak:

►Spectrum.iee
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.