elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çocukları Mühendis Olmaya Teşvik Edecek Oyunlar

Ebeveynler çocuklarının bilimle iç içe olmalarını ve bilimi kullanarak yaratıcı ürünler üretmelerini isterler. Çocukları bilimle ilgili yapacak aktivite bulmakta zorlanan aileler için çoğu zaman zararlı olduğu düşünülen bilgisayar oyunlarının aslında hayal gücünü, yaratıcılığı ve zekayı geliştiren türleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda hayal kurmayı, inşa etmeyi, problem çözmeyi seven geleceğin yaratıcı mühendisleri için tatillerde oynayabilecekleri ve onları üretmeye, yaratıcı düşünmeye teşvik edecek bilgisayar oyunlarını inceleyeceğiz.



A- A+
29.01.2016 tarihli yazı 11635 kez okunmuştur.

Kerbal Space Program


Kerbal Space Program çocukların yaratıcılığının ve hesaplama kabiliyetinin gelişmesi açısından son derece yararlı bir simülasyondur. Kerbal Space Program, Squad tarafından geliştirilen uçuş-uzay simülasyonudur. Oyun sadece çocukların değil büyüklerin de astronot olma hayalini bir nebze olsun gerçeğe çeviren ve kendi türü içerisinde başyapıt niteliğinde bulunan bir simülasyondur. Öyle ki NASA bu oyunun yapımına dahil olmuş ve birçok astronot ve NASA çalışanı da oyunu oynadıklarını belirtmiştir.

Kerbal Space Program çocukların yaratıcılığının ve hesaplama kabiliyetinin gelişmesi açısından son derece yararlı bir simülasyondur.
 
Farklı motorlar, kapsüller ve ciddi mühendislik hesaplamalarıyla bir uzay roketi oluşturup evreni keşfetmenizi sağlayan oyunda otomatik manevra ayarlaması yapan cihazlardan, kenetlenmeye hatta rota çizimine ve inişe kadar yüzlerce farklı mod bulunmaktadır. Hesaplamalarda yapılacak küçük hatalar bile kocaman evrende kaybolmanıza hatta atmosferden çıkmadan yere çakılmanıza sebep olabilir. Bu açıdan oyunu oynamak ciddi anlamda hesaplama kabiliyeti ve zeka gerektirir. Merakları asla durdurulamayacak kadar büyük olan çocuklarımızın evreni keşfetmelerini sağlayan Kerbal Space Program; gerçekçi fizikler, özgürlük ve başarma duygusunu gerçekçi bir şekilde yansıtması, hata affetmemesi, yaratıcılığı geliştirip çocuklarımızın bir mühendis gibi düşünmesini sağlaması ve öğretici özellikleriyle son derece yararlı bir bilgisayar oyunu konumundadır. Çocuklarınızın boş zamanlarını bilimle iç içe geçirmesini istiyorsanız, onları şirin Kerbal'lar ile tanıştırmanızı tavsiye ederiz.
 

World of Goo


World of Goo 2D Boy tarafından yapılmış bir bulmaca video oyunudur. Çocuklarınızın basit problemlere kendi çözümlerini bulmalarını istiyorsanız bu oyun biçilmiş kaftandır. Oyunda Goo topları kullanarak büyük yapılar oluşturmak gerekir. Her bölümü farklı düzeyler içeren oyunda her düzey de kendi grafik ve müzik temalarına sahiptir.



Oyunda 48 farklı bölüm bulunuyor ve her bölümün başında size belli bir sayıda goo topçuğu veriliyor. Bu topçukları bölüm haritasının bir noktasına yerleştirilmiş su borusundan geçirerek kurtarmanız gerekiyor. Yalnız bu kolay bir iş değil. Bunu yapmak için Goo’ları birbirleriyle etkileşime geçirerek sağlam ve büyük yapılar oluşturmanız gerekiyor. Oluşturulan bu yapılar fizik kurallarına bağlı bir biçimde bükülme, kopma yıkılma gibi tepkiler verdiğinden tüm emekleriniz bir anda yok olabilir. Çocuklarınızın belirli bir hedef uğruna, fizik kurallarını kullanarak yapılar inşa etmesini istiyorsanız onları Goo’ların dünyasına göndermenizi tavsiye ederiz.
 

Minecraft

Minecraft hakkında en çok şey söylenebilecek oyunlardan birisidir. Şu an hemen hemen her kesim tarafından oynanan ve dünyanın en popüler bilgisayar oyunlarından olan Minecraft piksellerden oluşturulmuş sanal bir dünyada küplerle tasarım yapabildiğiniz, yaptığınız kazılar sonucu bulduğunuz madenlerle aletler üretip onları kullanabildiğiniz, tarımdan hayvancılığa kadar bir insanın yapabileceği her şeyi sanal dünyada yapabildiğiniz muazzam bir oyundur. Ellerinde kendi yaptıkları kazma küreklerle, kendi yapılarını yapmaya çalışan, ortaya muhteşem eserler ortaya çıkaran insanların oynadığı bu oyun çocukların yaratıcılığına da büyük katkı sağlamaktadır.



Temel olarak insanoğlunun yasama içgüdüsüne hitap eden bu oyunda yasamak için barınma, yiyecek bulma, kısıtlı malzemelerden yeni ürünler üretme gibi aktiviteler yapılıyor. Minecraft’ın sonsuz evreni çocuklara hayatın karmaşık problemleri karşısında yaratıcılıklarını kullanarak nasıl çözüm üretebileceklerini gösteriyor. Oyunda hayatta kalabilmek için bir kulübeyle başlayıp en ince ayrıntılarına kadar tasarlanmış kocaman bir şehir bile inşa edebilirsiniz. Öyle ki otistik bir kızın Minecraft’da ince hesaplamalar yapıp labirentlerden tarım alanlarına kadar her şeyini düşünüp tasarladığı krallık birçok mimarın bile tasarlayamayacağı kadar güzel ve ayrıntılıydı. Yapılan araştırmalar Minecraft’ın otizm hastası çocukların odaklanma gibi problemlerle başa çıkmalarına yardım ettiğini göstermiştir. Çocukların hayallerindeki dünyayı piksellerden oluşan sanal bir dünyaya işlemelerini sağlayan Minecraft geleceğin mimar ve mühendisleri için boş zamanlarında oynayabilecekleri oyunlardan bir tanesidir.


Otizm hastası bir çocuğun inşa ettiği Krallığın bir bölümünde bulunman kalenin üstten görünümü

Çocukları kod yazma, bilgisayar programlama gibi mühendislik aktivitelerine de yönlendiren Minecraft Kuzey İrlanda’da tarih eğitiminde bile kullanılmaktadır. Geçmişteki koşullar oluşturularak öğrencilerin o durumlarda karar vermeye yönlendirip, kendilerini o koşullarda gerçekten yaşayan insanlarla karşılaştırmaları sağlanıyormuş. Oyunun ilk sürümleri Markus "Notch" Persson tarafından yazılmıştır ve Notch'un kurduğu Mojang şirketi çatısı altında geliştirilmektedir.

 

Spacechem

Bahsettiğimiz oyunların genel ortak noktası inşa etmek ve tasarım üzerine olmalarıydı. Fakat çocuğunuzun küçük bir kimya mühendisi olmasını istiyorsanız onu Spacechem ile tanıştırmalısınız.



Bir bilim insanı olarak oynadığınız oyunda atom bilimi ve kimya kurallarına yüzde yüz bağlı bir şekilde bağlar oluşturup kırarak kimyasallar üretmeniz gerekiyor. Oyunda başarıya ulaşmak için kimyasallar hakkında bilgi toplamalı ve bu bilgileri uygulamalısınız. Bu açıdan geleceğin kimya mühendisleri için tavsiye edebileceğimiz güzel bir oyun.

Monument Valley


Birçok tasarım ödülü alan, Ustwo tarafından geliştirilmiş bir mobil oyun olan Monument Valley görsel yanılsamalara dayalı bir bulmaca oyunudur.



Oyunculara izometrik bir görüş sunan oyun çocukları uzaydaki farklı boyutlar, mekanik ve geometri üzerine düşündürüyor ve onlardan optik yanılsamalara dayalı bulmacaları çözmelerini bekliyor. Oyunda Ida isimli bir prensesi canlandırıyoruz ve hikâyeyi anlamak için bölüm bölüm bulmacaları çözerek; Ida’nın gitmesi gereken yolları buluyoruz. Tasarım, müzik ve konu olarak son derece güzel bulduğumuz oyunu çocukların zekâ gelişimleri açısından oynamaları için tavsiye ediyoruz.
 

Kaynak:

►Newsround
►Economist
►Polygon
►Eurogamer
►Kerbal Space Program
►Engadget


Yazar: Hakan KAHRAMAN
Hakan KAHRAMAN Hakan KAHRAMAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.