elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Danfoss Vacon Sürücüler Türkiye’nin ilk Rüzgar Tüneli Projesinde Kilit Bir Rol Oynuyor |
Rüzgem

ODTÜ Rüzgar Enerjisi Merkezi’ndeki (ODTÜ RÜZGEM), çoğunlukla yerel tasarım ve üretim katkısıyla kurulan Türkiye’nin en yeni büyük ölçekli rüzgar tüneli projesi yerel fikirlere ve girişimlere katkıda bulunacak bölgenin lider projesi olarak görülürken, yurt dışından gelen rüzgar tüneli taleplerine ülkenin yanıt vermesine de imkan tanıyor.



A- A+
09.06.2021 tarihli yazı 4338 kez okunmuştur.
 RÜZGEM Büyük Ölçekli Rüzgar Tüneli Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), Ankara, Türkiye’de yer alıyor. Rüzgar tüneli, tamamı havacılık, rüzgar enerjisi, inşaat ve otomotiv endüstrilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilen 3m x 7m x 20m sınır katmanı test kısmı, 2,5m x 2,5m x 10m havacılık test kısmı ve 3m metre çapındaki açık-jet test kısmı ile çok amaçlı, kapalı döngülü bir rüzgar tünelidir.
 

Fanlar, dikey veya yatay akışta yoğun bir hava akımı sağlamaları ile rüzgar tünellerinin temel bileşenidir ve tasarımları kritik öneme sahiptir. Danfoss VACON® düşük harmonik sürücü çözümleri, güç kaynağında düşük voltajlı harmonik bozulmayı etkin olarak sağlamak için 2,4MW rüzgar tüneli fanlarında kullanım için seçilmişlerdir.

Danfoss İş Ortağı Des Teknoloji ile beraber Danfoss, VACON sürücü panolarının bu özel proje Fan çözümünü oluşturmak için Türkiye’deki yerel Des Teknoloji tesisinde üretmiş ve tüm gerekli teknik desteği sağlamıştır. Fanların aerodinamik tasarımı ve yapısal analizi RÜZGEM’de gerçekleştirilmiştir ve fanlar, Teknima tarafından üretilmiş ve rüzgar tüneline entegre edilmiştir.
 


Sizin için İçerisinde Ne Var?


VACON® NXP Common DC Bus ürün aralığının içindeki hava soğutmalı sürücü modülleri
 
 
 

 “Türkiye’nin en yeni büyük ölçekli rüzgar tüneli, Rüzgem rüzgar tünelinin en önemli parçası olan fanlar hız kontrolü için değişken frekanslı sürücülerinin (VFD) entegrasyonunu gerektirdi. Düşük harmonik ürünlerin yanı sıra kısa bir teslim süresi ve ilgili kalifiye sürücü mühendisleri tarafından başarılı bir devreye alma da gerekliydi.”
 

Profesör Dr. Oğuz Uzol, ODTÜ RÜZGEM Projesi Müdürü


 

“Genel olarak güç sisteminde lineer olmayan yükler oluşturan voltaj harmonik bozulması, kaynak ağındaki güç kalitesine ciddi bir tehdit oluşturabilir ve bu da kaynağa bağlı donanımlarda bozulmalara, arızalara sebep olabilir. Danfoss çözümleri, kabul edilemez bir bozulma seviyesi oluşturma korkusu olmadan büyük yükleri kaynağınıza bağlamanıza imkan tanır. Rüzgem’in özel koşullu fanları için, bu özel koşullu fanlar için düşük harmonik bozulmayı garantilemek kritik öneme sahiptir.“
 
“Bu, pek çok farklı firmanın dahil olmak istediği prestijli bir proje olduğu için Danfoss diğer rakiplerden sıkı bir rekabetle karşılaştı. Kendi çözümlerimizi kullanmak için spesifikasyonlara uyum sağlamak gerekliydi. Müşterinin yüksek bir teknik bilgisi vardı ve önerdiğimiz çözümün zaman içerisinde etkinliği hakkında güvenceye ihtiyaç duyuyordu.” 
 


İlkay Kuvel, Danfoss Drives Türkiye Satış Müdürü
 


Tam Ürün Portföyü


VACON® Common DC Bus ürün portföyü, tüm güç aralığı ve 380V ile 690V arasındaki voltajlar içerisinde çeşitli aktif front-end seçenekleri, rejeneratif olmayan front-end, inverterlar ve frenleyicileri içererek tüm gereksinimleri esnek bir mimari karşılar.
 

Esnek konfigürasyon, özelleştirilmiş çözümler Ortak DC bus parçaları pek çok farklı birleşimde kullanılabilir. Tipik bir DC bus düzeninde, jenerasyonu yapan sürücüler motorlama modunda enerjiyi direkt olarak sürücülere aktarabilir. Ortak DC bus sürücü sistemleri, elektrik ağının ve sürücülerin kullanıldığı sürecin gereksinimlerini karşılamak için farklı front-end ünitelerine sahiptir. Doğru düzen ile, sürücü sistemi en uygun performansa ulaşabilir ve frenleme enerjisi tam potansiyeline kadar kullanıldığında ciddi enerji tasarrufu sağlanabilir.



Front-end üniteleri


Front-end üniteleri, şebeke AC voltajı ve akımını DC voltaj ve akıma dönüştürür. Güç, şebekeden ortak bir DC bus’a aktarılır ve bazı durumlarda bunun tam tersi olur.

Aktif front-end (AFE) AFE ünitesi, ortak DC bus sürücü serisinin front-end’i için çift yönlü (rejeneratif ) bir güç dönüştürücüdür. Girişte harici bir LCL fitresi kullanılır. Bu ünite, düşük şebeke harmoniki gerekli olduğu uygulamalar için uygundur. AFE, DC bağlantı voltajını nominal DC bağlantı voltajından (1,35xUN) daha yükseğe güçlendirebilir (varsayılan +%10). AFE harici bir ön yükleme devresine ihtiyaç duyar. Ancak AFE, çalışmak için şebeke tarafında harici bir ölçüme ihtiyaç duymaz. AFE üniteleri daha fazla güç sağlamak ve/veya üniteler arasında herhangi bir sürücüden sürücüye iletişim olmadan yedek sağlamak için paralel olarak çalışabilir. Ayrıca AFE üniteleri inverterlar ile aynı fieldbus’a bağlanabilir, fieldbus aracılığıyla kontrol ve takip edilebilir.
 
 

Çözüm: Yerel Olarak Üretilen VACON Sürücü Panolarının Özelleştirilmesi


Üretilen Danfoss VACON Sürücü panoları, aktif front-end modülleri (AFE), inverter üniteleri (INU) ve filtreler (LCL ve du/dt) içeren altı VACON 400kW rejeneratif frekans dönüştürücü kullanarak müşterinin spesifik gereksinimlerine göre esnek bir düşük harmonik çözüm yarattı.
 

“Gerekli güç kalite standartları (IEEE519 STD) ve spesifikasyonlarını karşılamak için INU, AFE ve filtre modülleri olan VACON sürücülerimizi sunduk. Müşteri, VACON modüllerimizin ve çözümlerinizin kendi ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşıladığına ve sistemi mükemmel bir şekilde güvene almak için kapalı sistem endüstriyel PC’ye direkt olarak entegre olan VACON Fieldbus (Profinet) sisteminden veri toplama konusunda avantaj sağladığına ikna oldu.” - İlkay Kuvel.


Sonuçlar:


“Danfoss, iş ortağımız DES Teknoloji’nin yardım ve desteği ile sürücüler ve yerel panel imalatı avantajları için rekabetçi bir fiyat önerme imkanı buldu. Ortağımız ile beraber devreye alma ve başlatma maliyetini mahsup edebildik. Hizmetimizin gücünü ve güvenilirliğini, Türkiye’deki ekibimiz ile kanıtladık” - İlkay Kuvel, Danfoss Drives Türkiye Satış Yöneticisi

"Ayrıca, Türkiye’deki Danfoss Drives ekibinin gerçekleştirdiği birden fazla saha ziyareti, müşterinin hem ürüne hem de hizmet desteğine güvenini arttırmaya yardımcı oldu. Türkiye’nin bu alanda uluslararası uzmanlığını uluslararası sahnede göstermesinde çok önemli bir kısım olan bu heyecan verici projede görev almaktan Des teknoloji olarak memnuniyet duyuyoruz."
 

 İbrahim Koç, Des Teknoloji Proje Direktörü
 

 
 

DES Teknoloji


elektronik otomasyon uygulamaları sunuyor ve beş yıldan fazla bir süredir Danfoss Drives ürünlerinin yetkili iş ortağı olarak öne çıkmaktaydı. Firma pek çok farklı alanda tamamlanmış anahtar teslim projelerde yer aldı ve makine otomasyonu, HVAC, su ve atık su uygulamaları, denizcilik uygulamaları, demir ve çelik endüstrilerini de içeren pek çok farklı alanda hizmet veriyor. DES Teknoloji ayrıca satış sonrası teknik, uygulama, servis ve bakım hizmet desteği de sunuyor.


Teknima


Anların ve kontrol panellerinin tasarım ve çözümünde üretim ve bakımında yer alıyor ve bunlar ses seviyelerini düşürmek için ergonomik tasarım ve maksimum performans sunmak için yüksek kaliteli parçalar ile tasarlanmış ve üretilmiştir. Firma 2007 yılında kuruldu ve 2012’den bu yana temiz hava teknolojilerine odaklanmakta.

Kaynak:
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar