elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Yarışması Şampiyonu Çocuk Mühendis |
Röportaj

Geçtiğimiz Iztech Roboleague yarışmasında Yangın Söndüren Robot kategorisinde 3. olarak henüz 11 yaşında büyük bir başarı örneği gösteren Eray Aktokluk'un elektroniğe ilgisi çok küçük yaşlarda elektronik aletlerin nasıl yapıldığını merak ederek başlamıştı. İlk önce parçaladığı radyo vb. cihazlar sayesinde elektroniğe olan sevgisi arttı ve Tees setleri ile elektroniğe ilk adımını attı. Ardından bu setler de yetersiz gelince pic serisi mikro denetleyicilere geçiş yaparak elektroniğin büyülü dünyasında çalışmalarını devam ettiriyor. ElektrikPort'un en genç editörü olan Eray Aktokluk ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerin beğenisine sunuyoruz.



A- A+
23.02.2014 tarihli yazı 26363 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz Iztech Roboleague yarışmasında Yangın Söndüren Robot kategorisinde 3. olarak henüz 11 yaşında büyük bir başarı örneği gösteren Eray Aktokluk'un elektroniğe ilgisi çok küçük yaşlarda elektronik aletlerin nasıl yapıldığını merak ederek başlamıştı. İlk önce parçaladığı radyo vb. cihazlar sayesinde elektroniğe olan sevgisi arttı ve Tees setleri ile elektroniğe ilk adımını attı. Ardından bu setler de yetersiz gelince pic serisi mikro denetleyicilere geçiş yaparak elektroniğin büyülü dünyasında çalışmalarını devam ettiriyor. ElektrikPort'un en genç editörü olan Eray Aktokluk ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerin beğenisine sunuyoruz.

 


► Merhabalar Eray bizlere kısaca kendini tanıtabilir misin?

11 yaşındayım ve Kocaeli’de yaşıyorum. Okul harici zamanımın çok büyük bir kısmını bilimi öğrenmek ve uygulamakla geçiriyorum. Zaman buldukça yüzme sporunu yapmaya çalışıyorum. 3D güzel bir film olursa sinemada izlemeyi çok seviyorum. Hayatta farklı olmayı seven, insanların işlerini kolaylaştıracak cihazlar yapmayı hedef haline getirmiş birisiyim. Ailem çalışmalarımı desteklediği için beraber çok vakit geçiririz. Ailem benim farklı ilgi alanlarım olduğunu fark ettiklerinden beri bana laboratuar seviyesinde oda kurdular. Şimdi çok mutluyum. Ben matematiği kullanarak formül geliştirip yapay zeka benzeri programlar yazan, bu programları karar verme rutinleri kullanarak özellikle uzay gibi zor ortamlarda çalışabilen robotlar yapmayı hedefleyen birisiyim.        


 
► İlginizi Çekebilir16 Yaşında Kablosuz Robot Kol Yaptı
 

► Robot ile uğraşmaya, genel olarak elektroniğe ilgin ne zaman ve nasıl başladı?

Bilime olan ilgim merakla başladı. En çok hareketli parçaları olan, düzen içinde çalışan mekanizmalar ilgimi çekmişti. Sonrasında bunların kontrol sistemleri ilgi odağım oldu. Şu anda arkadaşlarımın oyuncakları varken benim robotlarım var. Bunlardan farklı olarak geçen yılı zamanımın çoğunu sadece fizik alanında araştırmalar yaparak geçirdim. Çünkü  yaptığımız robotlar neticede fiziğin kurallarını kullanarak hareket ediyordu. Sonuçta ben kendi karar verebilen sistemler tasarlamak istiyorum. 6 yaşında evdeki elektronik eşyaları sökmeye çalıştığımı babam fark edince benim elektroniğe merakım olup olmadığını anlamak için TEES seti aldı. Bu seti kitabından onunla beraber devreler yapmak için çok çaba sarf ettik. Uzun bir süre bu set benim masamda durdu zaman zaman kitabındaki şekillerle devre yapmaya çalıştım. O sırada okuma yazmayı da söküyordum ve kitabı okumaya başladıktan sonra elektroniğin büyülü dünyasına girdim ve hiç kopamadım. Bir sene içinde kitap ile seti bitirdim ve internetten, videolardan robotlara merakım başladı. Sonrasında zaten babamdan robot yapabilmek için legonun nxt setini almasını istedim.


 
► İlginizi çekebilir: Kuşlar Gibi Uçmak | Robot Kuşlar

 
Artık okul harici zamanım büyük kısmı elektronik ve robotlarla geçmeye başlamıştı. Hatta nxt yazılımı yetersiz gelince araştırma yapıp LABVIEW yazılımını legoda kullanacak kadar kendim internetten derslere bakıp öğrendim. Aslında istediğim bu da değilmiş, ben hazır olan parçaların içini öğrenmek istediğimi fark ettim. Yani devre tasarlamak hesaplamak her parçasını kendim yapmak istiyordum. Bu yüzden şimdiye kadar 3 yıldır PIC işlemcisi programlama, projemin Solidworks ile 3 boyutlu şeklini, Pcb tasarımı, C dili, güncel elektronik devre elemanlarını internetten takip, haberleşme sistemleri, algoritmalar gibi konularda çok araştırma, uygulama yaptım. Bunların büyük çoğunluğunu internetten video izleyerek yazıları takip ederek ve bilen kişilere denk geldiğimde fırsat bilip, sorup öğrendim. Babam küçük olduğum için projelerimde metal kesme delme işlerinde bana yardım ediyor. Ben solidworkste çiziyorum o da sanayide kestirip evde delme vidalama işlerini yapıyor. Elektroniği çok seviyorum. Her gün laboratuarım dediğim odamda çalışıyorum. Projelerimi gerçekleştirmek için gerekli olan her şey laboratuarım da var. Mesela odamda osilaskobum, havya setim, sıcak hava tabancam, devre malzemelerim, bilgisayarım kısacası ihtiyacım olan her türlü malzeme mevcut. Malzemelerimde en büyük destekçim şu an ailem. Benim hayatımın çoğu zamanı laboratuarımda geçiyor. Bilim adamı, herkes bana böyle diyor! Yaptıklarım herkesi şaşırtıyor.


► Genel olarak hangi konular üzerinde çalışıyorsun?

Benim projelerimin çoğunun odağı insanlara yardımcı olan cihazlar yapmak veya uzayla ilgili olur. Benim  projelerimin temel konuları bunlardır. Hoş şu an robot yarışmalarına merakım var ve bu senemi yarışmalara ayırdım. Ama en çok üzerinde çalıştığım konu uzaydır. Yakın zamanda gerçekleştireceğim uzay projelerim var. Mesela bu yaz gerçekleştireceğim helyum balonu projem ile helyum dolu bir balon yapıp onu uzaya göndereceğim. Bu sayede uzayla ilgili istediğim bilgileri toplamış olacağım. Ayrıca curiocity benzeri mars aracı projeme devam ediyorum.


 

 
► Kulandığın programlar nelerdir ve bu programları kullanmayı nereden öğrendin?
 
Projelerim için kullandığım programlar; proton basic, diptrace, solidworks, visual basic programlarını kullanıyorum. Robotları hazırlarken robotun gövdesini çizmek için solidworks, similasyon hazırlamak için visual basic, kendim hazırladığım devrelerimi çizmek için diptrace, robotumu programlamak için proton basic programlarını kullanıyorum. Bu programların temel bilgilerini internette ki videolardan ve derslerden öğrendim. Sonra deneyerek bir çok şey öğrendim. Dediğim gibi çok zaman alan bir olay, gerçekten ciddi bir zaman harcamalısınız. Herhalde bunun içinde yaptığın işi sevmek gerekiyor diye düşünüyorum. 



► Girdiğin robot yarışmalarında almış olduğun dereceler var mı?

Evet geçen sene İzmir’de, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün düzenlediği “Yangın Söndüren” kategorisinde 3.’lük derecem var. IZTECH 2013' de çok eğlendim ve çok güzel bir üniversite benimle çok ilgilendiler. Ayrıca geleciğin mucitleri yarışmasında finale kaldım.



 

► Bu sene yarışmacı olarak katılmayı düşündüğün organizasyonlar nelerdir?

Bu sene  İTURO 2014, ODTÜ ROBOT GÜNLERİ , SDÜ Bahar Şenlikleri, Akdeniz Üniversitesi Robot Yarışmasına katılacağım. Bu robot yarışmalarına ilk defa katılıyorum. Şu an girdiğim ve oylamaları devam eden “Geleceğin Mucitleri” yarışmasında görme engelliler için bir çok özelliğe sahip bileklik yaptım. Bu yarışma mayıs ayında sonuçlanacak. Çok önceden başladığım için çok fazla robotum var.

 

► Bizler senin ne kadar güzel çalışmalar yaptığını biliyoruz yalnız senin bu tür çalışmalar yaptığına inanmayan bir çok insan var bu durumu nasıl karşılıyorsun?

Geçen sene İzmir'deki yarışmada insanlar bana çok sorular sordu. Hatta bazısı hayrete düştü ama benimle konuştuklarında beni anlıyorlardı ve o zaman pek sorun kalmıyordu. İnanmayacak pek bir durum yok aslında çünkü ben gerçekten çok vakit ayırıyorum. Bazı insanlar, "Ailende mühendis var mı?" veya "Baban ne iş yapıyor?" diye soruyor. Ailemde mühendis yok ama keşke olsaydı belki bu sayede şimdiki kadar vakit harcamama gerek kalmazdı. Böyle olaylara kafamı takmayıp, üzülmüyorum ve çalışmalarıma devam ediyorum.



 
 
► Gelecekteki okumak istediğin üniversite ve mesleğin ile ilgili hedeflerin nelerdir?

Ülkemde  çalışmayı çok istiyorum. Ama ben küresel düşünüyorum. Nerede faydalı olursam orada olmak isterim. İçimden hep Tübitak gibi mühendislerin çalıştığı yerler geçiyor, fakat ben Türkiye’de olmayan bölümleri istiyorum. Uzay alanında mesela. Bu yüzden yurtdışında eğitim almam gerektiğini etrafımdaki herkes söylüyor. Onların söyledikleri yerler arasında MIT var mesela.
 
 

► Senin yaşında bu tür çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlarına neler önerebilirsin nereden başlamalılar?

Ben önce merak ettim. Bence merak her şeyin başıdır. İlgi çeker dikkatinizi toplar. Sonra fedakarlık. Mesela ben karar verdim oyunla geçirdiğim vaktimi daha çok projelerime aktardım. Zaten şu anda neredeyse günde 1 saat en fazla oyunla geçer ama ben böyle mutluyum. Annemde nasıl mutlu olmak istiyorsam öyle yapmamı söyler. Bence bu tür projelerle çalışmak isteyenler önce bir karar vermeli, hayatlarının ne kadarını bu işe verecekler? Eğer bu ilk kararı verirlerse başarırlar. Bu tür projeler yapmak isteyenler, önce tees setleriyle başlamalı. Sonra yavaş yavaş gelişmiş sistemler kullanmaya başlayabilirler. Bunlardan sonra gelişmiş programlama dillerini öğrenebilirler.  


 
► İlginizi Çekebilir: Arduino İle Melodi Geliştirmek


► Sosyal medyada çalışmaların ile ilgili paylaşımlarda bulunurken bir çok yerde ailene teşekkür ettiğini görüyoruz, ailen bu çalışmalarında sana nasıldestek oluyor?

Annem matematik ile ilgili çalışmalarımı yürütmemde bana çok yardımcı oluyor Ne zaman bir formül geliştirsem annem bana onu  daha da geliştirmemde yardımcı oluyor ve diğer okuldaki derslerimle annem çok ilgileniyor. Babamı yaptığım projelerime dahil etmeye çalıştıkça o da bir şeyler öğrenmeye başladı diyebilirim. Bu sene yaptığım robotlarımda mekanik parçaların yapımında çok yardım ediyor. Ailem derken bir de muhabbet kuşumuz var o da 
hep omzumda durur ve onu da çok severim. Onlar olmasa şu anda olduğum konumumda olamazdım. Onlar iyi ki var. 


► Son olarak artık yazılarını ElektrikPort’un en Genç Editörü olarak Elektrikport.com da  yazmaya başlayacaksın, burdan takipçilerimize bir mesajın var mı?

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Geçen sene İzmir’deki yangın söndüren kategorinde robotumu hazırlarken hep başkalarının videolarına baktım araştırdım ve farklı yöntemler geliştirdim. Bu sayede ilk girdiğim yarışmada 3. lük aldım.  Burada fırsat buldukça öğrendiklerimi, yaptıklarımı ve araştırma konularımı paylaşmaya çalışacağım. İnternette Türkçe kaynak bulunmuyor. Bu benimde karşıma çıkan en büyük engel. Ben bu engeli elektrikport.com sitesinden giderebileceğimizi düşünüyorum.


 
Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.