elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Danfoss Daha Verimli Ekin Sulaması için Türk Çiftçilere Güneş Enerjisi Toplamaya Yardımcı Oluyor

Danfoss, ortağı NS Mühendislik ile beraber daha verimli ekin sulaması için yerel çiftçilerin yaşadıkları zorlukları aşmaları ve ekin üretimini iyileştirmeleri için bir çözüm bulmak istedi. Detaylar yazının devamında...



A- A+
05.07.2021 tarihli yazı 4329 kez okunmuştur.

Örnek Uygulama | Solar Drives

Yiyecek ve tarım, Türkiye’de güçlü ve gelişen bir sektör olarak ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GDP) yüzde 5,8’ini oluşturuyor ve aktif nüfusun beşte birine iş sağlıyor. Bu yılın erken dönemlerinde, ülkenin Avrupa’da en hızlı ikinci büyüme oranına ulaştığı açıklandı.

Ancak ekinlerin düzgün sulanması için yeterli suya erişim Türkiye’deki çiftçiler için yaygın bir zorluk olarak öne çıkıyor. Ülkenin sahil kıyıları bol ve düzenli yağmur alırken, tarım alanının büyük bir kısmı, modern Türkiye’nin çoğunluğunu oluşturan Anadolu platosunda yer alıyor. Dağlarla çevrili olan bu bölge daha az yağış alıyor ve bu miktar da yıldan yıla değişiklik gösteriyor.

Bu ihtiyaçları temel alarak Danfoss, ortağı NS Mühendislik ile beraber yerel çiftçilerin bu zorlukları aşmaları ve ekin üretimini iyileştirmeleri için bir çözüm bulmak istedi.
 

Zorluk: çiftçiler elektrik eksikliği yüzünden ekinleri sulayamıyor


Her ne kadar bazı çiftçiler devlet tarafından sağlanan sulama kanallarını kullanabilseler de, çiftlik seviyesinde güvenilebilir bir su kaynağının eksikliği ekin hasatları için ciddi bir engel olabilir. Ayrıca, bu çiftçilerin derin yeraltı suyunu pompalamak için gerekli elektrik sistemleri de yüksek güç tüketimi sebebiyle engelleyici olabiliyor.

Yerel tarım sektöründekilerin bir kısmının ise elektriğe erişimi bulunmuyor ve bu yüzden alternatif çözümler aramak zorunda kalıyorlar, güneş panellerinin kullanımı gibi. Yine de bu tür rekabetçi çözümlerin kullanımı daha önce büyük bir başarı göstermiş değil.


Çözüm: güneş sürücü panellerinin sulama için özelleştirilmesi - hava durumu ne olursa olsun


NS Mühendislik güneş sürücü panellerinin bu piyasa ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını incelemek için beş aylık bir dönemde Ar-Ge çalışmalarını tamamladı.

“ Zorlu çevresel şartlara uyum sağlayacak, hataları ve uyarıları otomatik olarak resetleyecek, Güneş’in yoğunluğuna göre frekans ve güç için ayarlanabilecek bir çözüm oluşturmamız gerekiyordu. “ - Nuh Eroğlu, NS Mühendislik
 


Bu süre içerisinde çeşitli güneş panelleri ve sürücülerin kombinasyonlarını inceledik ve üretilen elektrik miktarını ölçtük. Bu çalışma ve denemelerin sonucunda elektrik erişimi olmasına bakılmaksızın müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabildiği kanıtlanan Danfoss VLT® AQUA Drive FC 202 Değişken Hızlı Sürücüler (VSD’ler) piyasaya sunuldu.

NS mühendislik tarafından üretilen VLT AQUA Solar pompa panoları kırmızı renkte değildi. Sahada yapılan uygulamalar neticesinde, çiftçiler Danfoss Solar pompa çözümünü ‘Kırmızı Kutulu’ çözüm olarak tanıdı ve taleplerini kırmızı kutulu çözüm olarak iletmeye başladı. Uygulama kulaktan kulağa yayılarak, Gaziantep bölgesindeki Solar pompa çözüm uygulamalarında ‘Kırmızı Kutulu Solar Çözüm olarak’ anılmaya başladı.
 

“Ayrıca denemeler, eğer gerekirse daha az güneşli olan havalarda şebekeden enerji alarak veya daha fazla güneş olan dönemlerde güneş panellerinden enerji alarak pompaların bulutlu havalarda bile tam kapasite ile çalışabildiğini de kanıtladı.”
 

Güneş sürücü panelinin önemli özelliklerinin arasında aşağıdakiler bulunuyor:

► Tak-ve-çalıştır panel yapısı ile hızlı çalıştırma.
► Dahili bir HMI paneli ile basit bir kullanıcı arayüzü.
► Kullanıcı tarafından belirlenen saatlerde sabah ‘otomatik başlatma’ seçeneğini ve akşam ‘otomatik durdurma’ seçeneğini seçebilme yeteneği.
► Güneş ışığı yoğunluğuna göre frekansını ve motor gücünü otomatik olarak ayarlama.
► AC şebekeyi ve DC güneş panellerini birleştirebilme imkanı.
► Panel üzerindeki bir sensör girdisi ile kuru pompa çalışmasının engellenmesi.
► Değişken su seviyelerine sahip kuyular için bir kuyu dinlendirme işlevi.
► Herhangi bir beklenmeyen hata durumunda otomatik hata resetlemesi ve tekrar başlatma.
► Geniş güç aralığı (Danfoss üretim güç sınırları)
► Kesintisiz 7x24 hizmetler.

"Düşük hata oranları ve yüksek performansları ile bilinen Danfoss FC 202 serisi sürücüler bu müşteriler için vazgeçilmez bir çözüm oldular." - Nuh Eroğlu, NS Mühendislik
 


Sonuçlar: Su ve Enerji Kullanımını Optimize Etmek


"Su üretimi için yeraltı suyu söz konusu olduğunda Danfoss sürücüleri süreci optimize etmeye, enerji ve bakım masraflarını azaltmaya yardımcı olabilir." - Sertaç Yörük, Satış Mühendisi, Danfoss Sürücüler Segmenti (DDS) 

Bu, Dünya genelinde pek çok yerde su kaynaklarına erişimin azalması ile, yani verimli ve sürdürebilir sulamanın öneminin hızla büyümesiyle, özel bir öneme sahip.

“ Danfoss'un odağı en yüksek ekin hasadı için yeterli su sağlamak ve bunu mutlak olarak gerekenden daha fazla su ve enerji kullanmadan başarmak. Danfoss sürücüleri basınç veya akış hızını gerçek ihtiyaca göre uyarlıyor ve entegre uygulama yazılımı sayesinde, basınç yükseltmeyi sınırlandırarak boru sistemini korumaya yardımcı olup enerji tüketimini de azaltıyor. “

Günümüzde güneş enerjili pompa sistemlerinin kullanımı her geçen gün artmaktadır ve Danfoss VACON® ürün serisi bu ortam için özel olarak tasarlanmış donanımları içermenin yanı sıra gelişmiş bir yazılım da içeriyor ve bu da bulutlar güneş ışığının fotovoltaik panellere ulaşmasını kısmi olarak engellerken bile çalışmanın sürmesi anlamına geliyor.
 

 


NS Mühendislik


2007 yılında Gaziantep’te kuruldu ve Danfoss Drives Türkiye kuruluşunun en büyük satış ve proje ortaklarından biri. Yönetim ve gerekli projelendirme çalışmaları NUH EROĞLU tarafından yürütülüyor. Sunulan hizmetlerin arasında her türlü otomasyon sistemi, evirici satışları ve tamiri, elektronik kart tamiri, SCADA sistemleri, inşaat elektriği, yangın sistemleri, aydınlatma kurulumu, veri, santral, TV, UPS, panel besleme, hoparlörler ve kamera sistemleri bulunuyor. Anahtar teslim projeler başarılı bir şekilde uygulanıyor ve firma, yerinde hızlı ve verimli çözümler üretme prensibini benimsiyor.

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar